Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Δελφινάριο «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» : Ομόφωνη η απόφαση για επιβολή του νόμου *


«Dura lex, sed lex... Η Περιφέρεια δεν μπορεί να παρανομεί» δήλωσε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Χρήστος Θεοδωρόπουλος, επισφραγίζοντας την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» για την «άμεση εφαρμογή του νόμου, με την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου και την προβλεπόμενη αναστολή ή και ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» από μέρους της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής, στην χθεσινή Συνεδρίαση της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου https://oiko-symmaxia.blogspot.com/2020/02/blog-post.html. Ως χρονικό διάστημα για την εκκίνηση των διαδικασιών εφαρμογής του νόμου προτάθηκε - και έγινε αποδεκτό - εκείνο των 10 ημερών.

Η παρέμβαση της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» πλαισιώθηκε από μία εξαιρετική «performance» στελεχών της Περιφερειακής Παράταξης και ακτιβιστών του Κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων.



H «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» θέτουμε μεταξύ των θεμελιωδών στόχων της πολιτικής μας οπτικής και της κοινωνικής και κινηματικής μας δράσης «την δημιουργία μιας κοινωνίας που θα σέβεται τα ζώα και θα τα αντιμετωπίζει ως συναισθανόμενα όντα και όχι ως αντικείμενα και προϊόντα για χρήσεις κατά το δοκούν». Τη βάση της αναπόσπαστης αυτής πτυχής της πολιτικής μας οπτικής, η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» την οριοθετούμε στην οικοκεντρική πεποίθηση της Ζωής ως ενιαίας, της ισότιμης αξίας της ζωής όλων των έμβιων, των ίσων δικαιωμάτων στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης, των φυσικών δικαιωμάτων τους και της συγκεκριμενοποίησης τους ανάλογα με το είδος, σαν όρους απαράβατους για την αρμονική συνύπαρξη των ειδών, την οικοσυστημική ισορροπία και, εν τέλει, την υγεία του πλανήτη. Κάθε έμβιο έχει το δικαίωμα ζωής στο φυσικό του χώρο, το δικαίωμα αναπαραγωγής σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους και το απόλυτο δικαίωμα φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο. Καθολικά δικαιώματα, δίχως σύνορα και δίχως εξαιρέσεις αναφορικά με το πολιτιστικό περιβάλλον, τη θρησκευτική συνείδηση, την παράδοση ή και την κουλτούρα.


Από αυτή την οπτική γωνία, μέλη και στελέχη μας αγωνίστηκαν και θα αγωνίζονται στο πλαίσιο του φιλοζωικού κινήματος για τη συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων, μετά την ισχύουσα νομοθετική απαγόρευση όλων των ζώων στα τσίρκα της χώρας μας και της οργάνωσης παραστάσεων με τη συμμετοχή ζώων. Απομένει, ως χρόνιο αίτημα του φιλοζωικού κινήματος, το θέμα της απαγόρευσης της αιχμαλωσίας των κητωδών, νομοθετικά έτοιμο αλλά κρυμμένο βαθιά στα συρτάρια της χρεωκοπημένης πολιτικής της χώρας.


«Οι φάλαινες και τα δελφίνια δεν ευδοκιμούν όταν βρίσκονται σε αιχμάλωτα περιβάλλοντα» δήλωσε μόλις τον Οκτώβριο 2019 ο Ντέρμοντ Χάλπιν, πρόεδρος της «TripAdvisor», σε επίρρωση της απόφασης της εταιρείας να βάλει τέλος στην πώληση εισιτηρίων σε αξιοθέατα αιχμαλωσίας κητωδών μετά τις British Airways, Holidays, Booking και Virgin Holidays και Expedia, την ίδια στιγμή που έκλεισαν ή κλείνουν τα δελφινάρια σε πολλές χώρες του κόσμου - Κύπρος, Σλοβακία, Φιλανδία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ελβετία, Κορέα, Ινδία, Ιταλία, Γαλλία κ.λπ. – η Ρωσία απελευθερώνει μόλις πρόσφατα τα τελευταία αιχμάλωτα κητώδη και ο Καναδάς νομοθετεί την απαγόρευση της αιχμαλωσίας, της εκτροφής, της γονιμοποίησης, της κατοχής και της προσπάθειας απόκτησης υλικών αναπαραγωγής τους. Επιστημονικά και τεκμηριωμένα, τα κητώδη έχουν ιδιαίτερες προσωπικότητες και ισχυρή αίσθηση του «εγώ», υψηλό βαθμό αντίληψης, αυτογνωσίας, συναισθηματισμού και νοημοσύνης και, ως συναισθανόμενα όντα, υποφέρουν όταν δεν ζουν στο φυσιολογικό τους περιβάλλον. Η αιχμαλωσία και ο εγκλεισμός τους σε τεχνητά περιβάλλοντα, παρά τη φύση τους, αποτελεί έγκλημα που δεν δικαιολογεί όχι μόνο «παραστάσεις παιδευτικού χαρακτήρα» αλλά ούτε καν θέματα προστασίας τους.

Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Ο Επικεφαλής
Γιώργος Δημητρίου

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr


* Η παρέμβαση της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 5ης Φεβρουαρίου 2020 δημοσιεύθηκε ταχύτατα στα παρακάτω έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ :