Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

Πολιτικές Ανθεκτικότητας και πρακτικές της Εποχής του Λίθου !


1.
- Οι Πολιτικές της Ανθεκτικότητας του αστικού και περιαστικού ιστού στην κλιματική κρίση επιβάλλουν την αναζήτηση μιας ισορροπημένης σχέσης με το νερό.
- Οι παρωχημένες πολιτικές την αγνοούν εάν δεν την απεχθάνονται.

2.
- Οι Πολιτικές της Ανθεκτικότητας θεωρούν το βρόχινο νερό ως πολύτιμο πόρο.
- Οι παρωχημένες πολιτικές το θεωρούν ως απόβλητο.

3.
- Οι Πολιτικές της Ανθεκτικότητας προτάσσουν τις διαδικασίες της κυκλικής οικονομίας στη σχέση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος με το βρόχινο νερό.
- Οι παρωχημένες πολιτικές προτάσσουν τις διαδικασίες ΧΑΔΑ.

4.
- Οι Πολιτικές της Ανθεκτικότητας στοχεύουν την παγίδευση κάθε σταγόνας βρόχινου νερού, για την επιβράδυνση της ροής του, την διευκόλυνση της απορρόφησης από το έδαφος για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και για την αποθήκευση σε υπόγειες δεξαμενές για επανάχρηση.
- Οι παρωχημένες πολιτικές στοχεύουν στην γρηγορότερη δυνατή απομάκρυνση του βρόχινου από τον αστικό και περιαστικό ιστό. Για την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα και για την δυνατότητα επανάχρησης, «ούτε κουβέντα». 

5.
- Οι Πολιτικές της Ανθεκτικότητας χρησιμοποιούν το φυσικό κεφάλαιο - έδαφος, πράσινο, ρέματα και υγρότοποι - για να μεταλλάξουν τον υδρογεωλογικό κίνδυνο σε ελεγχόμενα πλυμμηρικά φαινόμενα, σε συλλογή πολύτιμου νερού για επαναχρήση, σε μείωση της θερμοκρασίας, σε βελτίωση της ποιότητας του αέρα και σε σημαντική αύξηση της βιοποικιλότητας.
- Οι παρωχημένες πολιτικές προτάσσουν τη τεχνικοποίηση του φυσικού κεφαλαίου σε έναν αδιέξοδο, δαπανηρό, αγώνα κατά του υδρογεωλογικού κινδύνου.

6.
- Οι Πολιτικές της Ανθεκτικότητας βασίζουν τον έλεγχο του υδρογεωλογικού κινδύνου στην επαναφυσικοποίηση του αστικού ιστού - https://oikosymmaxia.blogspot.com/2025/01/master-plan_24.html
- Οι παρωχημένες πολιτικές ελπίζουν - μάταια - στην εξάλειψη του υδρογεωλογικού κινδύνου μέσω της εξάλειψης του φυσικού κεφαλαίου του αστικού ιστού.

7.
- Οι Πολιτικές της Ανθεκτικότητας μεταλλάσσουν τον υδρογεωλογικό κίνδυνο σε παρεμβάσεις υπέρ της ποιότητας ζωής του πολίτη.
- Οι παρωχημένες πολιτικές μεταφράζουν τον υδρογεωλογικό κίνδυνο σε πρακτικές σε βάρος της ποιότητας ζωής του πολίτη.

Οι Πολιτικές της Ανθεκτικότητας ταυτίζονται με τις πολιτικές της Οικολογικής Μετάβασης, οι παρωχημένες πολιτικές με πρακτικές της Εποχής του Λίθου.

#Oikologiki_Symmaxia
#oikologikisymmaxia

«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
- Για τον κόσμο που μπορεί να γίνει.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025

Εισήγηση ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στην Συνέντευξη Τύπου της 23ης Ιανουαρίου, για το «Master Plan Αντιπλημμυρικών Αττικής», σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο «ΡΟΗ»



Την ιστορία την ξέρουμε όλοι. Για 10ετίες το «κυνήγι» ποταμών και ρεμάτων στην Αττική ήταν θεσμοθετημένο καθεστώς. Άλλα μπαζώθηκαν για να αναχθούν σε οικόπεδα και άλλα οχετοποιήθηκαν για να φτιαχτούν δρόμοι και δρομάκια. Όλα όμως βαφτίστηκαν ευθύς εξ’ αρχής «υποδοχείς» και χειροτονήθηκαν ως αγωγοί συλλογής και διοχέτευσης κάθε είδους υδατικού «παρασκευάσματος» στη θάλασσα, υποκαθιστώντας ένα σχεδόν ανύπαρκτο αποχετευτικό δίκτυο. Οι σποραδικές πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο - με θύματα κάποιες φορές - δεν έπεισαν ποτέ για την ανάγκη αλλαγής της σχέσης της πόλης και της πολιτικής με το νερό.

