Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Κέντρο περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας το πρώην Δελφινάριο του Ρίμινι



Η ευτυχής κατάληξη μιας μακρόχρονης ιστορίας αγώνων στο όνομα των αναφαίρετων δικαιωμάτων των ζώων

17 χρόνια μετά την ανάκληση της άδειας, την παύση λειτουργίας και την κατάσχεση των δελφινιών, με εισαγγελική παραγγελία, το πρώην Δελφινάριο του Ρίμινι μετασχηματίζεται με απόφαση της Δημοτικής Αρχής σε κέντρο περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας μετά από πρόταση του Ιταλικού Ιδρύματος Κητωδών και του τοπικού Ναυτικού Ομίλου.

Ο μακρύς αγώνας που οδήγησε από την παύση λειτουργίας στην καταδίκη του διαχειριστή και της κτηνιάτρου του Δελφινάριουτου Ρίμινι - μετά από 50 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από το μακρινό 1968 - ξεκίνησε την άνοιξη του 2013 από τις οργανώσεις Eθνική Εταιρεία Προστασίας των Ζώων - Enpa, Marevivo και Ένωση κατά της Ζωοτομίας - Lav.

1. Η ανάκληση της άδειας και η δικαστική κατάσχεση των δελφινιών, με όρους απαγόρευσης της πώλησης τους, έλαβε χώρα το φθινόπωρο του 2013, πραγματοποιήθηκε κατόπιν καταγγελίας των 3 οργανώσεων στην Δασική Υπηρεσία και στην Υπηρεσία Cites τον Ιούλιο του ιδίου έτους, βασίστηκε στην βεβαίωση παράβασης του νόμου 73/2005 περί «προστασίας της άγριας φύσης στους ζωολογικούς κήπους» και της υπουργικής απόφασης του 2001περί «άδειας συντήρησης των δελφινιών σε αιχμαλωσία» και έγινε τελικά πράξη σε συνέχεια της κατάθεσης καταγγελίας στην Εισαγγελία του Ρίμινιγια κακοποίηση ζώων, καθόσον και μεταξύ άλλων :
- Τα 4δελφίνια του Δελφινάριουτου είδους «Tursiops truncatus» - η μαμά Άλφα, που είχε αιχμαλωτιστεί στον κόλπο του Μεξικού 20 χρόνια πριν και τα 3 παιδιά της, Λάπο, Σόλε και Λούνα, που γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία - περιορίζονταν σε πισίνα εκτός προδιαγραφών.
- Τα 4 δελφίνια υποβάλλονταν σε στέρηση διατροφής με στόχο την τροποποίηση της φυσικής συμπεριφοράς τους.
- Τα 4 δελφίνια υποβάλλονταν σε μαζικές δόσεις ηρεμιστικών για τον έλεγχο της επιθετικότητας λόγω αιχμαλωσίας.
Ο εισαγγελέας υπέγραψε πάραυτα την εντολή ανάκλησης της άδειας και την κατάσχεση των 4δελφινιών, επικύρωσε ένα πρόστιμο της τάξης των 18.000 ευρώ, τα δελφίνια παραλήφθηκαν την ίδια ημέρα από το Δελφινάριο, στάλθηκαν στο γιγαντιαίο Ενυδρείο της Γένοβας, σε μεγάλη πισίνα καραντίνας μακριά από την δημόσια θέα και το Δελφινάριο σταμάτησε την ίδια ημέρα τις «παραστάσεις». Η θεσμική παύση της λειτουργίας του Δελφινάριου έρχεται ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο 2014 μέσω της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Σημειωτέον ότι σε αυτό το διάστημα η διαχείριση του Δελφινάριου είχε προσπαθήσει να επανακτήσει άδεια λειτουργίας αλλά το αίτημα είχε απορριφθεί.





«Θα ασκήσουμε έφεση» δήλωσε αμέσως μετά την εισαγγελική παραγγελία ο νόμιμος εκπρόσωπος του Δελφινάριου. «Τα ζώα δεν υπόκεινται σε κακομεταχείριση, αντίθετα τα χειριστήκαμε πάντα με τη μέγιστη φροντίδα. Αυτό που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους είναι αυτή η απόφαση και αυτή η κατάσχεση… Για να τα πάρουν από το δελφινάριο χρησιμοποίησαν θαλασσινό νερό όταν γνωρίζουμε ότι η θάλασσα στο Ρίμινι δεν χαίρει ιδιαίτερης υγείας. Μας είχαν πει ότι θα μας έδιναν χρόνο για να τα τακτοποιήσουμε εμείς κάπου αλλού αλλά τίποτα… Αν μας τα άφηναν θα είχαμε προβεί στην μεταφορά τους, με δικά μας έξοδα, στο ενυδρείο της Γένοβας».

