Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Πειραϊκή : Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο ;

Παρά τους περιορισμούς της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων – ΑΕΠΟ, παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις μιaς πλειάδας Υπηρεσιών της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής, παρά τις δεσμεύσεις της προσωρινής διαταγής του ΠΡΩΤΟΔΙΚEIΟΥ Πειραιώς, της 16.12.20, που θέτει συγκεκριμένους όρους για τη συνέχιση των εργασιών και παρά τις διαχρονικές διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, καταγγελίες και μηνύσεις Κοινοτικών Συμβούλων και της τοπικής κοινωνίας των πολιτών, οι εργασίες κατασκευής της νότιας επέκτασης του λιμένα στην Πειραϊκή συνεχίζονται έτσι όπως «βολεύουν» και τον εργολάβο αλλά και τον εντολέα του. Καταγγελία λοιπόν στην χθεσινή 9η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, της 31 Μαρτίου, μήπως και μάθουμε επιτέλους «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο».


Αθήνα, 30-03-2021
Αρ. Πρωτ.:
 
Προς :                        Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                                   κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :           Περιφερειάρχη Αττικής,
                                   κ .Γεώργιο Πατούλη
                                   κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
 
Θέμα Περί της συστηματικής καταστρατήγησης των όρων της σχετικής ΑΕΠΟ, των υποδείξεων των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και των όρων της προσωρινής διαταγής του Πρωτοδικείου Πειραιά, αναφορικά με τα έργα κατασκευής της νότιας επέκτασης του λιμένα Πειραιά στην Πειραϊκή.
 
Κύριε Πρόεδρε,
 
Το Σάββατο, 27 Μαρτίου, μας κοινοποιήθηκε καταγγελία του «Παρατηρητήριου Πειραϊκής» σύμφωνα με την οποία οι εργασίες για την κατασκευή της νότιας επέκτασης του λιμένα στην Πειραϊκή συνεχίζουν να προκαλούν θαλάσσια ρύπανση στο χώρο των «γνωστών» κυψελωτών κιβωτίων σκυροδέματος, όπως έχει ήδη καταγγελθεί στις Υπηρεσίες σας. 

Οι εργασίες της πόντισης των κιβωτίων και της πλήρωσης με υλικό που περιέχει σκωρίες, πραγματοποιούνται :
1. Κατά παραβίαση ων προϋποθέσεων που θέτει η σχετική ΑΕΠΟ - Α. Π. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/94701/5991, 11/12/2020, ΑΔΑ ΕΓ2Κ4653Π8-ΠΒΘ, εδάφια 4.2.5.5.3.2., 4.5.1.4.
2. Κατά παραβίαση των υποδείξεων των Υπηρεσιών σας - έγγραφο του Τμήματος Ελέγχου, Μετρήσεων & Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος ΠΕ Πειραιώς και Νήσων, Δ/Νση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γενική Δ/Νση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της  Περιφέρειας Αττικής, Αρ. Πρωτ. 233138 24/3/21 Φ318ΟΛΠ(1)/04 - μέσω των οποίων καλείται ο εργολάβος να προβεί στην χρήση κατάλληλων πλωτών φραγμάτων με πετάσματα καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών εναπόθεσης των βυθοκορημάτων και των εργασιών απομάκρυνσης των υλικών καθαίρεσης του διαρραγέντος κιβωτίου.

