Εισήγηση «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» για την σημερινή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, της 25.05.2022, σχετικά με την προτεινόμενη «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Έργων Διευθέτησης Οριοθέτησης του Ποταμού Κηφισού στο τμήμα από Τρεις Γέφυρες Ανάντη Κόκκινου Μύλου έως Αττική Οδό»
-----------------------------------------------------
Σας το έχουμε πει και σας το έχουμε καταθέσει πολλάκις στο πλαίσιο αυτής της θητείας μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο : οι ψευδεπίγραφες «Μελέτες Διευθέτησης» των αττικών ρεμάτων τις οποίες μας φέρνεται προς έγκριση περιοδικά και τακτικά αποτελούν :
- ότι το πιο παρωχημένο ως προς την σύγχρονη επιστημονική αντίληψη και εμπεριστατωμένη διεθνή πρακτική γύρω από το θέμα,
- ότι το πιο αποκλίνον από την ορθή ανάγνωση και εφαρμογή των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών,
- ότι το πιο αδιάφορο στις επανειλημμένες επιταγές του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με την διαχείριση των οδών του νερού,
- ότι το πιο αδιάφορο στις επιταγές του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και, ειδικότερα, των ανεκτίμητων οικοσυστημάτων μας και, εν κατακλείδι,
- ότι το πιο βλαπτικό για την υγεία του πολίτη και την υγεία του περιβάλλοντος, για την ποιότητα ζωής μας, για εμάς και για τις μελλοντικές γενιές μας.
Έτσι όπως το πάτε, δεν είναι απίθανο να υιοθετηθεί στο εγγύς μέλλον και ο όρος «περιβαλλοντικά επικίνδυνος» δίπλα σε εκείνο του «κοινωνικά επικίνδυνου» παράλληλα με την θεσμοθέτηση της καταστροφής του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου των οδών του νερού ως οικοκτονία.
Όλες, μα όλες, οι ψευδεπίγραφες «Μελέτες Διευθέτησης» των αττικών ρεμάτων τις οποίες μας φέρνεται προς έγκριση :
1. Παραβιάζουν την Κοινοτική Νομολογία στο άρθρο 9 της οδηγίας 2007/60/ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2007.
2. Αγνοούν την Κοινοτική Οδηγία περί επικαιροποίησης των «Σχέδιων Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής», βάσει του ζητήματος της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους στόχους της «Στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030».
3. Αγνοούν την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλει την αποκατάσταση των ρεμάτων στη φυσική τους κοίτη, με μόνη εξαίρεση την ανάγκη έργων στην περίπτωση μη επάρκειας της κοίτης, όχι όμως λόγω παράνομων καταπατήσεων – επιχώσεις, δημόσια και ιδιωτικά έργα εντός της κοίτης ή σε μη επιτρεπόμενη απόσταση, κ.λπ.
4. Αγνοούν την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλει την οριοθέτηση των ρεμάτων ως συνόλων και αποκλειστικά και μόνο ακώλυτα λειτουργούντα – με ασφάλεια και πολυεπίπεδα - ως οικοσυστήματα.
Πιστά εντασσόμενη στο πλαίσιο των παραπάνω παραβιάσεων όπως και όλες οι άλλες «Μελέτες» σας, η προτεινόμενη ψευδεπίγραφη μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης των 5,5 χιλιομέτρων του Κηφισού, μεταξύ Τριών Γεφυρών - Ανάντη Κόκκινου Μύλου - και Αττικής Οδού, στοχεύει σε μία ακόμη καταστροφή πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου αττικού ρέματος με την παρωχημένη αντιμετώπιση του ως μόνου υδραυλικού έργου και την μετατροπή του σε οχετό, στηριζόμενη εξόχως παραπλανητικά σε μία σειρά ελλιπών έως και ψευδών «διαπιστώσεων» ή και στην εκούσια παράλειψη διαπιστώσεων πεδίου.
1. Κλασσικά όσο και αναμενόμενα, η περιώνυμη αντιπλημμυρική προστασία στηρίζεται εξολοκλήρου στην οχετοποίηση του ρέματος - παραβλέποντας επιμελώς την επιβαλλόμενη καταγραφή των όσων κτισμάτων και ανθρωπογενών παρεμβάσεων – νόμιμων, μη νόμιμων ή και αυθαίρετων – έχουν ρημάξει κυριολεκτικά το ρέμα υποκλέπτοντας συστηματικά τον ζωτικό του χώρο. Με λίγα λόγια, καταστρέφουμε το φυσικό κεφάλαιο – ρέμα για να νομιμοποιήσουμε την καταπάτηση.
2. Η προτεινόμενη αποψίλωση της παρόχθιας βλάστησης – με τα υψηλά δένδρα - και η επακόλουθη διεύρυνση και τεχνικοποίηση της κοίτης δεν αποτελεί απλή «επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον κατά την φάση κατασκευής» (sic !!!), αλλά μόνιμη, σοβαρή και καταστροφική βλάβη με πολλαπλές σοβαρότατες επιπτώσεις στο αστικό περιβάλλον.
3. Η πανίδα και η ιχθυοπανίδα στο εν λόγω τμήμα του ρέματος δεν είναι διόλου χαμηλής βιοποικιλότητας σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του ΕΛΚΕΘΕ οι οποίες, εύλογα, αποκρύπτονται επιμελώς.
4. Θυμηδία τέλος δεν μπορεί παρά να προκαλέσει το εγκώμιο της φυσικότητας των προτεινόμενων τεχνικών λύσεων – συρματοκιβώτια κ.λπ. : Άλλο ο πετρότοιχος και άλλο το φυσικό οικοσύστημα.
Θα το καταθέσουμε για ακόμη μία φορά : «Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση διευθέτησης «οδού του νερού» είναι η διατήρηση της φύσης του και της φυσιολογίας του, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υδραυλική ασφάλεια και η οικολογική συνέχεια στο εσωτερικό του οικοσυστήματος του». Αυτό επιτάσσουν οι Κοινοτικές Οδηγίες, αυτό εμπνέει τις σύγχρονες πρακτικές και αυτό επικαλείται το δικό μας Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνέλθετε. Αφαιρέστε πρώτα όλη τα εμπόδια από την κοίτη, απομακρύνετε ότι αυθαίρετο την καταλαμβάνει, μελετήστε ξανά την Κοινοτική Οδηγία 2007/60/ ΕΚ - την οποία ΔΕΝ ικανοποιείτε - και ξαναρχίστε αλλά από άλλη οπτική όπως παραπάνω. Η προτεινόμενη ψευδεπίγραφη «Μελέτη», ως προς την «Αξιολόγηση και Αιτιολόγηση της τελικής επιλογής σε σχέση με τις Επιπτώσεις στο Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον», αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ για μία σύγχρονη Περιφέρεια.
Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ψηφίζει «ΚΑΤΑ».
#Oikologiki_Symmaxia
«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.