Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» θέτει το θέμα των πολιτικών διαχείρισης των ρεμάτων στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αθήνα, 22-09-2019
Αρ. Πρωτ.:

Προς :
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :
Περιφερειάρχη Αττικής,
κ .Γεώργιο Πατούλη
κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους

Θέμα :Αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στην 21ηΣυνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφορικά τις διαδικασίες «καθαρισμού, συντήρησης, αποκατάστασης κοίτης και έργων διευθέτησης» ρεμάτων.

Κύριε Πρόεδρε,

Τα ρέματα δεν είναι μόνο γεωμορφές και αποτελέσματα γεωλογικών και υδραυλικών δράσεων, δεν είναι μόνο συλλέκτες της επιφανειακής απορροής, ούτε παράγοντες διαμόρφωσης τοπίων μέσω των διαδικασιών διάβρωσης και απόθεσης φερτών υλικών.

Τα ρέματα είναι υγρότοποι και οικότοποι, είναι τόποι φιλοξενίας χλωρίδας και πανίδας, είναι συντελεστές διαμόρφωσης του μικροκλίματος των περιοχών που διασχίζουν, είναι φυσικοί αεραγωγοί και παράγοντες καθαρισμού της ατμόσφαιρας και εμπλουτισμού της με οξυγόνο, είναι παράγοντες εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και ελέγχου των πλημμυρικών φαινόμενων, είναι εν δυνάμει εργαλεία μοναδικής ανάπλασης των οικιστικών ιστών και επιστροφής τους στην λειτουργική και αισθητική τους αναβάθμιση και στη φύση. Τα ρέματα και τα ποτάμια αποτελούν σημαντικότατο φυσικό πόρο και σημαντικό παράγοντα οικολογίας και οικολογικής και πολιτισμικής μνήμης των περιοχών που διασχίζουν. Τα ρέματα και τα ποτάμια είναι φυσικό κεφάλαιο, αδιαπραγμάτευτο συλλογικό αγαθό και εργαλείο βιώσιμης ευημερίας και αποτελεσματικής πολιτικής ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Παρά ταύτα, οι εξωπραγματικές ιδεοληψίες και πρακτικές της εγχώριες αυτοδιοικητικής και κυβερνητικής πολιτικής ταυτίζουν ακόμη και σήμερα την έννοια του ρέματος με εκείνη του «ακάλυπτου» της εργολαβικής οπτικής – χώρου «άχρηστου», δίχως προοπτική και χωρίς ιδιοκτήτη – και ως εκ τούτου με τις έννοιες της κερδοσκοπίας γης, του τόπου εναπόθεσης απορριμμάτων, του βλαπτικού στοιχείου για το αστικό περιβάλλον - που πρέπει να καλυφθεί και να εξαφανιστεί - του αγωγού όμβριων και συχνά λυμάτων και, κυρίως, του εχθρού του «εκσυγχρονισμού» και της «εξυγίανσης» και, ως εκ τούτου, του αντικείμενου «δημόσιων έργων». Όχι τυχαία, μόνο στην Αττική απομένει να λειτουργεί ακόμη φυσιολογικά μόλις το 10% των ρεμάτων που λειτουργούσαν μέχρι το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα.

Ως εκ τούτου :

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» καλούμε την νέα Περιφερειακή Διοίκηση να «παγώσει» άμεσα το σύνολο των πολιτικών επιλογών που υιοθετήθηκαν έως σήμερα αναφορικά με τα ρέματα της Αττικής, και να «ανοίξει» το ταχύτερο δυνατό τον δημόσιο διάλογο γύρω από το θέμα στο πεδίο της οικο-μηχανικής και του «day-lighting» - ανάδυσης και αποκατάστασης των ρεμάτων που έχουν υπογειοποιηθεί. Πρόκειται για καταστροφικές επιλογές οι οποίες δεν απαντώνται πουθενά στην λοιπή Ευρώπη και οι οποίες οδήγησαν σε σκληρές αντιπαραθέσεις με την κοινωνία των πολιτών και σε πληθώρα προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ θα οδηγήσουν – με μαθηματική ακρίβεια – στην εξαφάνιση και των τελευταίων ρεματικών οικότοπων της Περιφέρειας.

Από αυτή την οπτική γωνία, η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» θεωρούμε ως κατεπείγον το «πάγωμα» των ήδη ενεργών «εργολαβιών» του περίφημου «καθαρισμού, συντήρησης, αποκατάστασης κοίτης και έργων διευθέτησης» ρεμάτων, οι οποίες εκτελούνται έως σήμερα παντελώς ανεξέλεγκτα (1) και την επαναδιαπραγμάτευση τους μετά την άμεσο καθορισμό ενός συνεκτικού πλαισίου Τεχνικών και Περιβαλλοντικών Προδιαγραφών, από μέρους της Περιφερειακής Διοίκησης, που θα αποτελεί μέρος των νέων συμβάσεων και κάθε σύμβασης που θα προκύψει στο εξής, το οποίο απουσιάζει έως σήμερα και το οποίο, σημειωτέων, αποτελεί εφόδιο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Περιφερειακών διοικήσεων της λοιπής Ευρώπης. Το πλαίσιο θα πρέπει να καθορίζει το σύνολο των μεθόδων παρέμβασης σε σχέση με τα πιθανά προβλήματα που θα παρουσιάσει το κάθε ρέμα – στένωση κοίτης, αστάθεια πρανών κ.λ.π. - και, φυσικά, με την αναγκαία, ολική, περιβαλλοντική του προστασία με στόχο την διατήρηση του ως οικότοπο, φυσικό κεφάλαιο και αδιαπραγμάτευτο συλλογικό αγαθό.