Φυσικά, διαφορετική ήταν η άποψη της Εισαγγελίας, της Δασικής Υπηρεσίας και των Οργανώσεωνπου πρωτοστάτησαν στον αγώνα. Μετά από καταγγελία των τελευταίων, η Cites είχε πραγματοποιήσει αυτοψία τον Αύγουστο του 2013 και είχε βεβαιώσει μία μακρά σειρά παρανομιών όπως :
- την ακαταλληλότητα της πισίνας σχετικά με τις διεθνείς προδιαγραφές,
- την έλλειψη σκιάστρων, που σε συνδυασμό με το μικρό βάθος της πισίνας – μόλις 5 μ. - εξέθετε τα δελφίνια σε υψηλές θερμοκρασίες,
- την έλλειψη προστατευτικών στοιχείων από την θέαση των επισκεπτών,
- ένα ακατάλληλο σύστημα ανανέωσης, καθαρισμού και ψύξης του νερού,
- ένα ακατάλληλο πρόγραμμα κτηνιατρικής φροντίδας και, τέλος,
- ακατάλληλες πισίνες για την κτηνιατρική θεραπεία των ζώων και για την παραμονή των ζώων σε εγκυμοσύνη ή και θηλασμό και,
- μία φυσική διαμόρφωση της πισίνας που υποχρέωνε τα δελφίνια σε αναγκαστική συμβίωση, με κίνδυνο την υποθήκευση της φυσικής και ψυχικής τους υγείας.

«Χάρη στην συμβολή ειδικών στα θαλάσσια θηλαστικά», έγραφε στην αναφορά της η Δασική Υπηρεσία, «μπορέσαμε να διαπιστώσουμε την χορήγηση ηρεμιστικών στα ζώα ώστε να αποσοβηθούν φαινόμενα ενδοειδικής επιθετικότητας και ορμονικών «θεραπειών» κατά συνεχή και παρατεταμένο τρόπο με στόχο την αποσόβηση συμπεριφορών που σχετίζονται με την σεξουαλική ωριμότητα και την αιμομικτική διασταύρωση». «Η διαιώνιση των παραστάσεων με χρήση ζώων δεν είναι μόνο ηθικά απαράδεκτη αλλά και απαγορευμένη από τον νόμο», συμπλήρωσαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων Enpa, Marevivo και Lav, οι οποίες διεξήγαγαν μια παράλληλη, ενδελεχή, έρευνα γύρω από το Δελφινάριο του Ρίμινι και τα λοιπά ιταλικά Δελφινάρια. «Είναι περισσότερο από προφανές ότι παρόμοιες «επιχειρήσεις» δεν έχουν καμία απολύτως εκπαιδευτική και επιστημονική αξία… Τα δελφίνια εξαναγκάζονται σε αφύσικες συμπεριφορές, σε βαριά διεισδυτικούς θορύβους και αναγκάζονται να κάνουν ότι κάνουν μέσω της στέρησης τροφής».

2. Η περιπέτεια του Δελφινάριου του Ρίμινι έκλεισε οριστικά μόλις πέρσι, στις 30 Απριλίου 2019 - μετά από σειρά απορρίψεων προσφυγών της διαχείρισης - με την καταδίκη του πρώην διαχειριστή και της κτηνιάτρου, από το Πρωτοδικείο της Ρώμης, σε φυλάκιση 6 και 4 μηνών αντίστοιχα και την ανάθεση των κητωδών στα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Υγείας και Αγροτικής Πολιτικής.


«Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση» δήλωσαν οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων. «Για πρώτη φορά στην χώρα μας μία ενδελεχή έρευνα σε μία υπόθεση κακομεταχείρισης δελφινιών δικαιώνεται… Πρόκειται για μία απόλυτη καινοτομία που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο πεδίο της νομικής προστασίας των ζώων… Με το κλείσιμο της υπόθεσης μπορούμε να δηλώσουμε ότι γίναμε πρωταγωνιστές της πρώτης δίκης στην Ευρώπη για ένα Δελφινάριο για το οποίο προέκυψαν σοβαρές δομικές και διαχειριστικές ευθύνες και, κατά συνέπεια, σοβαρότατες ποινικές ευθύνες. Αναλογιζόμαστε πως είναι δυνατό να έχει διατηρηθεί τόσα χρόνια αυτή η κατάσταση σε μία πόλη που, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούσε αυτή την δομή ως πόλο έλξης». «Είναι σίγουρα μία ιστορική απόφαση ανάλογη με εκείνη της υπόθεσης του Γκριν Χιλ», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης «Ιταλοί Φιλόζωοι». «Ιστορική αλλά και χρήσιμη για να κατανοηθεί επιτέλους η θεμελιώδης σημασία όχι μόνο της φυσικής αλλά κυρίως της ψυχολογικής και της ηθολογικής προστασίας των ζώων».

Το νέο κέντρο περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας θα διαθέτει κλινική και δομές επανένταξης των χελωνιοειδών, δομές εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με στόχο την γνωριμία με τη θαλάσσια πανίδα της Αδριατικήςκαι μία σχολή ιστιοπλοΐας που «θα επιτρέπει την έξοδο στην θάλασσα και την «επαφή» με τα δελφίνια δίχως πληρωμή εισιτηρίου» κατά τα λεγόμενα της Δημοτικής Αρχής.

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.