Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Ex aequo et bono !

Αθήνα, 08-04-2022
Αρ. Πρωτ.:
 
Προς :                         Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                                    κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :           Περιφερειάρχη Αττικής,
                                   κ .Γεώργιο Πατούλη
                                   κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
 
Θέμα ΕΗΔ περί της παράνομης εγκατάστασης του καταφυγίου του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας στη Ζώνη Α Προστασίας του Κηφισού

Κύριε Πρόεδρε,
 
Είναι πλέον γνωστές «τοις πάσι» οι περιπέτειες του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας. Συνοπτικά :
- Ιδρύθηκε το 2005, πριν 17 περίπου χρόνια, σε έκταση 3 στρεμμάτων ή κάτι λιγότερο από το 1% της έκτασης του γνωστού Άλσους, στην θέση του γνωστού θλιβερού ζωολογικού κήπου που σταμάτησε οριστικά την λειτουργία του το 1997. Με λειτουργία σε καθαρά εθελοντική βάση, ο Σύλλογος σήκωσε όλα αυτά τα χρόνια το βάρος της ανευθυνότητας πολιτών και Δημοτικών Αρχών, δημιουργώντας ένα πραγματικό πρότυπο «καταφύγιο» των αδέσποτων της πόλης - γατών και σκύλων – σε σημείο που να λειτουργεί και ως «χώρος φιλοζωικής εκπαίδευσης» για μικρούς και μεγάλους.
- Οι περιπέτειες του Συλλόγου άρχισαν από την στιγμή που αποφασίστηκε η κατασκευή του νέου γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια : Η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του νέου γηπέδου απαιτούσε, κατά τους «αρμόδιους», την έξωση του Φιλοζωικού Συλλόγου από τον παραδοσιακό του χώρο και την απομάκρυνση των φιλοξενούμενων ζώων.
- Μέσω δικαστικής απόφασης στις αρχές του 2019, Πολιτεία και Δασαρχείο έκριναν αμετάκλητα παράνομο το «καταφύγιο» του Φιλοζωικού εντός του Άλσους και, με την απειλή βαρύτατου προστίμου, απαίτησαν από την Δημοτική Αρχή την μετεγκατάσταση εντός των πρώτων μηνών του παρόντος έτους.
 
Και ενώ υπήρχε άπλετος χρόνος να διευθετηθεί το θέμα, «αρμόδιοι» και Δημοτική Αρχή αμέλησαν να διεκδικήσουν ή και να απαιτήσουν ότι το καλύτερο για τα ζώα και τους ανιδιοτελείς εθελοντές που τα φροντίζουν – όπως η τροποποίηση της απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/114537/5557 που θα επέτρεπε την νομιμοποίηση του «καταφυγίου» στο Άλσος – για να καταφύγουν την τελευταία στιγμή στη χειρότερη δυνατή λύση όχι μόνο για τα ζώα και τους εθελοντές του Συλλόγου αλλά και για το περιβάλλον : η μεταφορά του καταφυγίου σε οικόπεδο εντός της Zώνης A Προστασίας του Κηφισού χαρακτηρισμένη ως ζώνη περιβαλλοντικής αγωγής, υπαίθριας αναψυχής και γεωργικής χρήσης (sic !!!)
 
Ως προς αυτό και σύμφωνα με το Π.Δ.15-06-1994 «Περί προστασίας του Κηφισού και των παραχειμάρρων του» - ΦΕΚ 632/Δ/94 - σημειώνουμε :
1. Ως Ζώνη Α Προστασίας του Κηφισού ορίζεται η περιοχή σε απόσταση έως και 50 μέτρα εκατέρωθεν του άξονα της κοίτης του ποταμού.
2. Η Ζώνη Α Προστασίας ορίζεται ως ζώνη περιβαλλοντικής αγωγής, υπαίθριας αναψυχής και γεωργικής χρήσης.
3. Εντός της Ζώνης Α Προστασίας δεν επιτρέπεται η δόμηση και η αλλοίωση της φυσικής μορφής του τοπίου με έργα κάθε είδους. Επιτρέπονται μόνο :
α) Δημόσια, Δημοτικά η Κοινοτικά έργα για την εξασφάλιση και προστασία της χλωρίδας και πανίδας και την αποκατάσταση και ανάπλαση του τοπίου.
β) Υπαίθρια και στεγασμένα περίπτερα αναψυχής η περιβαλλοντικής αγωγής (κιόσκια) από λιθοδομή με μέγιστη καλυπτόμενη επιφάνεια πενήντα (50.00) τ.μ. και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τρία και μισό μέτρα (3,50 μ.) υπεράνω του οποίου επιβάλλεται η κατασκευή κεραμοσκεπούς στέγης ύψους μέχρι ενός μέτρου και είκοσι εκατοστών του μέτρου (1,20 μ.). Ο μέγιστος αριθμός περιπτέρων ανά χλμ. μήκους ζώνης ορίζεται σε δύο (2).
γ) Κατασκευή έργων προστατευτικής και περιβαλλοντικής διευθέτησης του ρέματος.
δ) Έργα τεχνικής υποδομής από το Δημόσιο η Δημόσιους φορείς κοινής ωφελείας μικρής κλίμακας που δεν θίγουν τη φυσική γεωμορφολογία του χώρου. Αναγκαία οδικά έργα (άνω των δύο λωρίδων κυκλοφορίας) κάθετα από τον άξονα των ρεμάτων, τα οποία επιβάλλεται να κατασκευάζονται με τρόπο ώστε να μη θίγουν τη γεωμορφολογία με τον άξονα των ρεμάτων αγωγών οργανισμών κοινής ωφελείας απαγορευομένης της διέλευσης τους παράλληλα με την κατεύθυνση του ρέματος.
 
Επιπλέον :
 
4. Για λόγους αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος του ρέματος επιβάλλεται η πυκνή φύτευση δένδρων κατά μήκος της κοίτης και επιτρέπεται η χρήση ποωδών φυτών και η αναχλόαση για την ανάπλαση και σταθεροποίηση των πρανών.
5. Για όλες τις κατασκευές και τα τεχνικά έργα που επιτρέπονται επιβάλλεται τόσο κατά τη μελέτη όσο και κατά την κατασκευή τους, να λαμβάνονται μέτρα για τη διατήρηση του φυσικού χαρακτήρα της κοίτης και των πρανών του ρέματος.
6. Νομίμως υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην περιοχή Α εγκαταστάσεις βιομηχανιών - βιοτεχνιών - κτηνοτροφικών και λοιπών ειδικών κτιρίων επιτρέπεται να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας τους μόνον αφού συνταθεί και εγκριθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην οποία υποχρεωτικά πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και μέτρα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος περί την κοίτη και βελτίωσης της αισθητικής του τοπίου και των εγκαταστάσεων και υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα σύμφωνα με αυτήν. Ο συνολικός χρόνος λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών δεν μπορεί πάντως να υπερβαίνει την δεκαετία από της δημοσιεύσεως του παρόντος. Σε αντίθετη περίπτωση δεν ανανεώνεται η υπάρχουσα άδεια και διακόπτεται η λειτουργία της. Στις παραπάνω εγκαταστάσεις απαγορεύεται κάθε επέκταση. Επιτρέπονται μόνον επισκευές για λόγους χρήσεως, εκσυγχρονισμού και υγιεινής με τις προϋποθέσεις της προηγουμένης παραγράφου.
 
Ως εκ τούτου και δεδομένων ότι:
 
1. Η κατασκευή και η λειτουργία του καταφυγίου του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας εντός της Ζώνης Α Προστασίας του Κηφισού είναι ασύμβατες με τις επιτρεπόμενες σε αυτή χρήσεις γης.
2. Για το εν λόγω καταφύγιο δεν έχει εκδοθεί και δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια λειτουργίας, μολονότι ήδη κατασκευάζεται εντός της Ζώνης Α Προστασίας του Κηφισού (sic !!!)
3. Σύμφωνα με τα στοιχεία στη διάθεση μας στο χώρο που προορίζεται για την μετεγκατάσταση του καταφυγίου έχει ήδη κατασκευαστεί δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα έκτασης περίπου 400 τμ. ενώ κατασκευάζεται με ταχύς ρυθμούς και σηπτικός βόθρος, σε πλήρη ασυμβατότητα με τα όσα επιτρέπει το σχετικό Π.Δ.
4. Αρμόδια για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενδιαιτήματος ζώων είναι η προϊστάμενη κτηνιατρική αρχή της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου – ν. 4711/2020, άρθρ. 93, «Τροποποίηση του ν. 604/1977 – Πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών».
5. Αρμόδια για την αστυνόμευση των ρεμάτων και, κατά συνέπεια της προστασίας του χώρου, είναι αποκλειστικά η Περιφέρεια Αττικής.

η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σε συνέργεια με τον «Σύλλογο Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων - ΡΟΗ» καλεί την Περιφερειακή Διοίκηση να παρέμβει άμεσα, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Τα ρέματα είναι οικότοποι και όχι τόποι εναπόθεσης «άχρηστων», «ενοχλητικών» και του «ότι περισσεύει», οι Ζώνες Α Προστασίας έχουν συγκεκριμένη αποστολή καθορισμένη από το νόμο και τα καταφύγια των ζώων είναι κατ’ εξοχή χώροι προσέλκυσης κοινού για υιοθεσία και όχι δυσπρόσιτοι τόποι εξορίας.
 
«Το καταφύγιο ζώων αποτελεί μία πραγματική κοινωνική υπηρεσία», προδιαγράφει σχετικός Κανονισμός Δυτικοευρωπαϊκής Περιφέρειας. «Δημιουργείται με αποκλειστικό σκοπό την υιοθεσία, την ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και ζώου σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες - πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο σε συνθήκες αστικού περιβάλλοντος - και, έμμεσα, την δημιουργία κοινωνικών σχέσεων. Πρέπει επομένως να χαρακτηρίζεται από τη μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα και τη βέλτιστη δυνατή διαμόρφωση φιλόξενου περιβάλλοντος για τον πολίτη, με τα ωράρια λειτουργίας να παρατείνονται και το Σαββατοκύριακο, επαρκή ΜΜΜ σύνδεσης με την πόλη, υπηρεσία υποστήριξης των επισκέψεων και των υιοθεσιών και δυνατότητα ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για τα φιλοξενούμενα ζώα, στο πλαίσιο ενός άνετου και ελκυστικού περιβάλλοντος, σε θέση να ενθαρρύνει τον πολίτη να το επισκέπτεται.»
 
Έως τότε, έως ότου αποτολμήσει η Ελληνική Πολιτεία το βήμα εισόδου στον παρόντα αιώνα, ας πληροφορήσετε τη Δασική Υπηρεσία ότι με τον νέο ν. 4830/2021 επιτρέπεται η εγκατάσταση και η λειτουργία καταφυγίων ζώων συντροφιάς σε δασικές εκτάσεις και, άρα, και η παραμονή του καταφυγίου του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας εκεί που ήταν και που είναι : Στο Άλσος. Αποτολμήστε το !
 
Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Γιώργος Δημητρίου (επικεφαλής)
Στέλλα Αναστασοπούλου
Χριστίνα Τατάγια
 
«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com