Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Κηφισό !

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ : Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση οχετοποίησης του τελευταίου φυσικού τμήματος του Κηφισού από την Περιφέρεια Αττικής !

-------------------------------------------------------------------------------
Από την εισήγηση της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» στην 11η/2022 Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, της 25.05.2022 :
«Όλες, μα όλες, οι ψευδεπίγραφες «Μελέτες Διευθέτησης» των αττικών ρεμάτων τις οποίες μας φέρνεται προς έγκριση :
1. Παραβιάζουν την Κοινοτική Νομολογία στο άρθρο 9 της οδηγίας 2007/60/ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2007.
2. Αγνοούν την Κοινοτική Οδηγία περί επικαιροποίησης των «Σχέδιων Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής», βάσει του ζητήματος της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους στόχους της «Στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030».
3. Αγνοούν την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλει την αποκατάσταση των ρεμάτων στη φυσική τους κοίτη, με μόνη εξαίρεση την ανάγκη έργων στην περίπτωση μη επάρκειας της κοίτης, όχι όμως λόγω παράνομων καταπατήσεων – επιχώσεις, δημόσια και ιδιωτικά έργα εντός της κοίτης ή σε μη επιτρεπόμενη απόσταση, κ.λπ.
4. Αγνοούν την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλει την οριοθέτηση των ρεμάτων ως συνόλων και αποκλειστικά και μόνο ακώλυτα λειτουργούντα – με ασφάλεια και πολυεπίπεδα - ως οικοσυστήματα.
Πιστά εντασσόμενη στο πλαίσιο των παραπάνω παραβιάσεων όπως και όλες οι άλλες «Μελέτες» σας, η προτεινόμενη ψευδεπίγραφη μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης των 5,5 χιλιομέτρων του Κηφισού, μεταξύ Τριών Γεφυρών - Ανάντη Κόκκινου Μύλου - και Αττικής Οδού, στοχεύει σε μία ακόμη καταστροφή πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου αττικού ρέματος με την παρωχημένη αντιμετώπιση του ως μόνου υδραυλικού έργου και την μετατροπή του σε οχετό, στηριζόμενη εξόχως παραπλανητικά σε μία σειρά ελλιπών έως και ψευδών «διαπιστώσεων» ή και στην εκούσια παράλειψη διαπιστώσεων πεδίου.
1. Κλασσικά όσο και αναμενόμενα, η περιώνυμη αντιπλημμυρική προστασία στηρίζεται εξολοκλήρου στην οχετοποίηση του ρέματος - παραβλέποντας επιμελώς την επιβαλλόμενη καταγραφή των όσων κτισμάτων και ανθρωπογενών παρεμβάσεων – νόμιμων, μη νόμιμων ή και αυθαίρετων – έχουν ρημάξει κυριολεκτικά το ρέμα υποκλέπτοντας συστηματικά τον ζωτικό του χώρο. Με λίγα λόγια, καταστρέφουμε το φυσικό κεφάλαιο – ρέμα για να νομιμοποιήσουμε την καταπάτηση.
2. Η προτεινόμενη αποψίλωση της παρόχθιας βλάστησης – με τα υψηλά δένδρα - και η επακόλουθη διεύρυνση και τεχνικοποίηση της κοίτης δεν αποτελεί απλή «επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον κατά την φάση κατασκευής» (sic !!!), αλλά μόνιμη, σοβαρή και καταστροφική βλάβη με πολλαπλές σοβαρότατες επιπτώσεις στο αστικό περιβάλλον.
3. Η πανίδα και η ιχθυοπανίδα στο εν λόγω τμήμα του ρέματος δεν είναι διόλου χαμηλής βιοποικιλότητας σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του ΕΛΚΕΘΕ οι οποίες, εύλογα, αποκρύπτονται επιμελώς.
4. Θυμηδία τέλος δεν μπορεί παρά να προκαλέσει το εγκώμιο της φυσικότητας των προτεινόμενων τεχνικών λύσεων – συρματοκιβώτια κ.λπ. : Άλλο ο πετρότοιχος και άλλο το φυσικό οικοσύστημα.
Θα το καταθέσουμε για ακόμη μία φορά : «Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση διευθέτησης «οδού του νερού» είναι η διατήρηση της φύσης του και της φυσιολογίας του, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υδραυλική ασφάλεια και η οικολογική συνέχεια στο εσωτερικό του οικοσυστήματος του». Αυτό επιτάσσουν οι Κοινοτικές Οδηγίες, αυτό εμπνέει τις σύγχρονες πρακτικές και αυτό επικαλείται το δικό μας Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνέλθετε. Αφαιρέστε πρώτα όλη τα εμπόδια από την κοίτη, απομακρύνετε ότι αυθαίρετο την καταλαμβάνει, μελετήστε ξανά την Κοινοτική Οδηγία 2007/60/ ΕΚ - την οποία ΔΕΝ ικανοποιείτε - και ξαναρχίστε αλλά από άλλη οπτική όπως παραπάνω. Η προτεινόμενη ψευδεπίγραφη «Μελέτη», ως προς την «Αξιολόγηση και Αιτιολόγηση της τελικής επιλογής σε σχέση με τις Επιπτώσεις στο Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον», αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ για μία σύγχρονη Περιφέρεια.»



#Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.