Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Η εντατική κτηνοτροφία και η βασανιστική μεταφορά των ζώων την περίοδο της πανδημίας COVID-19 *



Αυτή την ιστορική περίοδο, της πανδημίας του κορονοϊού, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν στην προσωρινή παύση της λειτουργίας ενός σημαντικού αριθμού τομέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η βιομηχανική, με στόχο την προσπάθεια περιορισμού της. Σχεδόν μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο αγροδιατροφικός τομέας και, σε αυτό το πλαίσιο, ο τομέας της εντατικής κτηνοτροφίας. Η συλλογή γάλακτος και αυγών, η συλλογή και η μεταποίηση ζωικών υποπροϊόντων, η μεταφορά των ζώων, η μεταφορά ζώων στα σφαγεία και η σφαγή, κρίθηκαν ως δραστηριότητες οι οποίες δεν δύνανται να διακοπούν. Τα πάντα σταματούν με λίγα λόγια πλην εκείνης της βιομηχανίας που καταδικάζει σε θάνατο περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ζώων ετησίως και, κατ’ επέκταση, του συστήματος οδικής μεταφορά τους στα σφαγεία στο εσωτερικό των εθνικών, ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών συνόρων.

Στην προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης του ιού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα διαχείρισης των συνόρων», μία οδηγία που στοχεύει στην αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και της εν δυνάμει ακεραιότητας της αγοράς. Η οδηγία δίνει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να πραγματοποιούν υγειονομικούς ελέγχους στα οχήματα που διασχίζουν τα σύνορα - τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο - έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και η παροχή ιατρικής βοήθειας σε όσους μπορεί να νοσούν.


Μολονότι η οδηγίαεφιστά την προσοχή στην αποφυγή κάθε είδους συνωστισμού, όπως ο σχηματισμός ουρών από τα οχήματα που αναμένουν τον έλεγχο - «οι έλεγχοι πρέπει να οργανωθούν έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός» - η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με την ευζωία των ζώωνδημοσιοποίησε πρόσφατα στοιχεία τουλάχιστον ανησυχητικά : σε πάμπολες περιπτώσεις, οι διασυνοριακοί έλεγχοι έχουν σαν αποτέλεσμα την μη διασφάλιση ακόμη και των ελάχιστων δικαιωμάτων των μεταφερόμενων ζώων που τους παρέχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως :
α. Hελάχιστη δυνατή διάρκεια της μεταφοράς.
β. Η διασφάλιση της εξυπηρέτησης των «αναγκών» των ζώων κατά την διάρκεια της μεταφοράς.
γ. Ο τακτικός έλεγχος της κατάστασης των ζώωνκατά την διάρκεια της μεταφοράς.
δ. Η παροχή τροφής, νερού και ανάπαυσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την μεταφορά.


«Πως είναι δυνατό να διασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις μιας κατ’ ελάχιστο ανεκτής μεταφοράς των ζωντανών και συναισθανόμενων ζώων όταν καταγράφονται χιλιομετρικές ουρές στα σύνορα που μπλοκάρουν και τα οχήματα μεταφοράς τους ;» ερωτά η Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.
- Η Κροατία, για παράδειγμα, δεν επιτρέπει πλέον την είσοδο σε οχήματα που προέρχονται από «περιοχές υψηλού κινδύνου», όπως η Βόρεια Ιταλία και, έτσι, παραμένουν στα σύνορα της και τα οχήματα που μεταφέρουν ζώα, τα οποία αντιμετωπίζουν ήδη δραματικές συνθήκες άγχους και φόβου.
- Παρόμοια, μόλις πρόσφατα καταγράφηκαν ουρές μήκους 15 - 40 χλμ. στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας και 40 χλμ. μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας, με το πρόβλημα να γίνεται ακόμη πιο σοβαρό καθόσον στα σύνορα με την Πολωνίαδεν δίνουν προτεραιότητα στα οχήματα μεταφοράς ζώων.
- Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική όσο αφορά τις μεταφορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης: οδηγοί οχημάτων μεταφοράς ζώωναναφέρουν ότι στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίαςχρειάζονται συχνά περισσότερες από 3 ώρες για να διανύσουν μόλις 300μ.


Αυτή την ιδιαίτερη ιστορική περίοδο, εν μέσω της συνεχούς εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19, δεν ανησυχούμε μόνο για τις δραματικές συνθήκες πόνου χιλιάδων ζώων αλλά και τον άνθρωπο. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δραματικής αύξησης της διάδοσης του ιού - μέσα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση - μέσω των μεταφορών αυτού του τύπου, διότι είναι αρκετά δύσκολο να τηρηθούν οι κανόνες της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από μέρους των μεταφορέων. Όχι τυχαία, μόλις στις 20 Μαρτίου η Γενική Διεύθυνση Υγείας των Ζώων και Κτηνιατρικών Φαρμάκων του Ιταλικού Υπουργείου Υγείας εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο αναφορικά με την μεταφορά ζώων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μεταφορές παραγωγικών ζώων μπορούν να πραγματοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για ανάγκες σχετικές με την υγεία, την ευζωία και την αναπαραγωγή τους.

Είναι πραγματικά απαραίτητες αυτού του είδους οι μεταφορές ;

Μια πρόσφατη μελέτη της Περιφερειακής Αρχής για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Λομβαρδίας, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Μπάρι και της Μπολόνιας, κατέδειξε την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της διάδοσης COVID-19. Φαίνεται ότι στις περιοχές με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις PM10, οι καμπύλες καταγραφής της μόλυνσης έχουν υποστεί ασυνήθιστες αυξήσεις καθόσον τα σωματίδια αποτελούν ένα αποτελεσματικό φορέα μεταφοράς πολλών ρύπων, μεταξύ των οποίων και των ιών. Όχι τυχαία, σε αυτές τις περιοχές συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός μονάδων εντατικής κτηνοτροφίας που αποτελεί και ένα από τους κύριους παράγοντες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η εντατική κτηνοτροφία, μέρος της οποίας είναι και η βασανιστική μεταφορά των ζώων, αποτέλεσε και αποτελεί μία περίπλοκη προβληματική με διαστάσεις τόσο πολιτικές όσο και πολιτισμικές από την στιγμή που, για ένα σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, τα ζώα αναπαραγωγής εξακολουθούν να θεωρούνται μόνο «τρόφιμα» και να εκτρέφονται και να καταναλώνονται ακόμη και σε περιόδους επιδημικών κρίσεων όπως αυτή.
- Και ας προειδοποιούν πρόσφατες μελέτες του Χάρβαρντ, δημοσιευμένες στο «Nature», ότι αυτή την ιστορική περίοδο, της οφθαλμοφανούς κλιματικής αλλαγής, των ιών, των επιδημιών, των πανδημιών και της επακόλουθης δραματικής αβεβαιότητας για την παγκόσμια υγεία, η κατανάλωση κρέατος και των παραγώγων του πρέπει να αποτελεί την τελευταία επιλογή για την λήψη των θρεπτικών στοιχείων που χρειαζόμαστε,
- Και ας επιμένουν οι ειδικοί ότι η 100% χορτοφαγική διατροφή αποτελεί το θεμέλιο μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας στα στοιχεία που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός.
- Και ας αποτελεί πλέον πεποίθηση ότι η 100% χορτοφαγική διατροφή συμβάλλει καταλυτικά στην μακρόχρονη πρόληψη σοβαρών προβλημάτων δημόσιας υγείας, που απορρέουν από την κατανάλωση ζωικών προιόντων, όπως η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.


Το πλέον σίγουρο σήμερα είναι ότι τον κοινό παρανομαστή του δραματικού πολλαπλασιασμού κάθε είδους ιώναποτελεί η άκριτη υπερεκμετάλλευση των πόρων του πλανήτη, βασισμένη κατά σημαντικό κομμάτι στην εντατική κτηνοτροφία και στη βιομηχανία κρέατος. Η κατανάλωση κρέατος αποτελεί ένα από τους κύριους παράγοντες κατασπατάλησης πόρων και καταστροφής οικοσυστημάτων που μας κληροδοτούν ένα περιβάλλον εκτεθειμένο σε κάθε λογής ιό. Η υιοθέτηση αποτελεσματικών πολιτικών αντιμετώπισης του οικολογικού ζητήματος επιβάλλει τη βαθιά συνειδητοποίηση των επιπτώσεων του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών μας. Οι καταναλωτικές επιλογές είναι μεν προσωπική υπόθεση αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένες με ένα παραγωγικό μοντέλο δραματικών παρενεργειών σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των επιδημιών και πανδημιών. Αυτή η ιστορική συγκυρία οφείλει να αποτελέσει την μοναδική ευκαιρία βαθιάς συνειδητοποίησης του οικολογικού ζητήματος και, επακόλουθα, της ανάγκης προοδευτικής εγκατάλειψης της κατανάλωσης κρέατος στην οποία οφείλονται τα ανείπωτα δεινά εκατομμυρίων ζώων, κομμάτι των οποίων είναι και οι βασανιστικές μεταφορές τους όπως παραπάνω. Αν μη τι άλλο, και για την αναγνώριση των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους σύμφωνα με την σχετική Οικουμενική Διακήρυξη - https://el.wikisource.org/wiki/Διακήρυξη_Δικαιωμάτων_των_Ζώων

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.

*Στοιχεία από : animalEQUALITY ITALIA