Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Μανιφέστο ενάντια στην Εξορυκτική Βιομηχανία

Για την κοινή δράση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων, του εδάφους, του νερού και της ζωής

Η 22 Ιουλίου καθιερώνεται ως ημέρα δράσης πολιτών και περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων κατά της εξορυκτικής βιομηχανίας. Καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία ακτιβιστών από το Μεξικό και τον Καναδά, σε συνέχεια των νομικών θριάμβων ενάντια στην Εταιρεία Μεταλλείων San Xavier για την υπεράσπιση της κοιλάδας του San Luis Potosí κατά της καταστροφής της φυσικής περιοχής του Μεξικού Cerro de San Pedro και για να ευαισθητοποιήσει κοινωνίες και έθνη για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας στο περιβάλλον, για τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας στα ορυχεία και για τη δουλεία και την παιδική εργασία που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν αυτή τη δραστηριότητα σε πολλά μέρη του κόσμου.

Οι εξορύξεις προκαλούν μόνιμη ζημιά σε εδάφη και οικοσυστήματα, μολύνουν τα επιφανειακά ύδατα, τους υγροτόπους και τα υπόγεια ύδατα, προκαλούν αδιάκριτη αποψίλωση των δασών και ζημιές στη χλωρίδα και την πανίδα.

Οι εξορύξεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών όπου πραγματοποιούνται και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Η εξορυκτική δραστηριότητα συνεπάγεται απώλεια ενδιαιτημάτων, απώλεια γης και πλήττει σοβαρά τον τρόπο ζωής των τοπικοτήτων και των γύρω περιοχών τους. Χρησιμοποιεί χημικές ουσίες που προκαλούν βλάβες στο φυσικό περιβάλλον και αποτελούν πηγή ασθενειών. Χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες βασικών αγαθών, όπως νερό και ρεύμα, σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και υπέρ των εξορυκτικών επιχειρήσεων.

Οι κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τις εξορύξεις στις φυσικές περιοχές και οι επιπτώσεις τους στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών που πραγματοποιούνται είναι μόνιμες και, σε πολλές περιπτώσεις, μη αναστρέψιμες.

Η εξορυκτική βιομηχανία δραστηριοποιείται με τον ίδιο τρόπο οπουδήποτε στον κόσμο, σε όλες τις ηπείρους, με εγκαταστάσεις χαμηλής ασφάλειας, χάριν ανεκτικών νόμων που επιτρέπουν στις εταιρείες εξόρυξης να μην πληρώνουν για τις επιζήμιες συνέπειες τους στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικά είναι οι περιπτώσεις του Brumadinho στη Βραζιλία το 2019 και του Aznalcóllar στην Ισπανία το 1998.

Μολονότι στον 21ο αιώνα, η εξορυκτική βιομηχανία παραβιάζει σε πολλά μέρη του κόσμου τα βασικά δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών, διαιωνίζοντας είδος αποικιοκρατίας, συνθήκες εργασίας σε επίπεδο δουλείας - συμπεριλαμβανομένης και της παιδικής εργασίας - και δημιουργώντας εξάρτηση από τις πολυεθνικές που ανακηρύσσονται ιδιοκτήτες των εδαφών τους. Συχνά, οι άνθρωποι που υπερασπίζονται τον χώρο τους τους και το δικαίωμα στη ζωή, δολοφονούνται.

Η εξορυκτική βιομηχανία πραγματοποιεί μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες και χορηγίες, μιλώντας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθαρό αέρα και νέες θέσεις εργασίας, για οικολογία και βιωσιμότητα, για να καλύψει τις επιζήμιες συνέπειες της δραστηριότητάς της.

Εφέτος, θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα κάλεσμα αφύπνισης με στόχο την επανεξέταση του μοντέλου της εξορυκτικής δραστηριότητας και την προώθηση της λεγόμενης αστικής εξόρυξης, της ανακύκλωσης και της ανάκτησης υλικών, της μείωσης της κατανάλωσης και της αποανάπτυξης.

Δεσμευόμαστε για την προστασία και την προαγωγή στρατηγικών τομέων όπως η εκτατική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, η παραγωγή τροφίμων και η συντήρηση και φροντίδα των δασών, του νερού και της βιοποικιλότητας μας.

Απαιτούμε και διεκδικούμε από τις κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο, να διαρθρώσουν οικονομικές πολιτικές που δεν θα εξαρτώνται από την «εξορυκτική ανάπτυξη» και ζητάμε την προστασία των πληθυσμών και των μέσων διαβίωσής τους από τις καταχρήσεις εκείνων που επιδιώκουν να σφετεριστούν τα εδάφη τους για εξορύξεις.

LCONCHEL SIN MINAS- COMARCA DE OLIVENZA SIN MINAS (Extremadura)
AMA CÁCERES (Extremadura)
AMIGAS DA TERRA
ANDALGALÁ (Argentina)
ASAMBLEA EL ALGARROBO, ANDALGALÁ- CATAMARCA (Argentina)ASAMBLEA POR LA VIDA VIDA DE CHILECITO Y MUJERES DEFENSORAS DEL AGÜITA DEL FAMATINA (Argentina)ASOCIACIÓN ASCV ALARMA TERRA DE MONTES (Galiza)ASOCIACIÓN CULTURAL E MEDIOAMBIENTAL TRALAPENA (Galiza)ASOCIACIÓN PLATAFORMA CÍVICA ALCALABOZA VIVA (Huelva)
COLECTIVO VOCES ECOLOGISTAS COVEC (Panamá)
COODINADORA GALEGA DE ONG (Galiza)
ECOLOGISTAS EN ACCIÓN
ECOLOGISTAS EN ACCIÓN (Andalucía)
ECOLOGISTAS EN ACCIÓN (Aragón)
ECOLOGISTAS EN ACCIÓN (Asturies)
ECOLOGISTAS EN ACCIÓN (Extremadura)
ECOLOGISTAS EN ACCIÓN (Sevilla)
FEDERACIÓN GALEGA ECOLOXISTAS EN ACCIÓN (Galiza)
FUNDACION MONTESCOLA (Galiza)
GUARDIANXS DEL TERRITORIO (México)
JÓVENES EN DEFENSA DE LOS TERRITORIOS DE ARGENTINA
MANU CHAO
MASSVIDA (Honduras)
MOVIMIENTO ANTINUCLEAR DEL CHUBUT (Argentina)
MOVIENTO PANAMÁ VALE MÁS SIN MINERÍA MPVMSM (Panamá)
MUJERES ORIGINARIAS Y DE ASAMBLEA DE CHUBUT (Argentina)
MUJERES WAYUU (Colombia)
NO A LA MINA (Argentina)
NO A LA MINA DE CAÑAVERAL (Extremadura)
NO A LA MINA DE GILICO DE CEHEGIN (Murcia)
NO A LA MINA EN EL VALLE DEL CORNEJA (Ávila)
ORGANIZACIÓN TERRITORIAL MALALWECHE PUEBLO MAPUCHE (Argentina)
ORO NO (Asturies)
PLADEMAR MUROS-NOIA (Galiza)
PLATAFORMA AFECTADOS POR LOS METALES PESADOS SIERRA MINERA
CARTAGENALA UNIÓN (Murcia)
PLATAFORMA CIUDADANA SIERRA DE MORÓN (Andalucía)
PLATAFORMA CONTRA LA MINA A CIELO ABIERTO DEL NE SEGOVIANO (Segovia)
PLATAFORMA FUTURO EN COMÚN
PLATAFORMA NO A LA MINA EN LA SIERRA DE YEMAS (Ávila)
PLATAFORMA VECIÑAL MINA TOURO-O PINO NON (Galiza)
PLATAFORMA ZONA VILLUERCAS OESTE (Extremadura)
RADIO TEMBLOR
SALVEMOS LA MONTAÑA (Extremadura)
SALVEMOS LAS VILLUERCAS (Extremadura)
SIERRA DE GATA VIVA (Extremadura)
SOS SUIDO-SEIXO MINA ALBERTA NON (Galiza)
VERDEGAIA (Galiza)
VIDA E RÍA, OU MINARÍA? (Galiza)
VOZ A LAS RESISTENCIAS CDMX (México)

23 Ιουλίου 2023

«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr