Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

20 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των ρεμάτων


Σε συνέχεια των σφοδρών πλημμυρικών φαινόμενων που έπληξαν την Ιταλία, τον Μάρτιο 2018 κατατέθηκε στην Ιταλική Βουλή νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα σχετικά με την συντήρηση της κοίτης ποταμών και ρεμάτων». Το νομοσχέδιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο χώρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της χώρας λόγω του ότι στηριζόταν στην οπτική της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινόμενων μέσω της απάλλειψης της βλάστησης από τις κοίτες παράλληλα με την εκσκαφή και την ευθυγράμμιση τους.

20 από τις σημαντικότερες Οργανώσεις, Εταιρείες και Συνομοσπονδίες του χώρου, συνέταξαν μια επιστολή και την κατέθεσαν, τον Νοέμβριο του ιδίου έτους, στον Υπουργό Περιβάλλοντος Σέρτζιο Κόστα. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε αλλά η επιστολή παραμένει πολύτιμη μαρτυρία της αβύσσου που χωρίζει του δύο κόσμους, εκείνου της οικολογικής οπτικής από τη μία και του κόσμου της σκληρής, αντι-περιβαλλοντικής, μηχανικής από την άλλη, της «επιβολής» του τεχνητού στο φυσικό και της αναγωγής της πραγματικότητας σε «νεκρή φύση», παρατηρήσιμης «απέξω» και από μακριά.

Τον κορμό και το σημαντικότερο κομμάτι της επιστολής αποτέλεσε το παρακάτω :
«Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι άλογες παρεμβάσεις αφαίρεσης φερτών από τα υδατορέματα της χώρας προκαλούν σοβαρές δομικές αλλαγές της κοίτης με επακόλουθο την δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων κατάντη των περιοχών παρέμβασης και την πρόκληση φαινόμενων διάβρωσης ανάντη. Πρόκειται για παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην έκθεση του πληθυσμού σε μεγαλύτερους κινδύνους αντί να βελτιώσουν το επίπεδο ασφάλειας. Το πρόβλημα των επικίνδυνων πλημμυρικών φαινόμενων δεν έγκειται στη μεγάλη μάζα φερτών υλικών στην κοίτη αλλά, παράδοξα, στη πολύ μικρή !!!

Παρόμοια, η παρουσία βλάστησης στην κοίτη μπορεί μεν να συμβάλλει ενίοτε στην αύξηση του πλημμυρικού κινδύνου αλλά, συχνά και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, συνδράμει στην μείωση της ορμητικότητας του νερού, επιβραδύνοντας τη ροή του ή παγιδεύοντας υλικό που προέρχεται από τα πρανή πριν να φράξουν τα σημεία περιορισμένου εύρους του υδατορέματος.

Στην πραγματικότητα συγχέεται – εργαλειακά – η ανάγκη μιας πολύ προσεκτικής συντήρησης – που μπορεί να απαιτηθεί για την διασφάλιση της καλής υδραυλικής συμπεριφοράς του υδατορέματος  σε περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες οι οποίες πρέπει να προσδιορίζονται και να αξιολογούνται κατά περίπτωση – με την άλογη εκσκαφή και την οριζόντια κοπή της βλάστησης που συμβάλλουν αναντίρρητα στην αύξηση της ορμητικότητας του νερού και τη μεταφορά του κινδύνου κατάντη.

Δεν υπάρχουν, ως εκ τούτου, καθολικές μέθοδοι διαχείρισης των υδατορεμάτων, εφαρμοζόμενες παντού και σε οποιαδήποτε περίπτωση. Η διαχείριση κάθε περίπτωσης οφείλει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, με ενδελεχή γνώση του χώρου και όλων των διαστάσεων του προβλήματος, κυρίως όταν αφορά μία χώρα όπου συνεχίζεται δραματικά η κατάληψη – ή κατανάλωση - εδάφους, που αποτελεί τον βασικό παράγοντα της αύξησης των πλημμυρικών φαινόμενων.

Είναι λανθασμένη και στερείται επιστημονικής βάσης η άποψη ότι «η αιτία των πλημμυρικών καταστροφών οφείλεται στην έλλειψη καθαρισμού της κοίτης των υδατορεμάτων η οποία προκαλεί την διαχρονική συσσώρευση φερτών που μειώνουν τη διατομή του υδατορέματος και, έτσι, δεν επιτυγχάνεται η ομαλή διοχέτευση των νερών της λεκάνης απορροής». Στην πραγματικότητα η συνεχής επανάλληψη καταστροφικών πλημμυρικών φαινόμενων οφείλεται στην κατάληψη των περιοχών φυσικής πλημμύρας, απουσία της οιαδήποτε διαδικασίας ορθολογικής χωροτακτικής πρακτικής»

Την επιστολή υπογράφουν :

AIPIN - Ιταλική Εταιρεία Φυσικής Μηχανικής
SIGEA - Ιταλική Υδρολογική Εταιρεία
CIRF - Ιταλικό Κέντρο Επαναξιοποίησης Ποταμών
CISBA - Ιταλικό Κέντρο Μελετών Περιβαλλοντικής Βιολογίας
ITALIA NOSTRA - Ιταλική Ομοσπονδία για την Προστασία της Ιστορικής, Καλλιτεχνικής και Φυσικής Κληρονομιάς
Gruppo 183 - Ομοσπονδία για την Προστασία του Εδάφους και των υδατικών Πόρων
INU - Εθνικό Ινστιτούτο Πολεοδομίας
LIPU - Ιταλική Ορνιθολογική Εταιρεία
LEGAMBIENTE - Ομοσπονδία για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Ποιότητας Ζωής
SIEP - Ιταλική Εταιρεία Οικολογίας Τοπίου
CATAR - Συντονιστικό Τεχνικών και Επιστημονικών Συλλόγων για το Τοπίο και το Περιβάλλον
Ομοσπονδία Υπέρ της Φύσης
ARP - Συμμαχία Ψυχαγωγικής Αλιείας
ARCI - Σύλλογος κατά του Water Grabbing
FIPSAS - Ιταλική Συνομοσπονδία Ερασιτεχνικής Αλιείας και Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων
TCI - Touring Club Italiano
Spinning Club Italia - Ιταλική Ομοσπονδία Διάδοσης του Spinning και προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος
SLOW FOOF - Kίνημα Οικο-Γαστρονομίας
KYOTO CLUB
WWF 

#Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com