Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Κράτος παρωδία.


Τι τους θέλουμε εν τέλει τους νόμους ;

9 μήνες μετά την απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του Δελφινάριου της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» από την 3η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της 5ης Φεβρουαρίου 2020 και 4 μήνες από την ημέρα που η Περιφερειακή Διοίκηση αποφάσισε να επιτρέψει την επαναλειτουργία του με όρους απλού «ενυδρείου» - 24 Ιουνίου 2020 - η επιχείρηση του παρακμιακού «Ζωολογικού Πάρκου» συνέχιζε να το λειτουργεί ξεδιάντροπα, στο φως της ημέρας, σε πλήρη περιφρόνηση των αποφάσεων της αδειοδοτούσας Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής.

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 - λίγο πριν την είσοδο στο ισχύον «lock down» - μέλη της Περιφερειακής Παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» επισκέφθηκαν το Δελφινάριο της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» και, με τον κατάλληλο εξοπλισμό στο χέρι, τεκμηρίωσαν την πλήρη καταστρατήγηση των όρων της άδειας επαναλειτουργίας της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής και του νόμου.

Εξ ’ου και το εξώδικο «συμμόρφωσης» προς την Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής και την «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» της 23ης Δεκεμβρίου 2020, το οποίο συνυπέγραψαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων «My Dolphin Club», «Sea Shepherd Greece», «Dolphinaria - Free Europe (DFE)», «Argos Φιλοζωικό Σωματείο» και η δημοσιογράφος Σταματίνα Σταματάκου που, μαζί με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», στήριξαν και στηρίζουν τον αγώνα για την απελευθέρωση των δελφινιών του Ζωολογικού των Σπάτων και την κατάργηση της αιχμαλωσίας των κητωδών στη χώρα μας. Εξ ‘ου και το «επετειακό» μας σημείωμα που ακολουθεί, επιγραμματικής περιγραφής των γεγονότων που οδήγησαν μετά 4 χρόνια στη σημερινή αδρανοποίηση του επονείδιστου Δελφινάριου.

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» διακηρύτταμε και διακηρύττουμε την ανάγκη μετασχηματισμού του κράτους σε «πράσινο», με την έννοια της αναδιατύπωσης της δομής και της λειτουργίας του κάτω από το πρίσμα της Οικολογικής Δημοκρατίας, ή της διεύρυνσης των ηθικών ορίων της ανθρώπινης κοινότητας έτσι ώστε να συμπεριλάβει τις θεσμικές απαιτήσεις των μελλοντικών γενιών και του μη ανθρώπινου κόσμου. Προς το παρόν θα μπορούσαμε να αρκεστούμε στο ότι αυτό το κράτος, που χρηματοδοτούμε και συντηρούμε, θα κόψει άμεσα τον ομφάλιο λώρο από την τραγική παρωδία του εαυτού του. Με απαρχή στο πεδίο της εφαρμογής του νόμου.

----------------------------------------

Μεταξύ καταγγελιών, προσφυγών, βουλευτικών και ευρωβουλευτικών επερωτήσεων και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, για περισσότερα από 10 χρόνια, ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, πολιτικοί φορείς, συλλογικότητες, επιστήμονες και ακτιβιστές, κατήγγειλαν συστηματικά και σε πολλαπλά επίπεδα - από τα ΜΜΕ και τα δικαστήρια έως τη βουλή και την ευρωβουλή - το θέμα της παράνομης λειτουργίας του Δελφινάριου της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.», στα Σπάτα Αττικής, σε πάγια και συστηματική παραβίαση του νόμου 4039/2012 (ΦΕΚ 15/Α/12), περί απαγόρευσης κάθε είδους παράστασης με συμμετοχή ζώων.


1). 8 Δεκεμβρίου 2016. Κατατίθεται 20σέλιδη καταγγελία στο ΣΕΠΔΕΜΣώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας & Μεταλλείων του ΥΠΕΝ κατά της εταιρείας «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.», για εκτέλεση παραστάσεων με συμμετοχή δελφινιών κατά παράβαση του νόμου 4039/2012, άρθρα 12 και 13 - Αριθμ.Πρωτ. 2774. Η καταγγελία συνυπογράφεται από τους Όλγα Κήκου, Γιώργο Δημητρίου, Ευθυμία Δόδουρα, Δήμητρα Γιάντση και Χρήστο Δούκα και κατατίθεται μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου Μιλτιάδη Παντελιού.


2). Νοέμβριος 2017. Βάσει της καταγγελίας πραγματοποιείται αυτοψία επιθεωρητών του Σώματος στην «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» και εκκινεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία η οποία θα καταλήξει στην σχετική «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» των όρων της άδειας λειτουργίας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» - 392/3-11-2017 - λόγω παραβίασης των άρθρων 12 και 13 του Ν.4039/2012. και στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Η «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» κοινοποιείται και στην Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής ως αρμόδια για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας.


3). Σεπτέμβριος 2018. Με την απόφαση 65101/6180/28-09-2018 ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΝ επιβάλλουν στην «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» πρόστιμο ύψους 44.350 ευρώ για «πραγματοποίηση παραστάσεων με συμμετοχή ζώων - δελφίνια». Η απόφαση κοινοποιείται στην Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής για την αναστολή ή ανάκληση της άδειας και την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου και από μέρους της, ύψους 70.000 ευρώ περίπου. Η «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» προσφεύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της υπουργικής απόφασης αλλά η αίτηση αναστολής του προστίμου απορρίπτεται με την 151/2019 απόφαση του 24ου Μονομελούς Τμήματος.


4). Μάιος 2019. Η οργάνωση Dolphinaria - Free Europe (DFE) και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ζητούν με κοινή επιστολή τους από την Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής να σταματήσουν επιτέλους οι παράνομες παραστάσεις με τα δελφίνια, δεδομένης της βεβαιωμένης παράβασης του νόμου 4039/12 από το ΣΕΠΔΕΜΣώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας & Μεταλλείων από τις 3 Νοεμβρίου 2017.

5). Ιούνιος 2019Σε συνέχεια της επιστολής, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής διενεργεί αυτοψία κατά την οποία διαπιστώνει ότι τα αποκαλούμενα «εκπαιδευτικά προγράμματα» «παραπέμπουν σε παραστάσεις», γίνεται σχετική σύσταση προς την «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» για διακοπή τους, αλλά το θέμα σταματά εκεί και οι παραστάσεις συνεχίζουν αδιάκοπα.


6). 5 Φεβρουαρίου 2020. Σε συνέχεια σχετικής εισήγησης της Περιφερειακής Παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ», η 3η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εγκρίνει την ανάκληση της αδείας λειτουργίας τμήματος του Ζωολογικού Κήπου με την επωνυμία «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» που αφορά τις εγκαταστάσεις των Δελφινιών» από την αδειοδοτούσα Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής λόγω των παραπάνω. Η παρέμβαση της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» πλαισιώθηκε από μία εξαιρετική «performance» στελεχών της Περιφερειακής Παράταξης, μελών των οργανώσεων «Sea Shepherd Greece» και «My Dolphin Club» καθώς και ακτιβιστών του Κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων.


8). 13 Μαρτίου 2020. H Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής προχωρά στην «Ανάκληση της Αδείας Λειτουργίας του Ζωολογικού Κήπου με την επωνυμία «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε. που αφορά τις εγκαταστάσεις των Δελφινιών». Σύμφωνα με την απόφαση, η ανάκλησης της άδειας λειτουργίας βασίστηκε :
α). στη μη τήρηση όλων των όρων της με αρ.πρωτ.30289/14-6-2016 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο) με ΑΔΑ:7ΛΑΧ4653Π8-ΩΞΩ, και συγκεκριμένα του άρθρου 9(γ) του κεφαλαίου Δ1 «να τηρούνται οι διατάξεις του Ν.4039/2012 (ΦΕΚ15/Α/12) και ειδικότερα το άρθρο 13 αυτού, σύμφωνα με το οποίο «η διατήρηση ζώων σε πάρκα επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι δεν διεξάγονται κάθε είδους παραστάσεις με την συμμετοχή ζώων» και,
β). στη μη τήρηση των διατάξεων του άρθρου 13 του Ν.4039/2012 (ΦΕΚ 15/Α/12), σύμφωνα με το οποίο «η διατήρηση ζώων σε πάρκα επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι δεν διεξάγονται κάθε είδους παραστάσεις με την συμμετοχή ζώων»,
και πραγματοποιήθηκε «κατ’εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 10 του ΠΔ 98/2004 «περί ίδρυσης και λειτουργίας των ζωολογικών κήπων».
Η απόφαση της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής κοινοποιήθηκε εύλογα - «για τυχόν δικές τους ενέργειες» - σε μία ευρεία σειρά αποδεκτών μεταξύ των οποίων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και το Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων.

