Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

56 χρόνια πολιτικής ασέλγειας


Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» για την πρωτοφανή περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου της Κυνοσούρας και τη θέση της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής

- Το 1966 κηρύσσεται, με ΦΕΚ, αρχαιολογικός χώρος.
- 5 χρόνια αργότερα, γύρω στο 1971, το βόρειο τμήμα της πωλείται για τη δημιουργία «μηχανουργείου» πρόχειρης κατασκευής αλλά, αντί αυτού, στήνεται ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα διαλυτηρίου πλοίων ως «Ναυπηγεία Κυνόσουρας Α.Ε.»
- Το 1982 ο χώρος της κηρύσσεται, με ΦΕΚ, αρχαιολογικός ιστορικός τόπος την ίδια στιγμή που στην περιοχή εγκαθίστανται ή επεκτείνονται ναυπηγεία και προχωρεί η εγκατάσταση πλωτών διαχωριστήρων καταλοίπων πετρελαιοειδών.
- Το 2001 το ΚΑΣ κηρύσσει τον αρχαιολογικό της χώρο σε Ζώνη Α - απόλυτης προστασίας και αδόμητης περιοχής - με απαγόρευση της λειτουργίας ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων και σε Ζώνη Β - δόμησης με ειδικούς όρους και περιορισμούς. Παρά ταύτα, οι ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες δεν σταματούν και δεν περιορίζονται.
- Το 2009 η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ζητά τον τερματισμό των αμμοβολών στην περιοχή. Ο ΟΛΠ και η Νομαρχία Πειραιά αντιτίθενται και καταφέρνουν να αναστείλουν την εφαρμογή της απόφασης.
- Το 2010 και το 2013 το ΥΠΠΟ αρνείται την έγκριση περιβαλλοντικών όρων στη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα.
- Tο 2016 η περιοχή της εξαιρείται της παραχώρησης στην Cosco και περνάει στο Ελληνικό Δημόσιο.
- Το 2017 ο νυν Υπουργός Επικρατείας συντάσσει και κοινοποιεί εξώδικο στο ΥΠΠΟ για την απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης των εγκατεστημένων ρυπογόνων μονάδων.
- Το 2019 το Υπουργείο Πολιτισμού απαιτεί την απομάκρυνση όλων των ναυπηγείων από την αρχαιολογική της ζώνη, ως τόπου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Ο χώρος εξαιρείται από το Υπερταμείο και το ΥΠΠΟ απορρίπτει το αίτημα της Cosco για χρήση του χώρου της για ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για τη Κυνοσούρα, η περίπτωση της οποίας ξεπερνά την οποιαδήποτε περίπτωση κλασσικής εγκατάλειψης αρχαιολογικού χώρου στην ανελέητη φθορά του χρόνου. Η διαχρονική πολιτική ασέλγεια εις βάρος της - με αλλοπρόσαλλες, συνεχείς, αλλαγές νόμων και αποφάσεων κατά τις επιθυμίες του κάθε περιστασιακού «επενδυτή» - την τοποθετεί επάξια στο κάδρο των πρακτικών της νεοελληνικής πολιτικής χρεωκοπίας, όλων των αποχρώσεων, ενάντια τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον.

Και οι τακτικές της ξεδιάντροπης ασέλγειας σε βάρος της συνεχίζονται έως και σήμερα. Στα τέλη του παρελθόντα Ιουλίου η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής ψήφισε - έμμεσα μεν αλλά ουσιαστικά - «λευκό» στο αίτημα γνωμοδότησης «επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ Α.Ε.» στην περιοχή Κυνόσουρας στα Αμπελάκια του Δήμου Σαλαμίνας» για την παράταση της λειτουργίας του διαλυτηρίου για άλλα 15 χρόνια, σε κατάφωρη αγνόηση των αποφάσεων ΚΑΣ, της τελευταίας απόφασης ΥΠΠΟ του 2019 και της εξαίρεσης της παραχώρησης του χώρου της τόσο στον ΟΛΠ όσο και το Υπερταμείο.