3. Κατά παραβίαση της προσωρινής διαταγής του ΠΡΩΤΟΔΙΚΕIΟΥ Πειραιώς, της 16.12.20, που θέτει συγκεκριμένους όρους για τη συνέχιση των εργασιών επιχωματώσεων και οι οποίοι ή δεν τηρήθηκαν και δεν τηρούνται, ή τηρήθηκαν και τηρούνται πλημμελώς, Οι όροι οι οποίοι παραβιάζονται είναι οι παρακάτω :
α) H απομάκρυνση του κυψελωτού κιβωτίου σκυροδέματος - κεσόν - που διερράγη την 28.11.20 στο θαλάσσιο χώρο, σύμφωνα με το νόμο και την επιστήμη.
β) Η τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων με πετάσματα κατά τις εργασίες των επιχώσεων προκειμένου να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον από τη διασπορά υλικού. Σημειώνεται ότι τα όσα πλωτά φράγματα - κατάλληλα για τη συγκράτηση πετρελαιοειδών αλλά ακατάλληλα για στερεά υλικά (sic !!!) - είχαν τοποθετηθεί μετά την προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου, παρασύρθηκαν από τον ισχυρό άνεμο και «ταξίδευσαν» στις 16 Μαρτίου με κατεύθυνση την Αίγινα (sic !!!).
γ) Η διενέργεια τακτικών τεχνικών εκθέσεων αξιολόγησης της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων εβδομαδιαίως - ειδικότερα στην θέση Ν11, στην εξωτερική πλευρά του λιμενοβραχίονα Θεμιστοκλέους. Έτσι όπως διενεργούνται οι τεχνικές εκθέσεις έως σήμερα δεν πληρούν τις επιστημονικές προδιαγραφές καθόσον δεν διασφαλίζουν την διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την επιστημονική αξιοπιστία :
- Η εταιρεία δεν διενεργεί μετρήσεις για βαρέα μέταλλα ,αιωρούμενα στερεά θρεπτικά κ.λπ. στην υδάτινη στήλη.
- Η εταιρεία δεν αναφέρει εάν τα εξετασθέντα δείγματα είναι επιφανειακά. Αν πράγματι τα δείγματα είναι επιφανειακά, τότε αυτά δεν αρκούν για την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων.
- Δεν διασφαλίζεται ότι τα δείγματα προέρχονται από το σημείο Ν11, καθώς δεν αναγράφεται το όνομα του επιστήμονα δειγματολήπτη, η υπογραφή του και η παρουσία/επίβλεψη τρίτου ανεξάρτητου μέρους, στοιχεία απαραίτητα για την διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας της δειγματοληψίας.
- Τα δείγματα των μετρήσεων δίδονται ασφράγιστα (sic !!!) στο ιδιωτικό εργαστήριο ελέγχου, δηλαδή δεν συνοδεύονται από πρωτόκολλο σφράγισης στη θέση δειγματοληψίας και από πρωτόκολλο αποσφράγισης στο εργαστήριο ανάλυσης, υπογεγραμμένο από τους αρμόδιους, όπως επιβάλλεται σε περιπτώσεις που η λήψη δείγματος υπαγορεύεται από δικαστική εντολή.
- Δεν αναφέρεται ότι η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε από πλωτό, καθώς το στίγμα του σημείου Ν11 είναι στη θάλασσα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναφέρεται το όνομα του σκάφους και ο ιδιοκτήτης του.
- Δεν αναφέρονται τα συγκεκριμένα όργανα μέτρησης έτσι ώστε να διαπιστώνεται η ακρίβεια και η επαναληψιμότητα των αποτελεσμάτων.
- Δεν δίδεται η ακρίβεια και η επαναληψιμότητα των μετρήσεων στις παραμέτρους κολοβακτηρίδια κοπράνων, εντερόκοκκοι, αγωγιμότητα, διαλυμένο οξυγόνο, θερμοκρασία και διαφάνεια.
- Δεν αναγράφεται αν συλλέχθηκαν 3 δείγματα από το ίδιο σημείο ή ένα δείγμα το οποίο υποβλήθηκε σε επεξεργασία τρείς φορές .Καθώς δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των δειγμάτων που συλλέχθηκαν τα επιστημονικά δεδομένα στερούνται αξιοπιστίας. Δεν είναι επιστημονικά επιτρεπτό να συλλέγεται ένα δείγμα και να πραγματοποιείται μία μέτρηση του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού παράγοντα.
- Δεν αναφέρεται αν οι μετρήσεις για αγωγιμότητα, pH, διαλυμένο οξυγόνο, θερμοκρασία και θολερότητα, έγιναν «in situ» ή στο εργαστήριο. Επιστημονικά είναι προτιμότερο να πραγματοποιούνται «in situ», καθώς υπάρχουν αξιόπιστα όργανα για αυτές τις μετρήσεις.
- Δεν αναγράφονται τα όρια των φυσιολογικών τιμών των περιβαλλοντικών παραμέτρων που αναλύθηκαν.
- Δεν καταγράφονται οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν την ημέρα και την ώρα της δειγματοληψίας καθώς και η κατάσταση της θάλασσας.
- Δεν έχει σχεδιαστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο εβδομαδιαίων δειγματοληψιών σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου.


Ως εκ τούτου,
 
η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» καλούμε την Περιφερειακή Διοίκηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες - στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με τις παρ. 3 και 14 του Άρθρου 6 του Ν. 1650/1986 (Α’160), όπως τροποποιήθηκε με το (Α’209) περί «Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων» - για την εφαρμογή του νόμου, την επιβολή των σχετικών κυρώσεων όπου προβλέπονται και την επιστροφή στη νομιμότητα προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και, εν κατακλείδι, της υγείας των κατοίκων.
 
Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Ο Επικεφαλής
Γιώργος Δημητρίου



 
 #Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com