Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

To «Lidl» or not to «Lidl»



Πως είναι δυνατό η λειτουργία μιας υπεραγοράς, καταμεσής του αστικού ιστού, να υποβαθμίζει δραματικά όσο και ανενόχλητα την καθημερινότητα των κατοίκων των γύρω κτιρίων ; Πως είναι δυνατό αστυνομίες, δημοτικές αρχές, Υπουργεία και Περιφερειακές υπηρεσίες, δικηγόροι, μηχανικοί και διάφοροι παρατρεχάμενοι να μην «ξέρουν», να μην απαντούν στις πολυάριθμες καταγγελίες τους και να μην παρεμβαίνουν στο διαχρονικό τους δράμα ; Διαθέτει ή δεν διαθέτει η συγκεκριμένη υπεραγορά τις αναγκαίες από τον νόμο άδειες λειτουργίας ; Διαθέτει ή δεν διαθέτει, μεταξύ πολλών άλλων, την αναγκαία περιβαλλοντική αδειοδότηση ; Ελέγθηκε από τους όποιους «αρμόδιους» εάν η πραγματικότητα ανταποκρίνεται στους όρους των όποιων αδειοδοτήσεων σε απάντηση των καταγγελιών τους ;
Αυτή την δραματική υπόθεση, θλιβερής απαξίωσης της ποιότητας ζωής του πολίτη, θέτει προ ημερησίας η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» στην 5η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 4ηςΜαρτίου 2020. Ως αρχή…

------------------------------------------

Αθήνα, 01-03-2020
Αρ. Πρωτ.:

Προς :                         Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                                    κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :           Περιφερειάρχη Αττικής,
                                    κ .Γεώργιο Πατούλη
                                    κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους

Θέμα : Αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στην 5ηΣυνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 04.03.2020 αναφορικά με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων - ΑΕΠΟ για την άδεια λειτουργίας της υπεραγοράς «Lidl», επί της Πατησίων 318-320


Κύριε Πρόεδρε,

1. Υπήρχε κάποτε στο 318 της οδού Πατησίων ένας από τους ιστορικούς αθηναϊκούς κινηματογράφους ονόματι «Πιγκάλ», ίσως ο μεγαλύτερος κινηματογράφος της Αθήνας. Ο κινηματογράφος έπαψε να λειτουργεί κάποια στιγμή και ο χώρος του μετατράπηκε γρήγορα σε ένα από τα καταστήματα της «Ράδιο Κορασίδη». Το κατάστημα λειτούργησε σχεδόν έως το 2008 οπότε το ακίνητο νοικιάστηκε από την αλυσίδα «Lidl» και διαμορφώθηκε σε ένα από τα σημεία «υπεραγοράς» των προϊόντων της. Μετά από περίπου μία 10ετία λειτουργίας, το καλοκαίρι 2018η «Lidl» αγόρασε διπλανή παλιά μονοκατοικία - Πατησίων 320 - και, μέσα σε μόλις 60 ημέρες, την κατεδάφισε και επέκτεινε το κατάστημα της, για να το φέρει στην σημερινή μορφή του, των 11.054τ.μ. σε χρήση.
α. Τ.μ. Πατησίων 318 : χώρος πρώην κινηματογράφου «Πιγκάλ», ισόγειο και πρώτος όροφος και τμήμα υπογείου 8470 τ.μ., άλλος χώρος υπογείου 231 τ.μ.
β. Τ.μ. Πατησίων 320 : 2 όροφοι, ένας των 1.294 τ.μ.. και ένας άλλος των 576 τ.μ., υπόγειο 483 τ.μ.