Κάπου στο 2004, σε εφαρμογή της οδηγίας 2007/60/ΕE το «κράτος» σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να καταγραφεί η όλη κατάσταση, να διαχωριστεί το αποχετευτικό από το αντιπλημμυρικό και να επισημανθούν οι ελλείψεις που θα συνέβαλλαν στην ανεξάρτητη λειτουργία τους, με έμφαση στην προστασία από τον πλημμυρικό κίνδυνο. Γεννήθηκε έτσι μια πρώτη προσπάθεια σύνταξης ενός Master Plan Αντιπλημμυρικών Έργων - όπως ονομάστηκε. Το Master Plan απέκτησε μια πιο ολοκληρωμένη μορφή το 2022 και την τελική του μορφή μόλις το φθινόπωρο του 2023. Παρά ταύτα :
- παρά τον ηχηρό, υποσχετικό, τίτλο του,
- παρά το σημαντικό του κόστος, της τάξης των αρκετών χιλιάδων ευρώ και,
- παρά το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή - ΠΕΣΚΑ, το οποίο κόστισε και αυτό αρκετές χιλιάδες ευρώ και το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί τη βάση και το πλαίσιο της ανάπτυξης του,
το κατ’ ευφημισμό Master Plan Αντιπλημμυρικών Έργων Αττικής δεν επιχειρεί να μετατοπίσει ούτε κατά το ελάχιστο την παρωχημένη άποψη για τον τρόπο μετριασμού του αντιπλημμυρικού κινδύνου και για τα αντιπλημμυρικά έργα. Μέσω μιας κουραστικής καταγραφής του χαοτικού συστήματος των μικρών και μικρότερων έργων αποχετευτικού δικτύου και της διευθέτησης ποταμών και ρεμάτων του Λεκανοπεδίου - που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν - επισφραγίζει στην ουσία τη καταστροφική θεώρηση των ρεμάτων ως κομμάτι ενός ανεπαρκούς αποχετευτικού δικτύου και ως οχετούς απορροής ομβρίων, σε ένα κρεσέντο αντιφατικών υποθέσεων : Οι ίδιοι που ομολογούν ότι 370.000 χλμ2 – το 70% της επιφάνειας του Λεκανοπεδίου - αποτελεί σφραγισμένο έδαφος, οι ίδιοι πιστεύουν ότι ένα λειψό αποχετευτικό σύστημα και οι 3 ή 4 οχετοποιημένοι κορμοί των αττικών ρεμάτων - Κηφισός, Ιλισός και Πικροδάφνη για παράδειγμα – θα είναι σε θέση να διασφαλίσουν την τελική απορροή του νερού σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

Με λίγα λόγια, οι συντάκτες του κατ’ ευφημισμό Master Plan και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι αγνοούν ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, ότι η αντιμετώπιση του υδρογεωλογικού κινδύνου δεν έγκειται πια στην οχετοποίηση των ρεμάτων και στην συγκυριακή κατασκευή έργων παρωχημένης μηχανικής αλλά στην ολική αλλαγή οπτικής ως προς την προσαρμογή του οικιστικών συνόλων στις νέες κλιματικές συνθήκες από την σκοπιά της ανθεκτικότητας και της σχέσης τους με το νερό και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Έτσι, ενώ οι μικρές και μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο υιοθετούν μια πλατιά σειρά αισιόδοξων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου, βάσει της επαναφυσικοποίησης του αστικού ιστού, η Περιφέρεια Αττικής και οι λοιποί φτωχοί συγγενείς - κλειδωμένοι στο παρωχημένο φαντασιακό τους - μοιάζει να προσπαθούν να ανακαλύψουν και πάλι την ατμομηχανή, μέσω της τσιμεντοποίησης και του τελευταίου ψήγματος φυσικού κεφαλαίου, με πρώτα θύματα ποτάμια και ρέματα, σε βάρος της ανθεκτικότητας και, εν τέλει, της ποιότητας ζωής του πολίτη.

