Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Το «Save Wild» για την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»

Το «Save Wild» συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» και καλεί σε συστράτευση για την προστασία της Άγριας Ζωής

- Η Άγρια Ζωή έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τον αστικό ιστό λόγω της ασύδοτης ελαχιστοποίησης και κακοποίησης του αστικού πράσινου, της συνεχούς σφράγισης του εδάφους και της εξωφρενικής, ανεξέλεγκτης, ηχορύπανσης και φωτορύπανσης.
- Η Άγρια Ζωή εκτοπίζεται βίαια και συστηματικά από τις οδούς του νερού - ποτάμια, χείμαρρους και ρέματα - λόγω της παρωχημένης, διάχυτης, αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινόμενων μέσω της μετατροπής τους σε πέτρινους οχετούς.
- Η Άγρια Ζωή δεν υπολογίζεται καν στις σχιζοφρενείς «Στρατηγικές Επενδύσεις», κατά τις επιθυμίες των φερόμενων ως επενδυτών, σε αιγιαλούς και δάση, σε παραλίες και βουνοκορφές.
- Τα Άγρια Ιχθυοαποθέματα μειώνονται κατακόρυφα λόγω της ανεξέλεγκτης υπεραλίευσης και της αλόγιστης διάχυσης των τερατωδών βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών.
- Η Άγρια Ζωή εκτοπίζεται ολοένα και περισσότερο από τον φυσικό της περιβάλλον λόγω της άκριτης, ασύδοτης, επέκτασης των βιομηχανικών αιολικών εις βάρος του φυσικού κεφαλαίου - στεριάς και θάλασσας - κυριολεκτικά «όπου φυσάει ο άνεμος».
- Η Άγρια Ζωή κινδυνεύει επικίνδυνα λόγω της υιοθέτησης παρωχημένων ενεργειακών πολιτικών όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων.
- Η Άγρια Ζωή κινδυνεύει επικίνδυνα από τα δηλητηριασμένα δολώματα, την καταστροφή μικρών βιοτόπων, την ισοπέδωση αμμολόφων και παραλιών για τουριστικές δραστηριότητες, την εκχέρσωση φυσικών περιοχών, την ανεξέλεγκτη χρήση αγροχημικών ή και την απελευθέρωση στη φύση ξενικών ειδών.
- Η Άγρια Ζωή κινδυνεύει επικίνδυνα από το κυνήγι, ένα από τους βασικούς παράγοντες μείωσης των πληθυσμών της βιοποικιλότητας, όπως αναγνωρίζεται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Το κυνήγι δεν αποτελεί άθλημα, ούτε μέσο διαχείρισης της φύσης. Είναι δραστηριότητα άλλων εποχών, με άλλες ανάγκες και άλλη αντίληψη για τη φύση. Σήμερα είναι οχλούσα, αχρείαστη και επιζήμια για το περιβάλλον δραστηριότητα, με μόνο σκοπό την διασκέδαση των ατόμων που την ασκούν. Θεωρούμε ότι το κυνήγι πρέπει να τεθεί σε συζήτηση από την αρχή, σε μηδενική βάση :
- Οι νόμοι για το κυνήγι θα πρέπει να είναι πρωτίστως νόμοι προστασίας της Άγριας Φύσης.
Το φυσικό περιβάλλον, οι βιότοποι, οι πληθυσμοί των ζώων θα πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα ως προς την κυνηγετική δραστηριότητα, και όχι αντίθετα.
Το φυσικό περιβάλλον, οι βιότοποι, οι πληθυσμοί των ζώων θα πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα ως προς την κυνηγετική δραστηριότητα, και όχι αντίθετα.
- Απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να έχει και ο σεβασμός στον πολίτη, που κάνει χρήση των φυσικών πόρων, καθόσον το κυνήγι είναι ασύμβατο με πολλές άλλες δραστηριότητες που γίνονται στη φύση.
 
Ιδανικά, σε βάθος χρόνου, θα θέλαμε έναν κόσμο χωρίς κυνήγι. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Από την άλλη μεριά θεωρούμε ότι οι πολίτες ενάντια στο κυνήγι είναι περισσότεροι από τους κυνηγούς, αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούν και γι’ αυτό δεν υπολογίζονται κατά τη λήψη των αποφάσεων. Θα αγωνιστούμε, ως εκ τούτου, μαζί με αυτούς για τον ουσιαστικό έλεγχο και την ορθολογική του διαχείριση του κυνηγιού, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, των Διεθνών Συμβάσεων και της σύγχρονης εμπειρίας, με απώτερο στόχο τον ορθολογικό περιορισμό ή και την εγκατάλειψη του, όταν η κοινωνία θα έχει ωριμάσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Καλούμε όσες και όσους θεωρούν απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της Άγριας Ζωής, όσες και όσους θεωρούν απειλή για την Άγρια Ζωή την καταστροφή των ενδιαιτημάτων, την παγίδευση, την αιχμαλωσία και το εμπόριο άγριων ζώων, το παράνομο ψάρεμα και την καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όσες και όσους και διαφωνούν με το κυνήγι και με τον τρόπο με τον οποίο ασκείται, να έρθουν μαζί μας για να αλλάξουμε αυτόν τον στρεβλό κόσμο της αυθαιρεσίας και της καταστροφής.
 
«Save Wild» για την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»
«Save Wild» για την προστασία της Άγριας Ζωής