2. Από την στιγμή της έναρξης λειτουργίας της σημερινής μορφής της «υπεραγοράς» «Lidl», στην Πατησίων 318-320, άρχισε η καθημερινή, δραματική και συστηματική, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των γειτονικών κτιρίων, επί 24ωρης βάσης, με κύρια στοιχεία :
α. Τον έντονο θόρυβο και τους κραδασμούς από την λειτουργία, επί 24ώρης βάσης, των HVAC, των ψυκτικών μονάδων, των εξωτερικών μονάδων ψυγείων και των κλιματιστικών μονάδων, υψηλής έντασης, που είναι τοποθετημένα στο δώμα του καταστήματος. Σημειωτέον ότι τα μηχανήματα επεκτείνονται σε όλη την επιφάνεια του δώματος με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των γειτονικών οικιών να υποβάλλονται στις παραπάνω δοκιμασίες σε όλους τους χώρους της οικίας τους.
β. Τον έντονο θόρυβο και τους κραδασμούς από την λειτουργία των εσωτερικών μηχανημάτων του καταστήματος, όπως των συμπιεστών των ψυγείων και των πρεσών πολτοποίησης των χαρτοκιβωτίων.
γ. Τον έντονο θόρυβο και τους κραδασμούς από τη λειτουργία εσωτερικού βιομηχανικού ασανσέρ εμπορευμάτων, σε 24ωρη βάση.
δ. Τους θορύβους από την κίνηση παλετοφόρων, εντός και εκτός καταστήματος, σε 24ωρη βάση.
ε. Τις έντονες οσμές από τη χρήση φούρνου, σε 24ωρη βάση.
στ. Τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, τους θορύβους, τα καυσαέρια και την παρακώλυση της κυκλοφορίας από τους πελάτες και τη φορτοεκφόρτωση του καταστήματος καθώς το κατάστημα δεν διαθέτει πάρκινγκ. Σημειωτέον ότι κατά την φορτοεκφόρτωση για τον εφοδιασμό του καταστήματος τα μεγάλα φορτηγά παραμένουν σταθμευμένα για ώρες επί της Πατησίων) με όλες τις παραπάνω συνέπειες, σε ένα δρόμο στον οποίο απαγορεύεται τόσο η στάση όσο και η στάθμευση. Ο ανεφοδιασμός του καταστήματος πραγματοποιείται καθημερινά - ακόμα και Κυριακές - από 2 έως και 4 φορές, αλλά σε διαφορετικούς χρόνους κάθε φορά.
ζ. Την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση τις ημέρες λειτουργίας του καταστήματος, σε 24ωρη βάση.
η. Τα αυξημένα προβλήματα στην κυκλοφορία επί του πεζοδρομίου λόγω της κατάληψης του από μεγάλες συσκευασίες εμπορευμάτων και από τα σχεδόν μόνιμα στοιχεία, όπως ράμπες, κώνοι κ.λπ.
θ. Τις μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων στο πεζοδρόμιο από τον μεγάλο όγκο πελατών και τον διαρκή ανεφοδιασμό.
ι. Τον αυξημένο θόρυβο από τον ακάλυπτο χώρο του καταστήματος ο οποίος λειτουργεί επίσης σαν αποθήκη.


Ως εκ τούτου και δεδομένων ότι,

1. σύμφωνα με την ΥΑ37674/2016 «Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπουργικής απόφασης 1958/2012 - Κατάταξη δημοσίων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν. 4014/21.9.2011(ΦΕΚ 209/Α/2011) όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει» (ΦΕΚ Β΄2471), τα εμπορικά κέντρα, τα συγκροτήματα καταστημάτων, οι υπεραγορές (super markets) και τα πολυκαταστήματα - στεγασμένοι χώροι σε ένα ή περισσότερους ορόφους - κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες από την σκοπιά του τύπου της απαραίτητης ΑΕΠΟ, βάσει του εμβαδού «Ε» της συνολικής δόμησης, κύριων και βοηθητικών χώρων :
Ε ≥ 30.000 : Κατηγορία Α1
Ε< 30.000 και Ε ≥ 5.000 : Κατηγορία Α2
Ε < 5.000 και Ε ≥ 2.000 : Κατηγορία Β,
2. το εμβαδόν της συνολικής δόμησης της υπεραγοράς «Lidl» επί της Πατησίων 318-320, της τάξης των 11.054τ.μ. την κατατάσσει στην κατηγορία Α2 και,
3. η κατάταξη της όποιας κτιριακής δομής στην κατηγορία Α2 επιβάλλει την υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών ΕπιπτώσεωνΜΠΕ - στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και την έκδοση της σχετικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων - ΑΕΠΟ για την άδεια λειτουργίας της,

η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» καλούμε την Περιφερειακή Διοίκηση:
1. Να βεβαιώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην προσεχή του Συνεδρίαση, ότι η λειτουργία της υπεραγοράς «Lidl», επί της Πατησίων 318-320, διαθέτει την σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση - ΑΕΠΟ.
2. Να βεβαιώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην προσεχή του Συνεδρίαση, ότι η λειτουργία της υπεραγοράς «Lidl», επί της Πατησίων 318-320, τηρεί όλους τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, εάν και εφόσον διαθέτει την σχετική ΑΕΠΟ.
3. Να θέσει αντίγραφο της ΑΕΠΟ και της σχετικής ΜΠΕ στην διάθεση της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για την Περιφέρεια Αττικής» το αμέσως επόμενο 10ήμερο από την προσεχή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εάν και εφόσον η λειτουργία της υπεραγοράς «Lidl», επί της Πατησίων 318-320, διαθέτει την σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση.
4. Στην περίπτωση που η λειτουργία της υπεραγοράς «Lidl», επί της Πατησίων 318-320, δεν διαθέτει την σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση, να προχωρήσει άμεσα στην λήψη όλων των κυρώσεων που προβλέπονται από τον νόμο. Όλοι έχουμε δικαίωμα στην επιχειρηματική ανάπτυξη αλλά όλοι και στη ζωή.

Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Ο Επικεφαλής
Γιώργος Δημητρίου

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.