Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού κατά την πρωτοβουλία «Μένουμε Λεωφόρο»

Αθήνα, 09-04-2023
Αρ. Πρωτ.:
 
Προς :               Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                          κ. Δημόπουλο Γεώργιο
Κοινοποίηση : Περιφερειάρχη Αττικής,
                          κ .Γεώργιο Πατούλη
                         κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
 
Θέμα : ΕΗΔ περί αιτήματος ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού της πρωτοβουλίας «Μένουμε Λεωφόρο» για συζήτηση και λήψη απόφασης

Κύριε Πρόεδρε,
 
Η θεματολογία, οι σχετικές αποφάσεις και τα χρονοδιαγράμματα αναφορικά με την περίφημη «Διπλή Ανάπλαση» είναι πάνω-κάτω γνωστά σε όλους. Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λένε και τα χρονοδιαγράμματα ειλικρινή, το σύνολο του έργου θα υλοποιηθεί από δημόσιους και κοινοτικούς πόρους, ο χώρος του σημερινού γηπέδου στην Αλεξάνδρας θα απελευθερωθεί, στη θέση του θα δημιουργηθεί ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου με αθλητικό μουσείο – εντευκτήριο, με χώρο αναψυχής και εστίασης 680 τ.μ. και υπόγειο πάρκινγκ, η περιοχή του Ελαιώνα θα αναδιοργανωθεί πολεοδομικά και οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Βοτανικό θα είναι λειτουργικές προς το καλοκαίρι του 2026.
 
Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι υπάρχουν αιτήματα «παναθηναϊκών» συλλογικοτήτων, σχετικά με το μέλλον του χώρου της Αλεξάνδρας μετά την απομάκρυνση του γηπέδου, που δεν εισακούστηκαν ποτέ. Σε ένα από αυτά αναφέρεται και η παρούσα εισήγηση και συγκεκριμένα σε πάγιο αίτημα της πρωτοβουλίας «Μένουμε Λεωφόρο» - ιδέας και πρωτοβουλίας της οικογένειας Χαλκιόπουλου και εκδότριας για 3 δεκαετίες των «Παναθηναϊκών Νέων», της σημαντικότερης δημοσιογραφικής φωνής στην ιστορία του Αθηναϊκού αθλητικού Συλλόγου - η οποία υποστηρίζεται από τις υπογραφές 150 παλαιμάχων αθλητών/τριών του «τριφυλλιού» από κάθε άθλημα, από την ομόθυμη στήριξη εκατοντάδων φιλάθλων, από κατοίκους της περιοχής και από μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.
 
Συμφωνώντας επί της αρχής με το αίτημα της πρωτοβουλίας «Μένουμε Λεωφόρο», η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» το καταθέτουμε ως εισήγηση προ ημερησίας για συζήτηση και λήψη απόφασης.
 
Δεδομένων :
 
1. Της τραγικής έλλειψης αθλητικών χώρων στην περιοχή των Αμπελοκήπων και του πυκνοκατοικημένου κέντρου της πόλης, είτε για χρήση από τα σωματεία της περιοχής, είτε για τη δυνατότητα άθλησης των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, σε ανοιχτούς για το κοινό χώρους.
2. Της ακατάλυτης σύνδεσης του χώρου της Λεωφόρου με την γέννηση και την ανάπτυξη του μεγαλύτερου Σωματείου της πρωτεύουσας της χώρας και ενός από τους σημαντικότερους αθλητικούς οργανισμούς της Ευρώπης, του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, δεδομένου ότι η «Λεωφόρος» αποτελεί το λίκνο του Συλλόγου, καθόσον ο Παναθηναϊκός «οικοδομήθηκε» γύρω από αυτή και αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς και έμπνευσης για τις νέες γενιές των «πράσινων πιστών».
3. Της ανάγκης να παρέχουμε δημιουργικές διεξόδους - όπως ο αθλητισμός και η τέχνη - στις νεώτερες γενιές που, ομολογουμένως, αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα των αλλεπάλληλων κρίσεων που μαστίζουν την χώρα όπως, δυστυχώς, αναδεικνύει η καθημερινή σωρεία τραγικών περιστατικών με θύματα νέους ανθρώπους.
 
