Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Seaspiracy : η τραγική περιβαλλοντική καταστροφή της παγκόσμιας αλιευτικής βιομηχανίας

 


1. Η τεράστια ποσότητα των «τυχαίων» αλιευμάτων
Το 40% των αλιευμάτων, σε παγκόσμια κλίμακα, αποτελεί «παράπλευρη απώλεια», παραμένει αναξιοποίητο ή δεν υπολογίζεται καθόλου. Τα «τυχαία» αλιεύματα θαλάσσιων οργανισμών – που έχουν αλιευθεί αθέλητα μαζί με τα αλιεύματα-στόχους - αποτελούν ένα από τις τραγικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανικής αλιείας. Τα «τυχαία» αλιεύματα πετάγονται μεν στην θάλασσα αλλά επιβιώνουν σπάνια λόγω τραύματος ή και έλλειψης οξυγόνου. 50 εκατομμύρια καρχαριοειδή και περισσότερα από 10.000 δελφίνια - ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των ωκεανών και του πλανήτη - αποτελούν κάθε χρόνο το δραματικότερο κομμάτι των «τυχαίων» αλιευμάτων.

2. Οι πιστοποιήσεις «βιώσιμης αλιείας»
Η πλειοψηφία των πιστοποιητικών βιώσιμης αλιείας – όπως το «Dolphin Safe» που θα έπρεπε να εγγυάται ότι το αλίευμα έχει παραχθεί δίχως κίνδυνο για τα δελφίνια, ή το «Marine Stewardship Council» που διακρίνει προϊόντα βιώσιμης αλιείας - δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν ουσιαστικά στον καταναλωτή αυτό που θα ήθελε.

3. Το δράμα των ιχθυοκαλλιεργειών
Αποτελεί πλέον μύθο η δοξασία ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν σημαντικά μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αλιεία. Η πλειοψηφία των εκτρεφόμενων ειδών καταναλώνει τεράστιες ποσότητες άγριων ιχθυοαποθεμάτων έτσι ώστε να φέρεται σήμερα η ιχθυοκαλλιέργεια ως «καμουφλαρισμένη αλιεία».

4. Τα δίχτυα και η μόλυνση από πλαστικά
Παρότι δεν αναδεικνύεται στις πραγματικές της διαστάσεις, η περιβαλλοντική μόλυνση από τα δίχτυα και τα λοιπά αλιευτικά εργαλεία αποτελεί πλέον μία από τις σοβαρότερες αιτίες υποθήκευσης της υγείας των ωκεανών : Ενώ μόλις το 0,03% της μόλυνσης από πλαστικά προέρχεται από τα πλαστικά καλαμάκια, το 46% της τεράστιας επιφάνειας απορριμμάτων που καλύπτει το βόρειο κομμάτι του Ειρηνικού Ωκεανού - το γνωστό Great Pacific Garbage Patch - αποτελείται από δίχτυα και άλλα αλιευτικά εργαλεία.

5. Οι βιομηχανική αλιεία και η κατάσταση δουλείας των «εργατών» της
Μία από τις πλέον δραματικές απόψεις της βιομηχανικής αλιείας αποτελεί και η κατάσταση δουλείας των εργατών της. Τραγικό παράδειγμα οι εργάτες της βιομηχανίας της «αιματοβαμμένης γαρίδας» της Ταϊλάνδης.

6. Μπορεί να συνεχιστεί η ξέφρενη κατανάλωση θαλάσσιων οργανισμών ;
Δεδομένου ότι σήμερα αλιεύονται γύρω στα 2,7 δισεκατομμύρια ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών το χρόνο – ή 5 εκατομμύρια κάθε λεπτό της ώρας - και ότι προστατεύεται λιγότερο από το 1% των ωκεανών, τίθεται το ερώτημα εάν είναι περιβαλλοντικά ηθικό να συνεχιστεί αυτή την ξέφρενη κατανάλωση ψαριού και θαλάσσιων οργανισμών.

#Oikologiki_Symmaxia


«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.