Για τον καθορισμό του πλαισίου, η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» θεωρούμε σκόπιμη την συγκρότηση μίας ad hoc Επιτροπής με την συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας και συλλόγων και συλλογικοτήτων που ασχολούνται με την προβληματική της προστασίας και της ανάδειξης των ρεμάτων και των ποταμών της Περιφέρειας μας.

Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Ο Επικεφαλής
Γιώργος Δημητρίου

----------------------------------
(1) Οι εν λόγω «εργολαβίες» εκτελούνται έως σήμερα βάσει συνοπτικών προϋπολογισμών, χονδρικά υπολογισμένων ποσοτήτων και τιμών μονάδας εργασιών, απουσία όχι μόνο της οποιασδήποτε περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά και του οιουδήποτε τεύχους τεχνικών προδιαγραφών, με απρόβλεπτα, καταστροφικά αποτελέσματα.
α. Οι εργολαβίες εκτελούνται βάσει του Ν 4412/16 ως παροχή υπηρεσιών προς την Περιφέρεια.
β. Ως παροχή υπηρεσιών, ο σχετικός διαγωνισμός περιορίζεται σε μία προκήρυξη βάσει ενός συνοπτικού προϋπολογισμού χονδρικά υπολογισμένων ποσοτήτων και τιμών μονάδας εργασιών.
γ. Ως παροχή υπηρεσιών, οι εργασίες απαλλάσσονται οιασδήποτε περιβαλλοντικής αδειοδότησης σύμφωνα με τον πίνακα της Υ.Α. κατηγοριοποίησης έργων και δραστηριοτήτων.
δ. Ως παροχή υπηρεσιών, οι εργασίες εμπίπτουν και στις διατάξεις εξαίρεσης από οριοθετήσεις ρεμάτων σύμφωνα με το Ν 4258/2014.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τη σωτηρία του Πλανήτη


Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» συμμετέχει στην αυριανή διαδήλωση στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τη σωτηρία του Πλανήτη.
ΟΛΟΙ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9, στις 18.00, στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ !

«Οικολογική Συμμαχία»
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Πως να αγωνιστούμε για το κλίμα και τη δημοκρατία


Συνάντηση Νέων Ευρωπαίων στη Μασσαλία

Στις 4-7 Σεπτέμβρη 2019πραγματοποιήθηκε στηΜασσαλία η7η ετήσιασυνάντηση ΝέωνΕυρωπαίωνμε θέμα ««Πως να αγωνιστούμε για το κλίμα και τη δημοκρατία - HowtoFightforClimateandDemocracy». Ησυνάντηση πραγματοποιήθηκεστον εκθεσιακό χώροFriche La Belle De Mai. Διοργανωτέςήταν το γαλλικό παράρτημα του γερμανικού «Πράσινου» Ινστιτούτου Heinrich-Böll-Stiftung Parisκαι συνδιοργανωτές τοΕυρωπαικό Πράσινο Ιδρυμα - Green European Foundation καιη Ομοσπονδία ΝέωνΕυρωπαίων Πράσινων - Federation of Young European Greens. Συμμετείχανπερίπου 100 νέοικαι νέες από30 χώρεςπροκειμένου ναεκπαιδευτούν σεθέματα αντιμετώπισης τηςΚλιματικής Αλλαγήςκαι απολυταρχικών καθεστώτων.


Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα πουσυζητήθηκαν ήταντα εξής:
- Πώς μπορούνοι νέοι καινέες με ιδέεςκαι ιδανικά νασυνεισφέρουν στηνκοινωνική καιπολιτική αλλαγή;
- Τι μπορούμενα μάθουμε απόκινήσεις όπως οι«Παρασκευές για τοΜέλλον»- Fridays For Future;
- Ποια εργαλείαχρησιμοποιούν οιεπιτυχημένοι/εςακτιβιστές/στριες;
- Πώς μπορούμενα οικοδομήσουμε καινα συνδέσουμε ένακίνημα;

Οι ΝέοιΠράσινοι Ελλάδας καιη Οικολογική Συμμαχία εκπροσωπήθηκαναπό τον ΙάσοναΠασχαλίδη-Γεροστεργίου, οοποίος στο πλαίσιοτης εκδήλωσης είχετην ευκαιρία νασυναντηθεί καινα συνομιλήσει μεμέλη της εκτελεστικήςεπιτροπής τηςΟμοσπονδίας Νέων ΕυρωπαίωνΠράσινωνγια την πολιτικήκατάσταση τηςΕλλάδας καιτην πορεία τουΠράσινου Κινήματος, καθώς και νααποσπάσει τηνυποστήριξη τουςστον αγώνα κατάτων εξορύξεων στην Ελλάδα. Επιπλέον, τους παρουσίασε την πρωτοβουλία για κοινή επιστολή Ελληνικών και Τούρκικων Οργανώσεων για ένα «ΑΙΓΑΙΟ ελεύθερο από ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ»- http://chng.it/KbnnCdGP

Το πρόγραμμα της συνάντησης εδώ: http://fr.boell.org/de/cye2019


«Οικολογική Συμμαχία»
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Πληρ: 6957777789

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών : Η Ευρωπαϊκή Βιώσιμη Ανάπτυξη οφείλει να στοχεύσει στην τοπικότητα



«Η οδός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της πραγμάτωσης των «17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης» του ΟΗΕ (SustainableDevelopmentGoals- Sdg) οφείλει να περάσει πρώτα - και υποχρεωτικά - από την τοπικότητα που πρέπει να ενταχθεί πλήρως σε αυτή την διαδικασία», γνωμοδότησε ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, σε πρόσφατη συνεδρίαση της γύρω από τους τρόπους πραγμάτωσης των 17 στόχων εντός του 2030.

Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής συνιστά την ανταπόκριση των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γύρω από την προβληματική του βιώσιμου μέλλοντος της Ευρώπης, η οποία υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι «είναι αναγκαία η ενεργοποίηση σε όλα τα επίπεδα… τα θεσμικά της ΕΕ, των μελών κρατών και των ευρωπαϊκών περιφερειών. Πόλεις, Δήμοι και αγροτικές περιοχές θα πρέπει να καταστούν η κινητήρια δύναμη της μετάβασης… Έφτασε η στιγμή του καθορισμού μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής με στόχους και προθεσμίες έως το 2030 η οποία θα υποδεικνύει τα σαφή βήματα της διαδικασίας, τις παραμέτρους της διαδικασίας παρακολούθησης και πλήρεις, διαφοροποιημένους, περιφερειακούς στόχους για την επί τόπου πραγμάτωση των «17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης».


Οι «17 στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης» αποτελούν μέρος της «Agenda 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη», ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα δράσης υπογεγραμμένο από τις κυβερνήσεις των 193χωρών του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο 2015. Η εφαρμογή του προγράμματος εκκίνησε στις αρχές του 2016 ενώ η ολοκλήρωση προβλέπεται εντός του 2030. Οι «17 στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης» έχουν ως εξής:

1. Μηδέν φτώχεια. Εξάλειψη κάθε είδους φτώχειας στον κόσμο.
2. Μηδέν πείνα. Εξάλειψη της πείνας στον κόσμο, εγγύηση της διατροφικής ασφάλειας, βελτιστοποίηση της διατροφής και προαγωγή της αειφόρου αγροτικής παραγωγής.
3.Υγεία και ευεξία. Διασφάλιση υγείας και ευεξίας σε όλους και για όλες τις ηλικίες.
4.Ποιοτική παιδεία. Διασφάλιση ποιοτικής παιδείας - δίκαιης και περιεκτικής - και ευκαιριών μάθησης για όλους.
5. Ισότητα φύλων.Διασφάλιση της ισότητας των φύλων και προαγωγή της χειραφέτησης του θηλυκού φύλου.
6.Καθαρό νερό και υγιεινή. Διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της αειφόρου διαχείρισης του νερού για όλους.
7.Πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια.Διασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά, αξιόπιστα και βιώσιμα συστήματα ενέργειας σε όλους.
8. Αξιοπρεπής απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη. Ενθάρρυνση μιας ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης, αειφόρου και περιεκτικής και της πλήρους, αξιοπρεπούς και παραγωγικής απασχόλησης για όλους.
9.Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές.Δημιουργία ανθεκτικών υποδομών και προαγωγή της καινοτομίας και του δίκαιου, υπεύθυνου και αειφόρου εκβιομηχανισμού.
10. Μείωση των ανισοτήτων.Μείωση των ανισοτήτων στο εσωτερικό και μεταξύ των Κρατών.
11.Αειφόρες πόλεις και κοινότητες.Δημιουργία ασφαλών, ανθεκτικών, περιεκτικών και αειφόρων πόλεων και οικισμών.
12.Υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση.Διασφάλιση αειφόρων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης.
13. Δράσεις για το κλίμα. Προαγωγή δράσεων, σε όλα τα επίπεδα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
14. Θαλάσσια οικοσυστήματα.Προστασία και αειφόρος χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων στο πεδίο μιας αειφόρου ανάπτυξης.
15.Χερσαία οικοσυστήματα. Προστασία, αποκατάσταση και προαγωγή της αειφόρου χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων.
16. Ειρήνη, Δικαιοσύνη και ισχυροί Θεσμοί.
17.Συνέργεια για την υλοποίηση των στόχων.Ενίσχυση των μέσων υλοποίησης και της παγκόσμιας συνέργειας για την πραγμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης.