Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την πρόληψη της ασθένειας των πλατάνων στα Αττικά Ρέματα


Αθήνα, 03-12-2024
Αρ. Πρωτ.:

Προς :              Περιφερειάρχη Αττικής
                         κ. Νικόλαο Χαρδαλιά

Κοινοποίηση : Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής 
                          κ. Βασίλειο Καπερνάρο
                          κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους

Θέμα : Περί της πρόληψης της διασποράς της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων στο πλαίσιο των εργασιών διαχείρισης των Αττικών Ρεμάτων

Κύριε Περιφερειάρχη,

Όπως γνωρίζετε, εδώ και μια 10ετία τα πλατάνια ενός σημαντικού αριθμού Περιφερειών της χώρας προσβάλλονται από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, μία από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων. Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, που οφείλεται στον μύκητα Ceratocystis platani, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεσσηνία το 2003, επεκτάθηκε στην συνέχεια σε όλη την Πελοπόννησο, το 2010 εντοπίστηκε στην Ήπειρο, το 2011 στη Θεσσαλία, μεταξύ 2016 και 2017 σε μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, ενώ μόλις πρόσφατα και στην Αιτωλοακαρνανία πράγμα το οποίο προκάλεσε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή - https://staraka.gr/staraka-fernei-boulh-problhma-metaxromatikou-elkous-platanon-nafpaktia/

Ο μύκητας που προκαλεί την ασθένεια αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ξύλου των δένδρων και προσβάλλει τις ρίζες, τον κορμό και τα κλαδιά τους, με αποτέλεσμα τη νέκρωση εν σειρά χιλιάδων πλατάνων - αρκετά από τα οποία αιωνόβια, αξιόλογων διαστάσεων - και την επακόλουθη πολυεπίπεδη οικολογική καταστροφή, χλωρίδας και πανίδας άγριας ζωής.

Παράγοντας διασποράς της θανατηφόρας ασθένειας των πλατάνων είναι ο άνθρωπος και η χρήση μολυσμένων από τον μύκητα εργαλείων και μηχανημάτων σε υγιή δένδραΚατά το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων - ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» ο παθογόνος μύκητας εισβάλλει στο δένδρο από πληγές στα κλαδιά, στον κορμό ή στις ρίζες, μέσω :
1. Της χρήσης μολυσμένων εργαλείων - πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια κ.λπ. - που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δένδρα και στη συνέχεια σε υγιή.
2. Των εκσκαπτικών μηχανημάτων - μπουλντόζες, εκσκαφείς κ.λπ. - που χρησιμοποιούνται σε περιοχές με προσβολές και στη συνέχεια μεταφέρονται σε άλλες περιοχές.
3. Της αναστόμωσης των ριζών, υπογείως, από τα προσβεβλημένα δένδρα σε γειτονικά υγιή με την επαφή και αναστόμωση των ριζών τους.
4. Της μεταφοράς τεμαχίων προσβεβλημένων δένδρων από το νερό σε ποτάμια και ρέματα, τα οποία δημιουργούν νέες εστίες προσβολής και ασθένειας σε υγιή δένδρα.

Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι :

1. Ο ελληνικός πλάτανος - Platanus orientalis - εμφανίζει πολύ μεγάλη ευπάθεια στην ασθένεια,
2. στην Αττική έχουν διαπιστωθεί προς το παρόν σποραδικές περιπτώσεις προσβολής πλατάνων στην περιοχή της Αυλώνας και,
3. οι εργασίες καθαρισμού ή και διευθέτησης των Αττικών Ρεμάτων λαμβάνουν χώρα, ή θα λάβουν χώρα, σε περιοχές που φύονται πλατάνια,

η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και η συλλογικότητα «η Γειτονιά της Κίρκης - SOS Κηφισός Ποταμός», των κατοίκων της παραρεμάτιας περιοχής του Κηφισού, σε συνέργεια :
- με το Δίκτυο για την Προστασία της Άγριας Ζωής - «Save Wild»,
- τη συλλογικότητα υπέρ της προστασίας του αστικού και περιαστικού πράσινου «Cut it Right»,
- το «Κόμμα για τα Ζώα» και,
- τους Νέους Πράσινους,
συλλογικότητες που αγωνίζονται για την οικολογική ακεραιότητα του φυσικού κεφαλαίου, σας καλούν στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων πρόληψης της διάδοσης της ασθένειας για οποιαδήποτε εργασία σχετική με τα Αττικά Ρέματα που διαθέτουν οικοσύστημα πλατάνων - Κηφισός, Ποδονίφτης κ.λπ., σύμφωνα με τις οδηγίες του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων - επιμελής πλύση και απολύμανση εκσκαπτικών και χωματουργικών μηχανημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με πλατάνια, επιμελής απολύμανση όλων των εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε πλατάνια πριν και μετά τη χρήση τους κ.λπ. Ναι μεν η ευθύνη είναι μεγάλη αλλά το διακύβευμα ακόμη μεγαλύτερο : Ούτε ένα πλατάνι λιγότερο !

Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Γιώργος Δημητρίου
πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος - Επικεφαλής

Για τη «Γειτονιά της Κίρκης - SOS Κηφισός Ποταμός»
Χρυσάνθη Γεωργίου

#Oikologiki_Symmaxia
#oikologikisymmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
- Για τον κόσμο που μπορεί να γίνει.

contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com