Από την Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία, έως το Ρότερνταμ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Όκλαντ, την Κοπεγχάγη, τη Βαρκελώνη, τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Ορλεάνη και τη Νέα Υόρκη, εδώ και μια 15ετία ο αστικός και ο περιαστικός ιστός υπόκεινται σε δραστικές διαδικασίες παρεμβάσεων «remodeling», με στόχο την ανθεκτικότητα στον υδρογεωλογικό κίνδυνο και, ταυτόχρονα, τη διασφάλιση της κυκλικής οικονομίας των υδατικών πόρων, της μείωσης της θερμοκρασίας, της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα και της σημαντικής αύξησης της βιοποικιλότητας

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ : Το Σωματείο ΡΟΗ και η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για τον Κηφισό και το Master Plan Αντιπλημμυρικών Έργων στην Αττική

Ενώ οι μεγαλουπόλεις όλου του κόσμου υιοθετούν μια πλατιά σειράς αισιόδοξων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου, βάσει της επαναφυσικοποίησης του αστικού ιστού, η Περιφέρεια Αττικής και οι λοιποί φτωχοί συγγενείς - κλειδωμένοι στο παρωχημένο φαντασιακό τους - μοιάζει να προσπαθούν να ανακαλύψουν και πάλι την ατμομηχανή. Με πρώτα θύματα ποτάμια και ρέματα, σε βάρος της ποιότητας ζωής του πολίτη.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Το Σωματείο «Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων - ΡΟΗ» και η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σας καλούν σε Συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025, στις 11:30, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ακαδημίας 60,1ος όροφος.


Η Συνέντευξη Τύπου λαμβάνει χώρα με αφορμή τα ευρήματα στον Κηφισό και την επικείμενη εφαρμογή του Master Plan Αντιπλημμυρικών Έργων στην Αττική.

Την εποχή της κλιματικής κρίσης, τα προγραμματιζόμενα αντιπλημμυρικά έργα του Master Plan της Περιφέρειας Αττικής είναι προς την σωστή κατεύθυνση και είναι σε θέση να ανταποκριθούν;

Στην Συνέντευξη Τύπου συμμετέχουν :

Χριστίνα ΦΙΛΙΠΠΑ, Πρόεδρος του Σωματείου «Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων - ΡΟΗ».
Δημήτρης ΖΑΡΡΗΣ, πολ.μηχανικός Δρ. Υδρολογίας, αντιπρόεδρος του Σωματείου «ΡΟΗ» - «Τα όρια του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην Αττική. Ενσωματώνοντας «πράσινες και μπλε υποδομές» στη σύγχρονη αντίληψη της αντιπλημμυρικής προστασίας».
Γιώργος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Dr.Αρχιτέκτονας, πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος, Επικεφαλής «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ», μέλος ΔΣ Σωματείου «ΡΟΗ» - «Αντιπλημμυρικά Αττικής : Και δεν φτάνουν και δεν θα προφτάνουν».
Νίκος ΣΤΑΠΠΑΣ, Γεωλόγος - Μηχανικός Περιβάλλοντος, μέλος ΔΣ Σωματείου «ΡΟΗ» - «Τι πόλεις θέλουμε και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ελλάδα».
Δημήτρης ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ, Τοπογράφος Μηχανικός, μέλος Σωματείου ΄«ΡΟΗ» και της ομάδας Έρευνας, Μελέτης και Εξερεύνησης «ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ».

Πληρ. : 6972 246 035, 6972 911 008

#ROH
#Polites_yper_ton_rematon

#Oikologiki_Symmaxia
#oikologikisymmaxia

«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
- Για τον κόσμο που μπορεί να γίνει.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για τη θεσμοθέτηση του Υδατοκαλλιεργητικού Τουρισμού !

Αν υπάρχει μία διαχρονική σταθερά του πολιτικού συστήματος της χώρας αυτή δεν είναι άλλη από ένα αλλοπρόσαλλο πολιτικό ερασιτεχνισμό, που θεμελιώνεται στην παντελή ανικανότητα ανάγνωσης, ερμηνείας και κατανόησης των κοινωνικών και περιβαλλοντικών δυναμικών του χώρου και καταλήγει, αναπόφευκτα, είτε στην ολική απραξία, είτε σε καταστροφικές παρεμβάσεις υποθήκευσης του φυσικού και πολιτισμικού μας πλούτου με ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές.

