Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Σε αυτούς που οφείλει το οικολογικό κίνημα : 20 χρόνια από τον θάνατο του Μπάρι Χορν

Στις 6.30 της 5ης Νοεμβρίου 2001 πεθαίνει ο Μπάρι Χορν, εξαιτίας της σοβαρής βλάβης ήπατος και νεφρών που προκάλεσαν οι συνεχείς απεργίες πείνας που έκανε στη φυλακή για να ακουστεί η φωνή του.

Ο Μπάρι ήταν οδοκαθαριστής. Προσέγγισε τον ελευθεριακό-αντισπισιστικό χώρο το 1987, σε μία Αγγλία όπου το Κίνημα Απελευθέρωσης των Ζώων δεχόταν τα πλέον σκληρά μέτρα καταστολής που διέθετε η κυβέρνηση.
- Το 1987 προσπαθεί να απελευθερώσει ένα δελφίνι που ήταν κλεισμένο 22 χρόνια σε μία μικροσκοπική πισίνα στο Μόρεκαμπ. Συλλαμβάνεται.
- Δύο χρόνια μετά, στο αποκορύφωμα μιας εκστρατείας εναντίον ενός εκτροφείου πουλερικών που ανήκε στην εκκλησία, απελευθερώνει περισσότερα από 100.
- Το 1990 εισβάλλει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - μαζί με άλλους - και ελευθερώνει 36 μπίγκλ που χρησιμοποιούνταν ως πειραματόζωα. Στις 17 Μαρτίου του ίδιου χρόνου εισβάλλει στα εργαστήρια της Ιντερφάουνα και απελευθερώνει 82 σκύλους και 30 κουνέλια.

Είναι η εποχή των συνεχών μποϊκοτάζ, δολιοφθορών και απελευθερώσεων από μέρους του Κινήματος. Στόχος, η σωτηρία όσο δυνατό περισσότερων ζώων και η οικονομική βλάβη σε όσους τα εκμεταλλεύονται. Καμία από τις δράσεις τους δεν επέφερε έστω και τον παραμικρό τραυματισμό σε άτομα.

- Το 1996 ο Μπάρι Χορν συλλαμβάνεται κατηγορούμενος για πολυάριθμες επιθέσεις σε εταιρίες που εκμεταλλεύονται ζώα και καταδικάζεται σε 18 χρόνια φυλακή. Πρόκειται για μία υπερβολική ποινή, σε απόλυτο συντονισμό με το κλίμα καταστολής της περιόδου, που όμως στόχευε να αποθαρρύνει το δυναμικό Κίνημα Απελευθέρωσης των Ζώων.
- Τον Ιανουάριο 1997 ο Μπάρι ξεκινά μια πρώτη απεργία πείνας, που θα διαρκέσει 35 ημέρες. Το αίτημα του προς τη βρετανική κυβέρνηση ήταν να ξεκινήσει η έρευνα γύρω από τους πειραματισμούς σε ζώα στη χώρα. Διακόπτει την απεργία πείνας όταν η κυβέρνηση – σε προεκλογική περίοδο - του το υπόσχεται και του επιτρέπει να συναντηθεί με τους ακτιβιστές των εκστρατειών που ήταν σε εξέλιξη εκείνη τη στιγμή.
- Στις 4 Αυγούστου 1997 ο Μπάρι ξεκινά μια δεύτερη απεργία πείνας καθόσον η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος δεν τηρεί την δέσμευση της μετά τις εκλογές.
- Η απεργία πείνας του Μπάρι κρατάει έως τις 27 Σεπτεμβρίου 1997, ημέρες ισχυρών πιέσεων του Κινήματος για τα Δικαιώματα των Ζώων κυρίως ενάντια στην Huntington Life Science (HLS), ένα τεράστιο εργαστήριο πειραματόζωων για λογαριασμό τρίτων.
- Η τρίτη απεργία πείνας ξεκινά στις 6 Οκτωβρίου 1998 και διαρκεί 68 ημέρες κατά τις οποίες ο Μπάρι προσπαθεί να δεσμεύσει τον Τόνι Μπλερ. Η δέσμευση όμως δεν θα έλθει ποτέ.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2001 ο Μπάρι Χορν ξεκινά ακόμη μία απεργία πείνας που θα καταλήξει στο θάνατο του στις 5 Νοεμβρίου. Ήταν μόλις 49 ετών.

 #Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
https://oikosymmaxia.blogspot.com