Η πρωτοβουλία «Μένουμε Λεωφόρο» αιτούμε:
 
1. Την παρέμβαση διαμόρφωσης της περιοχής που εκκινεί από το οικόπεδο της «Λεωφόρου» και συνεχίζει κάτω από την οδό Τσόχα έως τον Λυκαβηττό, ως «Πράσινης Αθηναϊκής Οδού», ως χώρου πράσινου, αθλητισμού και πολιτισμού που θα περιλαμβάνει :
α. αθλητικές εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν πλήρως τις υψηλές προδιαγραφές εγκαταστάσεων που χρειάζεται ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός - για όλα τα αθλήματα που καλλιεργεί – και αποκλειστικής χρήσης από τον Παναθηναϊκό,
β. ένα κλειστό γυμναστήριο για τις ανάγκες των λοιπών ερασιτεχνικών Σωματείων της περιοχής, αποκλειστικής χρήσης από τα σωματεία αυτά εκτός του Παναθηναϊκού,
γ. χώρους άθλησης ανοιχτούς στους πολίτες της περιοχής - γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, ποδοσφαιρικό γηπεδάκι 5Χ5 ποδοσφαιρικό – και,
δ. την ανάπτυξη περισσότερου πράσινου, πλέον αυτού που προβλέπεται για την περιοχή του σημερινού ποδοσφαιρικού γηπέδου με βάση την νομοθεσία περί «Διπλής Ανάπλασης».
2. Την συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην υλοποίηση της ανωτέρω παρέμβασης, με την κάλυψη της συνολικής δαπάνης που απαιτεί η κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων - και όχι της δαπάνης για την υλοποίηση της συνολικής παρέμβασης. Και αυτό καθόσον τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν έχουν, τεκμηριωμένα, την δυνατότητα οικονομικής συμμετοχής, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει ένα λαμπρό ιστορικό οικονομικής στήριξης αθλητικών έργων, ακόμη και όταν πρόκειται για ΠΑΕ και όχι μόνο για ερασιτεχνικά σωματεία.
 
Εν κατακλείδι αξίζει να σημειώσουμε :
 
1. Η περιοχή της προτεινόμενης παρέμβασης αναπτύσσεται σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων, 18 στρεμμάτων στο χώρο της «Αλεξάνδρας» και άνω των 15 στρεμμάτων από την οδό Τσόχα και κάτω.
2. Σεβόμαστε, αυτονόητα όσο και απόλυτα τις θεσμικές και νομικές προδιαγραφές της «Διπλής Ανάπλασης» περί κάλυψης κατά 50% με υψηλό πράσινο του χώρου της «Αλεξάνδρας» ή των 18 στρεμμάτων  του τωρινού ποδοσφαιρικού γηπέδου.
3. Κάθε συζήτηση μεταξύ των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση της αιτούμενης παρέμβασης θα εκκινήσει φυσιολογικά μετά την έναρξη κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό, καθόσον η θεσμοθέτηση/νομοθέτηση του αιτήματος θα πραγματοποιηθεί αυστηρά και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΝΟ μετά την ολοκλήρωση του ποδοσφαιρικού γηπέδου.
 
Η εν λόγω παρέμβαση φιλοδοξούμε να αποτελέσει την πρώτη ενός νέου προγράμματος ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού από την Περιφέρεια Αττικής, ενός προγράμματος που θα προτείναμε να έχει τον τίτλο «Αλέξανδρος Νικολαϊδης - Μιχάλης Φιλόπουλος - Άλκης Καμπανός», στην μνήμη του πρόωρα χαμένου ολυμπιονίκη του τάεκβοντο και των δύο πρόσφατων θυμάτων του ανεξέλεγκτου χουλιγκανισμού, του φιλάθλου του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου και του φιλάθλου του Άρη Θεσσαλονίκης, Άλκη Καμπανού.
 
Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Γιώργος Δημητρίου (επικεφαλής)
Στέλλα Αναστασοπούλου
Αναστασία Χρήστου

#Oikologiki_Symmaxia
#oikologikisymmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com