Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Στήριξε την πανευρωπαϊκή εκστρατεία #EUforAnimals για τον ορισμό «Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ευζωία των Ζώων»

Τον Μάρτιο 2021, η βελγική οργάνωση «GAIA» ξεκίνησε την πανευρωπαϊκή εκστρατεία #EUforAnimals με στόχο την άσκηση πίεσης στους θεσμούς ώστε να υιοθετήσουν ισχυρότερες και πιο συγκεκριμένες θέσεις στο πεδίο της ευζωίας των ζώων. Ένα από τα βασικά αιτήματα της εκστρατείας είναι ο ορισμός ενός «Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ευζωία των Ζώων».

Οι διοργανωτές θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι που καταστούν πλέον απολύτως αναγκαία την θεσμοθέτηση Επιτρόπου με στόχο την διασφάλιση της ευζωίας, κυρίως των παραγωγικών ζώων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι θεματικές ευζωίας των ζώων, σε επίπεδο της Ένωσης, εμπίπτουν σήμερα, παντελώς άτυπα, στις αρμοδιότητες του Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, γεγονός που δείχνει ότι θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας.

Σήμερα η Πανευρωπαϊκή εκστρατεία #EUforAnimals στηρίζεται από 40 οργανώσεις, 151 ευρωβουλευτές και από τις υπογραφές 140.000 ευρωπαίων πολιτών. Πολύ σύντομα θα κληθεί το Ευρωκοινοβούλιο να εξετάσει το αίτημα ενσωμάτωσης της ευζωίας των ζώων στις πολιτικές της, σύμφωνα με τα αιτήματα των διοργανωτών της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας, με απαρχή την προσεχή 10η Ιανουαρίου 2022, όταν θα κατατεθεί το αίτημα συζήτησης της θεσμοθέτησης του Επιτρόπου από περισσότερους από 100 ευρωβουλευτές, το οποίο θα πρέπει να ικανοποιηθεί εντός των προσεχών 6 μηνών.

Έως τότε, στήριξε την Πανευρωπαϊκή εκστρατεία #EUforAnimals, ένωσε την φωνή σου με όλους εκείνους που θέλουν μία Ευρώπη με ευκρινέστερες και ισχυρότερες θέσεις στο πεδίο της ευζωίας των ζώων και συνυπόγραψε τα αιτήματα #EUforAnimals στο https://www.euforanimals.eu/en.

5 λόγοι που κάνουν απαραίτητο τον ορισμό «Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ευζωία των Ζώων»

1. Γιατί εγγυάται την αποδοτικότερη αντιμετώπιση θεμάτων που είναι στην καρδιά των Ευρωπαίων πολιτών.
Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη αναγνωρίζει τα ζώα ως συναισθανόμενα όντα, ικανά να αισθάνονται ευχαρίστηση και πόνο, να αγαπούν τη ζωή ή και να υποφέρουν. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται για την βέλτιστη δυνατή ευζωία των ζώων και θα ήθελαν να δουν τις ανάγκες τους να λαμβάνονται υπόψη σε επίπεδο νομοθεσίας, πολιτικών και διάθεσης των απαιτούμενων πόρων.

2. Γιατί είναι απαραίτητη η βελτιστοποίηση των θεσμικών εργαλείων προστασίας της ευζωίας των ζώων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει νόμους, κανόνες και οδηγίες στο πεδίο της ευζωίας των ζώων από το 1974, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έχει θέσει σε ισχύ την βασική νομοθεσία για την προοδευτική απαγόρευση όλων εκείνων των πρακτικών βίαιας κτηνοτροφίας, όπως ο μόνιμος ενσταβλισμός, η χρήση ατομικών κλωβών για τις χοιρομητέρες, η πτηνοτροφία με χρήση κλωβοστοιχειών κ.λπ. Για αρκετά όμως είδη δεν προβλέπεται κανένα είδος θεσμικής προστασίας στερώντας τους, έτσι, την διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων.

3. Γιατί ορισμένα κράτη-μέλη ΕΕ έχουν ήδη προχωρήσει στο δρόμοι της αυτόνομης διαχείρισης των πολιτικών ευζωίας των ζώων, αφαιρώντας τις σχετικές αρμοδιότητες από το Υπουργείο Γεωργίας, όπως στις 3 περιφερειακές διακυβερνήσεις του Βελγίου.

4. Γιατί τα οικονομικά συμφέροντα δεν πρέπει να παρεμποδίζουν κάθε πρόοδο στο πεδίο της διασφάλισης της ευζωίας των ζώων
Οι υπερβολικές πιέσεις οικονομικών συμφερόντων έχουν καθυστερήσει συχνά τόσο την ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας όσο και την επικαιροποίηση της. Το δραματικό πρόβλημα της μεταφοράς των ζώων αποτελεί το καλύτερο και το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η θεσμοθέτηση του Επιτρόπου, με αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες στο πεδίο της ευζωίας των ζώων, φαίνεται να αποτελεί μια λογική απάντηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτού του τύπου.

5. Γιατί θα ήταν μια από τις καλύτερες λύσεις στο πεδίο της αντιμετώπισης των προβλημάτων ευζωίας των ζώων
Έρευνες και δημοσκοπήσεις τεκμηριώνουν ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αιτούν επιτακτικά πλέον την ανάδειξη του ζητήματος της ευζωίας των ζώων σε προτεραιότητα στην ατζέντα των πολιτικών της Ένωσης. Η θεσμοθέτηση ενός ad hoc Επιτρόπου θα αποτελούσε την πλέον ενδεδειγμένη απάντηση.

#Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
https://oikosymmaxia.blogspot.com