9). 13 Ιουνίου 2020. Η «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» καταθέτει εκ νέου στην Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής αίτημα επαναλειτουργίας του Δελφινάριου, με τη γνωστή μορφή του «προγράμματος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του χώρου των θαλάσσιων θηλαστικών (δελφίνια)». Το αίτημα απορρίπτεται μετά από αυτοψία της τριμελούς γνωμοδοτικής Επιτροπής – παρ.1, άρθρο 6 του ΠΔ.98/2004 – της Περιφέρειας, καθόσον «κάθε είδους διαδραστικό πρόγραμμα ή/και εκπαιδευτική παρουσίαση με την συμμετοχή δελφινιών, ουσιαστικά παραπέμπουν σε παράσταση και έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Ν.4039/2012 (ΦΕΚ15/Α) και ειδικότερα το άρθρο 13 αυτού».


10). 24 Ιουνίου 2020. Σε συνέχεια των παραπάνω, η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής αποφασίζει την «Επαναλειτουργία του Τμήματος του Ζωολογικού Κήπου με την επωνυμία «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε. που αφορά τις εγκαταστάσεις των Δελφινιών», αλλά με σαφείς όρους απλής κατοχής των θηλαστικών και διατήρησης του Δελφινάριου στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου, ως απλού «ενυδρείου», ακριβώς όπως λειτουργούν όλοι οι χώροι των λοιπών έμβιων της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» :
α). Το Δελφινάριο θα πρέπει να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο στο κοινό, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα δελφίνια σε ελεύθερη κολύμβηση και ενδεχομένως με υλικά εμπλουτισμού του περιβάλλοντος τους (πισίνα), όπως π.χ. σχοινιά, «δακτυλίδια» (hoops) κλπ.
β). Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που να φορά την φροντίδα των δελφινιών, συμπεριλαμβανομένου και του ταΐσματος αυτών, θα πρέπει να γίνεται χωρίς την παρουσία θεατών.
γ). Δεν θα εκτελείται κανενός είδους διαδραστικό πρόγραμμα ή /και εκπαιδευτική παρουσίαση με την συμμετοχή δελφινιών παρουσία κοινού.
δ). Δεν θα υπάρχει καμία ανακοίνωση προγράμματος δραστηριοτήτων των δελφινιών συμπεριλαμβανομένου και του ταΐσματος αυτών, είτε σε έντυπη μορφή είτε σε ηλεκτρονική, που να παραπέμπει σε προσέλευση κοινού.
11). 22 Σεπτεμβρίου 2020. Εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η ποινική πλευρά της «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» των όρων της άδειας λειτουργίας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» - 392/3-11-2017 από το ΣΕΠΔΕΜΣώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας & Μεταλλείων. Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» συναντά την Εισαγγελέα Προστασίας των Ζώων, καταθέτει υπόμνημα και δηλώνει μάρτυρας κατηγορίας. Παράδοξα όσο και απρόσμενα, το κατηγορητήριο το οποίο συνέταξε η Εισαγγελέας αναφέρεται σε «περιβαλλοντικές παραβάσεις σχετικές με ρύπανση - υποβάθμιση του περιβάλλοντος», με αναφορά στους νόμους 4042/12 και 1650/86 και όχι στην κατάφωρη παραβίαση του Ν.4039/2012 στην οποία στηρίχθηκε η «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» και η όλη δικογραφία που είχε στα χέρια της. Η «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» αθωώνεται λόγω αναντιστοιχίας μεταξύ δικογραφίας και εισαγγελικού κατηγορητηρίου (sic !!!)


12). 25 Οκτωβρίου 2020. Τέσσερις μήνες μετά την άδεια επαναλειτουργίας των «εγκαταστάσεων των Δελφινιών», μέλη της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» επισκέπτονται το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για να διαπιστώσουν την πλήρη καταστρατήγηση του νόμου και των όρων της άδειας επαναλειτουργίας της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής :
- O χώρος του Δελφινάριου παραμένει διαμορφωμένος για την εκτέλεση παραστάσεων,
- σε πολλά σημεία της δομής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου υπάρχουν αναρτημένες ανακοινώσεις για το ωράριο επίσκεψης του Δελφινάριου,
- το κοινό προσέρχεται στο εσωτερικό του και παραμένει στις εξέδρες όσο επιθυμεί,
- το προσωπικό της δομής παραβρίσκεται συνεχώς στο εσωτερικό του Δελφινάριου σε συνεχή διάδραση με τα κητώδη εν μέσω των επιφωνημάτων του κοινού και, το σημαντικότερο,
- ταΐζει τα κητώδη μπροστά στο κοινό και, κατά διαστήματα, τα αναγκάζει με τρόπο να εκτελούν εν μέρει παραστάσεις.
Στις ερωτήσεις δε του κοινού, γιατί δεν γίνονται παραστάσεις με μουσική, όπως πρώτα, το προσωπικό απάντα «λόγω κορονοιού» (sic !!!).


13). 23 Δεκεμβρίου 2020. Τα τεκταινόμενα στον χώρο του «Τμήματος του Ζωολογικού Κήπου με την επωνυμία «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε. που αφορά τις εγκαταστάσεις των Δελφινιών», της 25ης Οκτωβρίου, καταγράφηκαν μέσω φωτογραφιών και βιντεοσκοπήσεων και κοινοποιήθηκαν σε όσες και όσους αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια για την εφαρμογή του Ν.4039/2012 στο εν λόγω Ζωολογικό Πάρκο και για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στη χώρα μας. Δεν αποτέλεσε κατά συνέπεια έκπληξη το εξώδικο προς την Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής και στην «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» το οποίο συνέταξαν οι παραπάνω και το οποίο μας γνωστοποιήθηκε μετά από την επίδοση του.
Σύμφωνα με το εξώδικο, η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής καλείται εντός 15 ημερών από την παραλαβή του να προβεί στην εκτέλεση όλων των αναγκαίων που απορρέουν από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της 13ης Μαρτίου και από την απόφαση επαναλειτουργίας του Δελφινάριου της 24ης Ιουνίου, ήτοι :
α). Στην κοινοποίηση αποδεικτικού της επιβολής του προστίμου που επισείει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την Περιφερειακή Διοίκηση.
β). Στην υποχρέωση της διαχείρισης του Πάρκου να αναρτήσει ευκρινώς στην είσοδο της δομής και στην είσοδο του Δελφινάριου την απόφαση της Περιφερειακής Διοίκησης της 18ης Ιουνίου 2020, συμπληρωμένης με την ευκρινή επεξήγηση του νόμου περί απαγόρευσης παραστάσεων με χρήση ζώων ( ν. 4039/2012).
γ). Στην αποκαθήλωση και απομάκρυνση των κοινοποιήσεων περί ωρών επίσκεψης των δελφινιών από το κοινό .
δ). Στην αποξήλωση και απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων που συντείνουν στην λειτουργία του χώρου ως Δελφιναρίου δηλ. κερκίδες, ηχεία, κ.λπ.  Ο χώρος πρέπει να διαμορφωθεί ώστε να είναι «ανοιχτός και επισκέψιμος στο κοινό ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα δελφίνια σε ελεύθερη κολύμβηση» από απόσταση και με όλα τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Α.Ζ.Π.
ε). Στην απαγόρευση της εσόδου του προσωπικού στους χώρους των δελφινιών κατά τις ώρες που τα κητώδη είναι θεάσιμα από το κοινό σε ελεύθερη κολύμβηση, καθόσον δημιουργείται διάδραση ανάμεσα στο κοινό, το προσωπικό και τα κητώδη.
στ). Στο τάισμα των κητωδών σε ώρες όπου δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση ή παρακολούθηση από το κοινό.
ζ). Στην άρση ή την ανάκληση της απόφασης μερικής επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων δελφινιών της 24 Ιουνίου 2020, σε περίπτωση που η επιχείρηση «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» δεν συμμορφωθεί με τις παραπάνω υποδείξεις και μέτρα, ώστε να ισχύσει εκ νέου η άρση της αδείας λειτουργίας της Α.Ζ.Π. Α.Ε.» της 13ης Μαρτίου 2020 όσον αφορά την εγκατάσταση των δελφινιών.

----------------------------------------


H «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» θέτουμε μεταξύ των θεμελιωδών στόχων της πολιτικής μας οπτικής και της κοινωνικής και κινηματικής μας δράσης «την δημιουργία μιας κοινωνίας που θα σέβεται τα ζώα και θα τα αντιμετωπίζει ως αισθανόμενα όντα και όχι ως αντικείμενα και προϊόντα για χρήσεις κατά το δοκούν». Τη βάση της αναπόσπαστης αυτής πτυχής της πολιτικής μας οπτικής, η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» την οριοθετούμε στην οικοκεντρική πεποίθηση της Ζωής ως ενιαίας, της ισότιμης αξίας της ζωής όλων των έμβιων, των ίσων δικαιωμάτων τους στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης, των φυσικών δικαιωμάτων τους και της συγκεκριμενοποίησης τους ανάλογα με το είδος, σαν όρους απαράβατους για την αρμονική συνύπαρξη των ειδών, την οικοσυστημική ισορροπία και, εν τέλει, την υγεία του πλανήτη. Κάθε έμβιο έχει το δικαίωμα ζωής στο φυσικό του χώρο, το δικαίωμα αναπαραγωγής σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους και το απόλυτο δικαίωμα φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο. Καθολικά δικαιώματα, δίχως σύνορα και δίχως εξαιρέσεις αναφορικά με το πολιτιστικό περιβάλλον, τη θρησκευτική συνείδηση, την παράδοση ή και την κουλτούρα.

Από αυτή την οπτική γωνία, μέλη και στελέχη μας αγωνίστηκαν και θα αγωνίζονται στο πλαίσιο του φιλοζωικού κινήματος για τη συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων, μετά τη ισχύουσα νομοθετική απαγόρευση όλων των ζώων στα τσίρκα της χώρας μας και της οργάνωσης παραστάσεων με την συμμετοχή ζώων. Απομένει, ως χρόνιο αίτημα του φιλοζωικού κινήματος, το θέμα της απαγόρευσης της αιχμαλωσίας των κητωδών, νομοθετικά έτοιμο αλλά κρυμμένο βαθιά στα συρτάρια της χρεωκοπημένης πολιτικής της χώρας. «Οι φάλαινες και τα δελφίνια δεν ευδοκιμούν όταν βρίσκονται σε αιχμάλωτα περιβάλλοντα» δήλωσε μόλις τον Οκτώβριο 2019 ο Ντέρμοντ Χάλπιν, πρόεδρος της «TripAdvisor», σε επίρρωση της απόφασης της εταιρείας να βάλει τέλος στην πώληση εισιτηρίων σε αξιοθέατα αιχμαλωσίας κητωδών μετά τις British Airways, Holidays, Booking και Virgin Holidays και Expedia, την ίδια στιγμή που έκλεισαν ή κλείνουν τα δελφινάρια σε πολλές χώρες του κόσμου - Κύπρος, Σλοβακία, Φιλανδία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ελβετία, Κορέα, Ινδία, Ιταλία, Γαλλία κ.λπ. - η Ρωσία απελευθερώνει μόλις πρόσφατα τα τελευταία αιχμάλωτα κητώδη και ο Καναδάς νομοθετεί την απαγόρευση της αιχμαλωσίας, της εκτροφής, της γονιμοποίησης, της κατοχής και της προσπάθειας απόκτησης υλικών αναπαραγωγής τους. Επιστημονικά και τεκμηριωμένα, τα κητώδη έχουν ιδιαίτερες προσωπικότητες και ισχυρή αίσθηση του «εγώ», υψηλό βαθμό αντίληψης, αυτογνωσίας, συναισθηματισμού και νοημοσύνης και, ως συναισθανόμενα όντα, υποφέρουν όταν δεν ζουν στο φυσιολογικό τους περιβάλλον. Η αιχμαλωσία και ο εγκλεισμός τους σε τεχνητά περιβάλλοντα, παρά την φύση τους, αποτελεί έγκλημα που δεν δικαιολογεί όχι μόνο «παραστάσεις παιδευτικού χαρακτήρα» αλλά ούτε καν θέματα προστασίας τους. 

#Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.