Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Περί τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας

Ως φέρουσα ικανότητα ενός συστήματος - φυσικού, ανθρωπογενούς κ.λπ. -
ορίζεται η μέγιστη πίεση την οποία μπορεί να ανεχθεί δίχως να χάσει την ισορροπία
του, ή – με άλλα λόγια - το όριο πέραν του οποίου χάνει τη φυσική του δυνατότητα να
παράγει, με σταθερούς ρυθμούς, του πόρους που απαιτούνται για την διατήρηση
του. Η φέρουσα ικανότητα ενός συστήματος αποτελεί το αδιαμφισβήτητο όριο
διασφάλισης της βιωσιμότητας και της βιώσιμης ευημερίας του συστήματος και των στοιχείων που το συγκροτούν και το συνθέτουν.

Συγκεκριμένα και όσο αφορά το τουριστικό φαινόμενο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει ορίσει την τουριστική φέρουσα ικανότητα ως «το μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να επισκεφθούν την ίδια περίοδο έναν τουριστικό προορισμό, χωρίς να προκαλέσουν καταστροφή του φυσικού, οικονομικού και κοινωνικοπολιτιστικού περιβάλλοντος αλλά και χωρίς να συμβάλλουν στη μείωση της ποιότητας της εμπειρίας του επισκέπτη».

3 είναι οι διαστάσεις της τουριστικής φέρουσας ικανότητας κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού :
1. Η Οικολογική διάσταση αφορά τη σχέση μεταξύ ανθρωπογενούς χρήσης και διαθέσιμων φυσικών πόρων και την ικανότητα των φυσικών συστημάτων να ικανοποιούν τις ανθρωπογενείς χρήσεις δίχως απώλεια των βασικών χαρακτηριστικών και των οικολογικών λειτουργιών τους. Η Οικολογική διάσταση της φέρουσας ικανότητας τουρισμού καθορίζει τα φυσικά όρια πέρα από τα οποία οι φυσικοί πόροι υποβαθμίζονται αμετάκλητα ή ανακτώνται με δυσπρόσιτά κόστη - όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ρύπανσης υδατικών πόρων, ηχορύπανσης και αντοχής του φυσικού κεφαλαίου, όρια υποβάθμισης ή και απώλειας βιοποικιλότητας, όρια διαθεσιμότητας των κοινών αγαθών ή και υπηρεσιών που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία κ.λπ.
2. Η κοινωνικο-πολιτιστική διάσταση αφορά τα όρια των τουριστικών δραστηριοτήτων - σε αριθμό και τύπο - που η τοπικότητα μπορεί να υποστηρίξει δίχως την εμφάνιση φαινόμενων υποβάθμισης των κοινωνικών λειτουργιών και της κοινωνικής συνοχής, με επακόλουθο την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού της. Τα όρια της κοινωνικο-πολιτιστικής διάστασης της τουριστικής φέρουσας ικανότητας εκφράζονται σε αριθμό τουριστών και τύπους τουριστικών δραστηριοτήτων που μπορεί να υποστηρίξει η τοπικότητα, δίχως να υποβαθμιστεί η ταυτότητα, ο τρόπος ζωής, το κοινωνικό μοντέλο και οι τυπικές της δραστηριότητες, σε τύπο τουρισμού που δεν υποθηκεύει άμεσα ή έμμεσα την τοπική κουλτούρα με όρους εθίμων και παραδόσεων και σε τύπο τουρισμού που δεν υποθηκεύει την γνήσια εμπειρία του επισκέπτη.
3. Η πολιτικο-οικονομική διάσταση που αφορά τα όρια των επιπτώσεων του τουριστικού φαινόμενου στις τοπικές οικονομικές δομές. Η πολιτικο-οικονομική διάσταση της τουριστικής φέρουσας ικανότητας καθορίζει τα όρια πέραν των οποίων η συρρίκνωση των τοπικών δραστηριοτήτων και της τοπικής οικονομίας, λόγω της έντασης και του χαρακτήρα του τουριστικού φαινόμενου, συμβάλλει στη δραστική μείωση της ποιότητας ζωής και εκφράζεται με όρους απώλειας θέσεων εργασίας και εισοδήματος σε διάφορους τομείς εκτός του τουριστικού τομέα.

Η ικανοποίηση όλων των όρων και όλων των διαστάσεων της τουριστικής φέρουσας ικανότητας μιας τοπικότητας - ενός φυσικού, κοινωνικού ή και ανθρωπογενούς οικοσυστήματος - συνδράμει στον καθορισμό του τουριστικού φαινόμενου ως βιώσιμου ή οικο-συμβατού. Ο τουρισμός είναι οικο-συμβατός όταν οι δραστηριότητες που προάγει συμβάλλουν στην προστασία και στην ανάδειξη του περιβάλλοντος αναφοράς του. Οι αρνητικές του επιπτώσεις στο φυσικό, στο κοινωνικο-πολιτιστικό και οικονομικό περιβάλλον οφείλουν να εκμηδενιστούν και η προστασία του οικοσυστήματος θα πρέπει να διασφαλίζεται από την επανεπένδυση επί τόπου μέρους των εσόδων από τον τουρισμό.

«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr