Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Πέτρες και τσιμέντα !



Η σημερινή μας παρέμβαση, ως «ΡΟΗ», στην 18η/2024 Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ρέματος Ροδόπολης *

1. Να σημειώσουμε ότι μία από τις «σταθερές» του Περιφερειακού Συμβουλίου της θητείας 2019-2023 ήταν ο σεβασμός της άποψης της αυτοδιοίκησης Α Βαθμού : Σχεδόν ποτέ το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ανέτρεψε αποφάσεις Δημοτικής Αρχής. Ας κρατήσουμε λοιπόν ότι τον Μάιο 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου απέρριψε κατά πλειοψηφία την παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πρωτοστατούσης της Δημοτικής Παράταξης Εύπολη του Κωστή Κουριδάκη με εισήγηση του Δημήτρη Ζαρρή, νυν αντιπρόεδρου του Συλλόγου «Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων - ΡΟΗ».
2. Να σημειώσουμε επίσης ότι το ρέμα Ροδόπολης φέρει σημαντικές αλλοιώσεις, η κοίτη του διέρχεται από περιφραγμένες ιδιοκτησίες, οχετοποιείται με οχετούς περιορισμένων διαστάσεων στο εσωτερικό τους και φέρει διάφορα κτίσματα εντός της κοίτης.
3. Να σημειώσουμε τέλος ότι σε εκτεταμένα τμήματά της μη οχετοποιημένης κοίτης - στην οδό Μ. Αλεξάνδρου - ανθούν συστοιχίες υψηλών πλατάνων που δημιουργούν ένα περιβάλλον αισθητικής, οικοσυστημικής και κλιματικής αξίας, απαραίτητου για την ευζωία των κατοίκων.

Δεδομένων των παραπάνω και σε συνέχεια ανάλυσης της Μελέτης, τη θεωρούμε ως μη αποδεκτή για τους εξής λόγους :
1. Νομιμοποιεί τις αλλοιώσεις της κοίτης και τις κατασκευές στο εσωτερικό της καθόσον προτείνει την εκτροπή του ρέματος για 200 μέτρα - κάτω από την οδό Πίνδου- έτσι ώστε να απενεργοποιήσει την υφιστάμενη ανοικτή κοίτη και να την αφήσει δωρεά στους καταπατητές της.
2. Ο κύριος μηχανισμός της εμφάνισης των πλημμυρών στο ρέμα είναι η ανεπαρκής διατομή των υφιστάμενων οχετών, δηλαδή των έργων διέλευσης σε οδούς και σε ιδιοκτησίες. Η Μελέτη αποφεύγει να εξετάσει τη δυνατότητα αύξησης της διατομής τους η οποία, πολύ πιθανά, θα έκανε τη διευθέτηση της κοίτης του ρέματος αχρείαστη.
3. Η Μελέτη αποκρύπτει σκοπίμως ότι η κοίτη του ρέματος καταλαμβάνεται από τις συστοιχίες των μεγάλων πλατάνων, το σύνολο των οποίων προφανώς θα κοπούν.

Ως Σύλλογος «Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων – ΡΟΗ», αλλά και ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, σας καλούμε να αποσύρετε την Μελέτη και να την επαναφέρετε :
1. Αφού συμπεριληφθεί στις εναλλακτικές λύσεις το σενάριο της ανακατασκευής του οχετοποιημένου τμήματος με μεγαλύτερες διατομές και της ταυτόχρονης διατήρησης της ανοικτής κοίτης τακτοποιημένης με έργα επαναφυσικοποίησης. Η χρήση αγωγών με μεγαλύτερη διατομή θα ελαχιστοποιήσει τον πλημμυρικό κίνδυνο στην ανοικτή κοίτη, καθιστώντας περιττή τη διευθέτηση μεγάλου μέρους της με συρματοκιβώτια.
2. Αφού εγκαταλειφθεί η κατασκευή του κλειστού τμήματος κάτω από την οδό Πίνδου και οριοθετηθεί το ρέμα στην υφιστάμενη, ανοικτή, κοίτη. Και αυτό, και για λόγους νομιμότητας και για λόγους δικαίου, ώστε να μην νομιμοποιηθούν οι αλλοιώσεις της κοίτης και οι κατασκευές στο εσωτερικό της και να μην πληρώσουν οι πολίτες της χώρας τη δωρεά των καταπατημένων τμημάτων της στους καταπατητές.
3. Αφού συμπεριληφθεί η ορθή καταγραφή της υφιστάμενης χλωρίδας και των συστοιχιών των πλατάνων και προταθεί η καταλληλότερη τεχνική λύση απόλυτης προστασία της.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμήσουμε για ακόμη μια φορά ότι :
- Οι δρόμοι του νερού αναγνωρίζονται ως ευαίσθητα τοπία, εντασσόμενοι ακόμη και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο.
- Οι δρόμοι του νερού αναγνωρίζονται ως βασικοί παράγοντες για την επίτευξη της ανθεκτικότητας και της αναχαίτησης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
- Η πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβάλλει την αποκατάσταση των δρόμων του νερού στη φυσική τους κοίτη, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση έργων λόγω μη επάρκειας της κοίτης.
- Η πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβάλλει την διατήρηση των δρόμων του νερού αποκλειστικά και μόνο ακώλυτα λειτουργούντων ως οικοσυστήματα.
- Η πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας θεωρεί ότι «ο χώρος ο οποίος καταλαμβάνει ένα ρέμα δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως οικοδομήσιμος ή προοριζόμενος για την ανέγερση κοινωφελών κτιρίων, αλλά αποκλειστικά και μόνο ως κοινόχρηστος χώρος» - απόφαση ΣτΕ 2621/2001 και άλλες.
- Η διατήρηση της οικολογικής κατάστασης των δρόμων του νερού και η προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας τους, διασφαλίζονται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τα νερά και τις πλημμύρες - 2007/60/ΕΕ και - 2000/60/ΕΕ - αλλά και από τα ψηφίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί πράσινων υποδομών - 2013/249.
- Η κοινοτική Οδηγία περί επικαιροποίησης των «Σχέδιων Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής» - σύμφωνα με την «Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030» - καλεί όλα τα κράτη μέλη να προβούν στην επαναφορά των ρεμάτων σε κατάσταση ελεύθερης ροής - επαναφυσικοποίησης.
- Ο πρόσφατος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Αποκατάσταση της Φύσης καλεί στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των γλυκών υδάτων και των φυσικών λειτουργιών των δρόμων του νερού, ως θεμελιωδών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απώλεια βιοποικιλότητας.

Σας καλούμε να αποσύρετε τη Μελέτη, αλλιώς καλά τσιμεντώματα εις υγεία των κορόιδων της λοιπής Ευρώπης που πληρώνουν για ανθεκτικότητα και κλίμα και τους επιστρέφουμε πέτρες και τσιμέντα !

Για το Σύλλογο «Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων - ΡΟΗ»
Γιώργος Δημητρίου
πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος
«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»

* Το τσιμέντωμα του ρέματος της Ροδόπολης υπερψηφίστηκε απ' όλο το πολιτικαριό του Περιφερειακού Συμβουλίου πλην της Λαικής Συσπείρωσης και της ανεξάρτητης Συμβούλου Ελένης Αβραμοπούλου !

«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr