Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Σύσταση Πανελλήνιου Δικτύου για την προστασία της άγριας ζωής

Διακήρυξη

Οι παρακάτω φορείς και συλλογικότητες συναντηθήκαμε και αποφασίσαμε να ανακινήσουμε το σοβαρό θέμα της θήρας και της προστασίας της άγριας ζωής στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα θέμα με σοβαρό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που κατά τη γνώμη μας έχει πάρα πολλές στρεβλώσεις.

Το νομοθετικό πλαίσιο που το διέπει είναι απαρχαιωμένο και ξεπερασμένο, μιας και η κατάσταση της φύσης και των ζώων στην Ελλάδα, αλλά και η αντίληψη της κοινωνίας για το περιβάλλον και τα ζώα, έχουν αλλάξει πολύ από την εποχή που ψηφίστηκαν οι νόμοι για το κυνήγι.

Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση κάνει όλο και περισσότερο αισθητή την παρουσία της και η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για όλο τον πλανήτη και για τη χώρα μας, θεωρούμε ότι η θανάτωση χιλιάδων ζώων για αναψυχή είναι μια καταστροφική δραστηριότητα για τη φύση.

Αναγνωρίζοντας αυτήν την πραγματικότητα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση μιας νέας συλλογικότητας με στόχο την προστασία της άγριας ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της, ως αντίβαρο στο μονοπώλιο της κυνηγετικής άποψης στην κοινωνία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Μερικές από τις αρχές μας

α) Το κυνήγι σε στεριά, θάλασσα και αέρα, με όποιο τρόπο κι αν γίνεται, δεν αποτελεί άθλημα, ούτε μέσο διαχείρισης της φύσης, ούτε ασκείται σήμερα για την κάλυψη διατροφικών αναγκών και επομένως δεν αποτελεί ανάγκη επιβίωσης για τον άνθρωπο αλλά χόμπι εις βάρος της πανίδας και της βιοποικιλότητας. Η δε επαναφορά της ιερακοθηρίας και ιερακοτροφίας από διάφορους επιτήδειους αποτελεί όνειδος για τη χώρα και πρέπει να καταργηθεί. Είναι μια δραστηριότητα που έρχεται από άλλες εποχές όπου η φύση ήταν σε καλύτερη κατάσταση, υπήρχαν άλλες ανάγκες και άλλη αντίληψη της φύσης. Σήμερα το κυνήγι είναι μια οχλούσα, αχρείαστη και επιζήμια για το περιβάλλον δραστηριότητα που ο μόνος σκοπός της είναι η αναψυχή των ατόμων που την ασκούν.
β) Ιδανικά και σε βάθος χρόνου, θα θέλαμε έναν κόσμο χωρίς κυνήγι. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Θέλουμε να αγωνιστούμε για τον πραγματικό έλεγχο της δραστηριότητας αυτής με απώτερο στόχο τον περιορισμό της και, εν τέλει, την ολική της απαγόρευση όταν οι συνθήκες στην κοινωνία θα έχουν ωριμάσει προς αυτή την κατεύθυνση.
γ) Εκτιμάμε ότι οι πολίτες που είναι ενάντια στο κυνήγι είναι σαφώς περισσότεροι από τους κυνηγούς. Θέλουμε να δώσουμε στους πολιτικούς όλων των κομμάτων να καταλάβουν ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που διαφωνεί με την δραστηριότητα αυτή που, απλά, δεν είχε καμία αποτελεσματική και συστηματική εκπροσώπηση μέχρι τώρα και ήταν «αόρατο» για αυτόν τον λόγο.
δ) Δεν θέλουμε ακρότητες, κραυγές και φανατισμό. Θέλουμε να αγωνιστούμε με συνέπεια και σταθερότητα, με επιστημονικά επιχειρήματα, ως σοβαροί συνομιλητές και κοινωνικοί εταίροι σε κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα. Θέλουμε να σταματήσει το μονοπώλιο των κυνηγών στη λήψη αποφάσεων και να υποχρεωθούν οι πολιτικοί να δώσουν σημασία στο διογκούμενο κύμα της κοινωνίας που είναι ενάντια στο κυνήγι.
ε) Βάση μας είναι οι επιστημονικές αρχές της οικολογίας και η ηθική στάση του ανθρώπου προς τα ζώα και τη φύση.
στ) Θεωρούμε ότι το κυνήγι πρέπει να τεθεί σε συζήτηση από μηδενική βάση. Υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις που διαιωνίζονται μόνο και μόνο επειδή ποτέ κανένας πολιτικός δεν ασχολήθηκε με το θέμα και επειδή οι κυνηγοί είχαν μονόλογο με τα υπουργεία.
ζ) Καμπάνιες ευαισθητοποίησης με σποτάκια, αφίσες, ακτιβισμό κ.λπ θα πρέπει να αποτελέσουν τα εργαλεία της περαιτέρω ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
η) Νομικές ενέργειες προς τα Ελληνικά Διοικητικά, Αστικά και Ποινικά Δικαστήρια, όπως και στα Ευρωπαϊκά, θα αποτελέσουν το άλλο σημαντικό εργαλείο για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις του κράτους, όπως η συνεχιζόμενη θήρα των τρυγονιών, η θηροφύλαξη από τους ίδιους τους κυνηγούς κ.λπ.

Καλούμε σε συνεργασία όποιους φορείς και άτομα έχουν κοινή αντίληψη με μας, ευελπιστώντας να διευρύνουμε τη βάση μας, τον αριθμό των εκπροσωπούμενων πολιτών και την πολιτική πίεση που πρέπει να ασκήσουμε.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ
 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΙΟΠΟΙΚΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΝΑΞΟΥ
ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΛΚΥΟΝΗ - Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων
 
Δεκέμβριος 2021