Αφού κράτησε σφικτά στα συρτάρια της τον φάκελο του αιτήματος για μήνες, η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής παρουσίασε το αίτημα στη 13η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 27ης Ιουλίου - https://youtu.be/5A-l_9AA0II - όταν ήταν πλέον σίγουρη ότι είχε ήδη εγκριθεί από τα «φαντάσματα» των Υπουργείων - ΔΙΠΑ/68813/4143 της 20ης Ιουλίου - έτσι ώστε να μην γνωμοδοτήσει, να μη πάρει θέση και να μην αντιταχθεί ως όφειλε και ως ελάχιστο δείγμα πολιτικής συνέπειας δεδομένου ότι διακηρύσσει το «πρώτα ο πολίτης». Το παρουσίασε πολύ απλά για να δηλώσει πάραυτα ότι το αποσύρει (sic !!!).

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πλειοψηφία της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής προχώρησε στη 16η Συνεδρίαση του Συμβουλίου, της 9ης Σεπτεμβρίου - https://youtu.be/cxoch9pO5v4 - στην έγκριση της συμμετοχής της Περιφέρειας Αττικής στον κατ’ ευφημισμό εορτασμό των 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και στην οικονομική στήριξη της Τελετής Αναπαράστασης της, σε ένα χώρο που από αρχαιολογικός Α προστασίας κατέληξε σε τόπο ναυτικών απόβλητων και διαλυτηρίου πλοίων. Δεν αποτελεί κατά συνέπεια παράδοξο ότι κατά την διάρκεια της της συζήτησης του θέματος παρεμποδίστηκε βίαια η εκφορά άποψης από όποιο Σύμβουλο ή και επικεφαλής Παράταξης θέλησε να δικαιολογήσει, όπως αυτός νόμιζε, την αρνητική του ψήφο στην έγκριση, σε πρωτοφανή παραβίαση του νόμου και του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.


40 χρόνια μετά την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης της σύγχρονης Περιφέρειας, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια προβάλλεται ως «πολιτικός πρωταγωνιστής» και «πρωταγωνιστής πολιτικών», ως οικονομικός πρωταγωνιστής της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, ως ενεργό υποκείμενο των πολιτικών βιώσιμης ευημερίας και ως σημαντικός πρωταγωνιστής της γεωπολιτικής σκηνής. 40 χρόνια μετά την εκκίνηση της διαδικασίας, η Περιφέρεια αποτελεί κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση τον κύριο πρωταγωνιστή της χειροπιαστής διασφάλισης ενός αειφόρου μέλλοντος και όχι το απλό υπόβαθρο ετεροκατευθυνόμενων επεμβάσεων και παρεμβάσεων. Στο τέλος αυτής της 40ετίας, το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο διαμορφώνεται ολοένα περισσότερο στη κατεύθυνση της συστηματικής μεταβίβασης εξουσιών από το κέντρο στις Περιφέρειες και στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, με στόχο την αναθεώρηση δομών, λειτουργιών, δράσεων και πολιτικών σύμφωνα με την οπτική της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας και υψηλής ποιότητας ζωής. Σε αυτό το ελπιδοφόρο πλαίσιο, η Ελληνική Περιφέρεια παραμένει, δυστυχώς, θλιβερός παρατηρητής τόσο από την άποψη της παντελούς έλλειψης της αναγκαίας πλέον αυτονομίας - δομής, αρμοδιοτήτων, πολιτικής και λειτουργίας - όσο και από την σκοπιά της επακόλουθης ουσιαστικής αδυναμίας άρθρωσης θέσεων και χάραξης πολιτικών, που τροφοδοτούν μία βαθιά «κρίση αντιπροσώπευσης» σε ένα κρεσέντο οπισθοδρόμησης και παρακμής. Τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση της διαχρονικής διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου της Κυνοσούρας και η πρόσφατη «αντιμετώπιση» της από τη Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής !!!


Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» θεωρούμε, κατά συνέπεια, ότι δεν έχει κανένα νόημα να επανέλθουμε στο θέμα σε προσεχή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Καλούμε αντίθετα μέλη και φίλους σε μία δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση ανανέωσης της άδειας διαλυτηρίου πλοίων στον αρχαιολογικό χώρο της Κυνοσούρας, το προσεχές Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στις 17.30, στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. Σε στήριξη της Επιτροπής Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων Σαλαμίνας, σε στήριξη της Ομοσπονδίας Εξωραιστικων Συλλόγων Σαλαμίνας, σε στήριξη κάθε φορέα και πολίτη που προσβλέπει σε άλλους δρόμους μακριά από εκείνο της οπισθοδρόμησης και της παρακμής.

Πληρ. : 6972911008

#Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.