Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Η Οικονομία συναντά την Οικολογία στη μικρή παραγωγική αλυσίδα και στο «προϊόν από 0 χλμ.» *

Μια 4μελής οικογένεια του δυτικού κόσμου καταναλώνει κατά μέσο όρο 8.000 θερμίδες τροφής την ημέρα - 2.000 ανά άτομο. Για να φέρει στο τραπέζι 1 θερμίδα τροφής χρειάζονται 10 θερμίδες ορυκτών καύσιμων. Έτσι, η ημερήσια διατροφή κάθε οικογένειας απαιτεί 80.000 θερμίδες ορυκτών καύσιμων, που ισοδυναμούν με 8 λίτρα πετρελαίου ημερησίως ή 240 λίτρα το μήνα.

Ο τομέας των τροφίμων ευθύνεται για το 31% της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και για τις ανάλογες εκπομπές CO2, ενώ η κίνηση – στην οποία αποδίδονται συνήθως οι εκπομπές που αλλάζουν το κλίμα – μόνο το 14%. Η χρήση του αυτοκινήτου, ή και η «έξυπνη» εργασία, δεν αρκούν με λίγα λόγια για να κάνουν τον κόσμο βιώσιμο. Φυσικά, είναι μεν σημαντική κάθε πρόταση βιώσιμης κινητικότητας αλλά το κλειδί στο πεδίο της αντιμετώπισης του κλιματικού ζητήματος αποτελεί ο τομέας της διατροφής : τι τρώμε, πώς παράγεται, πως επεξεργάζεται και, εν τέλει, πως μεταφέρεται και πως διακινείται. Δίχως αλλαγή κατεύθυνσης από αυτή την άποψη, και όσες άλλες COP να γίνουν δεν θα μπορέσουν ποτέ να διαμορφώσουν πολιτικές αποτελεσματικές μείωσης του αποτυπώματος μας στο οικοσύστημα.

* Από : Τζιορντάνο Μαντσίνι, «Η «ριμπολίτα» της Τοσκάνης είναι βιώσιμη ;», Πολιτική και Πολιτιστική Ένωση «Αειφορία, Ισότητα, Αλληλεγγύη»

 #Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
https://oikosymmaxia.blogspot.com