Εδώ και 15 περίπου χρόνια, η ανάγκη διεύρυνσης της κοινωνικής αποδοχής και της εμπορικής ενίσχυσης στην αγορά των προϊόντων αλιείας του τομέα της υδατοκαλλιέργειας, έφερε στην παγίωση της ιδέας της διασύνδεσης της υδατοκαλλιέργειας με τον τουρισμό. Οι αρχικοί σποραδικοί πειραματισμοί - κυρίως στις ΗΠΑ - οδήγησαν αρχικά σε ένα είδος υδατοκαλλιεργητικού τουρισμού σε περιορισμένου μεγέθους εκτατικές υδατοκαλλιέργειες γλυκού νερού, ως επί το πλείστο στη Γαλλία και στη συνέχεια στην προσπάθεια εφαρμογής της ιδέας στις διάχυτες οικογενειακές θαλάσσιες υδατοκαλλιέργειες - μικρής κλίμακας - στο Βιετνάμ και τελευταία στις υπεράκτιες υδατοκαλλιέργειες στην Κίνα.

Η ιδέα του υδατοκαλλιεργητικού τουρισμού μετουσιώθηκε σε πρακτική στη Κίνα πριν από 2 περίπου χρόνια, εξ’ αιτίας της προοδευτικής κατάργησης των παράκτιων υδατοκαλλιέργειών, λόγω των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων και της υποχρεωτικής τους μετεγκατάστασης - ως υπεράκτιες - στην ανοικτή θάλασσα. Η αλλαγή μοντέλου υδατοκαλλιέργειας - από παράκτιο σε υπεράκτιο - σε συνδυασμό με την ανάγκη εξισορρόπησης των χαμένων εσόδων των τοπικών οικονομιών από αυτή, εξανάγκασαν στην εφαρμογή του υδατοκαλλιεργητικού τουρισμού ο οποίος φαίνεται να διαδίδεται ταχέως στις παράκτιες Περιφέρειες της χώρας. 

Στην περιοχή των υπεράκτιων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας κατασκευάζονται οι κατάλληλες πλατφόρμες υποδοχής των τουριστών. Οι τουρίστες νοικιάζουν τα σκάφη που τους μεταφέρουν στις πλατφόρμες και εκεί μπορούν να ταΐσουν τα εκτρεφόμενα ψάρια ή και να τα ψαρέψουν μόνοι τους. Τα έσοδα του υδατοκαλλιεργητικού τουρισμού χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της τοπικότητας, των τοπικών εταιρειών υδατοκαλλιέργειας και των τοπικών αλιευτικών συνεταιρισμών.

Όπως θα αναμενόταν, ο εγχώριος πολιτικός ερασιτεχνισμός δεν θα μπορούσε να αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη παρά τις δραματικές διαφορές των περιπτώσεων μεταξύ της ελληνικής παράκτιας υδατοκαλλιέργιας και των λοιπών υπεράκτιων που υιοθέτησαν τον ψευδεπίγραφο τουρισμό αυτού του είδους.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Κλιματική κρίση και δρόμοι του νερού


Οι τελευταίες δεκαετίες αποτέλεσαν κρίσιμους σταθμούς στο πεδίο των αναγκών σε νερό εξαιτίας της κλιματικής κρίσης η οποία επιδρά μετρήσιμα σε όλο τον κύκλο του, σε επίπεδο ποσότητας, ποιότητας και διανομής. Το νερό, με λίγα λόγια, αποτελεί το κύριο εργαλείο αποτύπωσης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης μέσω της καταγραφής της σημαντικής μείωσης της μέσης ετήσιας ροής των λεκανών απορροής, της αισθητής μείωσης των βροχοπτώσεων, της σημαντικής αύξησης των περιόδων ξηρασίας, της αύξησης της θερμοκρασίας, της δραματικής εναλλαγής φαινομένων έντονης ξηρασίας και σφοδρών βροχοπτώσεων, συνοδευόμενων από πλημμυρικά φαινόμενα και δραματικές φυσικές καταστροφές. 

Από αυτή την άποψη και εκτός από την αποφασιστική μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου, η αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί στρατηγικές προσαρμογής με κύριο άξονα την εξοικονόμηση και την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι η περιώνυμη ανθεκτικότητα ενισχύεται καταλυτικά από τις υγιείς οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρει η καλή λειτουργία των λεκανών απορροής και των δρόμων του νερού.

Τα οικοσυστήματα του γλυκού νερού είναι σήμερα από τα πλέον απειλούμενα σε όλη την Ευρώπη. Το 60% των υδατικών πόρων της έχει κακή κατάσταση υγείας, λόγω κακοδιαχείρισης και υπερεκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα μόνιμες, σοβαρές, ζημιές στο περιβάλλον : κατασκευάζονται μικρά και μεγάλα φράγματα οπουδήποτε, ρέματα και ποτάμια οχετοποιούνται συστηματικά, υιοθετούνται μη βιώσιμες μέθοδοι καλλιέργειας με υπερβολική χρήση υδάτινων πόρων που επιστρέφονται στο περιβάλλον μολυσμένοι, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου κατά μήκος της όχθης ρεμάτων και ποταμών και οι εκσκαφές της κοίτης τους.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ενεργοποίηση της θέσης της Περιφέρειας Αττικής αναφορικά με τα Οικομουσεία

Μόλις προχθές, το Οικομουσείο Ζαγορίου βραβεύθηκε από το θεσμό European Heritage Days του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος στηρίζεται από τα 50 κράτη μέλη που έχουν συνυπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση, που έχει ως μότο το «Ευρώπη: μια κοινή κληρονομιά» και ως στόχο τη διεύρυνση της πρόσβασης στην αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική κληρονομιά και την προαγωγή της φροντίδας της - https://www.ertnews.gr/video/ioannina-to-oikomouseio-zagoriou-vraveytike-apo-ton-organismo-european-heritage-days-i-simasia-tis-metakinoumenis-ktinotrofias/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0jSPvbUAa8Mzj8mprl1R3ei-R4fVGfu-m4D0JotPFPA37UzXSGi8rruw8_aem_E1AmA1UUIRPJEB_g3N_FBg

Το Οικομουσείο Ζαγορίου αποτελεί μια πετυχημένη ιδιωτική πρωτοβουλία συγκρότησης και λειτουργίας είδους Οικομουσείου, λειτουργεί με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προστασία και την αξιοποίηση της τοπικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2018 είναι αναγνωρισμένο Οικομουσείο μέσω του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Ηπείρου - https://ecomuseumzagori.gr

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά στην Ήπειρο και στο Ζαγόρι, η νέα Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής φαίνεται να έχει «σβήσει» οριστικά από τον προγραμματικό της χάρτη μία από τις σημαντικότερες θεσμικές «κατακτήσεις» της προηγούμενης Διοίκησης - της αυτής πολιτικής οπτικής - όπως εκείνη των Οικομουσείων.

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Για να μη ξεχνάμε…

1. Το άρθρο 21 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι η πληροφόρηση που προορίζεται για το ευρύ κοινό πρέπει να παρέχεται σε όλες τις προσβάσιμες μορφές, συμπεριλαμβανομένης και της γραφής Μπράιγ.
2. Το άρθρο 24 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να εγγυηθούν ότι η εκπαίδευση οφείλει να παρέχεται και στους μαθητές με προβλήματα όρασης με τον πλέον κατάλληλο τρόπο για τις ανάγκες τους, όπως η γραφή Μπράιγ.
3. Στόχος της Ατζέντας ΟΗΕ 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί η ίση πρόσβαση όλων σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρίες.
«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
- Για τον κόσμο που μπορεί να γίνει.
contact@oikologiki-symmaxia.gr

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλες και όλους !

 

Όλη η ζωή είναι υπόθεση χαμόγελο
Είναι ένα γεια σου σ’ έναν άγνωστο στον δρόμο
Να σπλαχνιστείς τον κουρασμένο ταχυδρόμο
Ένα νεράκι να προσφέρεις με χαμόγελο
Και δεν θα νοιώθει το φορτίο του στον ώμο
 
Να πεις, στον πόλεμο δεν πάω
Αλλά με χαμόγελο
Να πεις σε κάποιον, χτύπα με
Αλλά δεν σε χτυπάω
Να πεις σ’ αυτόν που σε μισεί, μίσησέ με εσύ
Αλλά εγώ πολύ πολύ σε αγαπάω
  
Να ημερέψεις την ζωή που αγριεύτηκε
Να δεις που όλοι και κανένας μας δεν φταίει
Αν πεις σε κάποιον στην ουρά
πάρ’ την δική μου τη σειρά
Να δεις που όλοι τους θα πάνε τελευταίοι
 
Εύκολη θα’ ναι η ζωή μ’ ένα χαμόγελο
Μια καλημέρα στον ανήξερο διαβάτη
Είμαστε όλοι μας φτωχοί
Γυμνοί γεννιόμαστε γυμνοί
Και δεν υπάρχει άλλο ρούχο απ’ την αγάπη

Από : Κώστας Χατζής, «Ολη η ζωή είναι υπόθεση χαμόγελο»

ΚΑΛΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλες και όλους !

«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
- Για τον κόσμο που μπορεί να γίνει.
contact@oikologiki-symmaxia.gr