Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Η Περιφέρεια, οι φραγκόκοτες και οι ακρίδες !

Παρέμβαση της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» στην 7η/2023 Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, της 6ης Μαρτίου 2023, αναφορικά με την «Έγκριση Προγράμματος για την καταπολέμηση των ακρίδων στη Δημοτική Ενότητα Ερυθρών του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και στο Δήμο Μεγαρέων για τα έτη 2023 και 2024»

------------------------------------------------------------------------------------

Μία από σημαντικότερες Περιφέρειες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης - των 4,5 εκ. κατοίκων όσο περίπου και η Αττική - το 2006 μοίρασε γύρω στις 10.000 φραγκόκοτες σε εκατοντάδες αγροτικές επιχειρήσεις της περιοχής της, κατά πολύ περισσότερες από εκείνες στις οποίες είχε δωρίσει τα εν λόγω πτηνά το 2005.

Οι φραγκόκοτες αγοράστηκαν με οικονομική συνέργεια της Περιφέρειας, των Επαρχιών της και των Δήμων τους και δόθηκαν στις αγροτικές επιχειρήσεις των περιοχών που είχαν επισημανθεί ως πληττόμενες από ακρίδες μετά από την ανίχνευση και τον εντοπισμό των εστιών εκκόλαψης «κηλίδων» νυμφών. Ο αριθμός των πτηνών που δόθηκε σε κάθε επιχείρηση κυμαίνονταν από περίπτωση σε περίπτωση σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών : Είχε διαπιστωθεί ότι για να είναι αποτελεσματική η χρήση της φραγκόκοτας στην καταπολέμηση της ακρίδας χρειάζονται από 20 έως 100 πτηνά ανά επιχείρηση, ανάλογα με το βαθμό προσβολής από τα έντομα.

Για να είναι άκρως αποτελεσματική η χρήση της φραγκόκοτας στο πεδίο της καταπολέμησης της ακρίδας επιβάλλεται η ενεργή συμμετοχή της αγροτικής επιχείρησης στη διαδικασία και απαιτεί :
- τον εγκλιματισμό των νεαρών πτηνών στην περιοχή της αγροτικής επιχείρησης,
- τη συνοδεία τους στις περιοχές βόσκησης και,
- την προετοιμασία του κατάλληλου χώρου διατροφής, παραμονής και προστασίας τους από τους φυσικούς εχθρούς τους - αλεπού, σκύλοι, αρπακτικά κ.λπ.
Τα πτηνά τα οποία δωρίζονται πρέπει να είναι τουλάχιστον 600-700 γραμ. και να είναι σε θέση να πετάξουν έτσι ώστε να μπορούν να διαφύγουν από πιθανούς θηρευτές. Η χρήση τους καθιστά απαγορευτικό τον ψεκασμό με εντομοκτόνα στις πληττόμενες περιοχές καθόσον άκρως επιβλαβή για αυτά.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης Περιφέρειας, ο οικο-βιολογικός πόλεμος της ακρίδας με χρήση της φραγκόκοτας μελετήθηκε και συντονίστηκε από τη Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία της και διαχειρίστηκε από το περιφερειακό Κέντρο Γεωργίας και Περιβάλλοντος σε συνέργεια με τις Δημοτικές Αρχές των περιοχών εφαρμογής του.

Για να ανακεφαλαιώσουμε :

Την εποχή της εντατικοποίησης των προσπαθειών αντιμετώπισης του οικολογικού ζητήματος, οι Περιφέρειες που σέβονται τον εαυτό τους και, μαζί, τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον, υιοθετούν πολιτικές στα μέτρα των κύκλων του φυσικού κεφαλαίου, που δημιουργούν κύκλους εργασίας «από τα κάτω», διάχυτη οικονομία και, κατ’ ακολουθία, βιώσιμη ευημερία. Έτσι, στις περιπτώσεις όπως η καταπολέμηση της ακρίδας, οι Περιφέρειες αυτής της κατηγορίας δεν υιοθετούν τις γνωστές βλαπτικές μεθόδους με χρήση ενεργοβόρων, τοξικών, προϊόντων, αλλά επιλέγουν κάτι από τα παρακάτω :
1. Αγρονομικά μέσα. Από την στιγμή που εντοπίζονται και καταγράφονται οι περιοχές ωοτοκίας της ακρίδας, πραγματοποιείται κατεργασία του εδάφους σε βάθος, με στόχο την καταστροφή των στηλών - ωοσωλήνων ή την έκθεση τους στις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Στις δε περιοχές που πλήττονται επανειλημμένα πραγματοποιείται η περιοδική ανανέωση της φυτικής τους επιφάνειας ή και η καλλιέργεια τους.
2. Βιολογικά μέσα. Σχεδόν όλα τα πτηνά είναι θηρευτές της ακρίδας κυρίως τη εποχή που μεγαλώνουν τους νεοσσούς τους. Η φραγκόκοτα, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικός θηρευτής της ακρίδας, ιδιαίτερα στις περιφέρειες αγροτικών επιχειρήσεων, αγροτουριστικών μονάδων και οικιστικών συνόλων. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και αρκετά σκευάσματα βιολογικής βάσης, δυνητικά αποτελεσματικά σε νεογέννητες ακρίδες.
3. Φυσικός έλεγχος. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι φραγκόκοτες και άλλα πτηνά, όπως οι φασιανοί, οι γαλοπούλες κ.λπ. - είναι εξαιρετικοί θηρευτές της ακρίδας. Εκμεταλλευόμενοι το φυσικό χαρακτηριστικό τους είναι δυνατός ο αποτελεσματικός βιολογικός έλεγχος των πληττόμενων περιοχών με απαρχή τα σημεία που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση. Μετά από την δοκιμαστική χρήση τους κατά την δεκαετία του ’80, ο βιολογικός έλεγχος αγροτικών περιοχών με χρήση φραγκόκοτας αναβίωσε δριμύς και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα. Σημειωτέο ότι μεταξύ των κύριων φυσικών εχθρών της ακρίδας πρωταγωνιστεί και ο μύκητας Entomophthora grylli, που μολύνει και σκοτώνει τις ακμαίες ακρίδες, όπως και το σκαθάρι Epicauta rufidorsum, οι προνύμφες του οποίου τρέφονται με αυγά ακρίδας.
4. Μηχανικά μέσα. Κατά τις πρώτες φάσεις ανάπτυξης των νυμφών, είναι δυνατός ο περιορισμός της προσβολής των περιοχών αναφοράς με χρήση μηχανικών μέσων – κινητοί απορροφητήρες κ.λπ. - κατά τις απογευματινές ή και βραδινές ώρες όταν οι νύμφες είναι συγκεντρωμένες και ακίνητες. Παράλληλα, καλλιέργειές και κήποι μπορούν να προστατευθούν με χρήση διχτυών και ήπιας χρήσης εντομοκτόνων δολωμάτων φυσικής προέλευσης, ελάχιστα τοξικών για τον άνθρωπο και τα οικόσιτα.

Είναι προφανές ότι μία Περιφερειακή Διοίκηση που αυτό-προσδιορίζεται ως ο πιονέρος του «πρασινίσματος» της Περιφέρειας, δεν μπορεί να υιοθετεί διαδικασίες που θεμελιώνονται στην αποκλειστική χρήση ενεργοβόρων, συχνά τοξικών, προϊόντων που συντελούν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οι οποίες δεν συμβάλλουν στην δημιουργία κύκλων εργασίας και διάχυτης οικονομίας - «πράσινης» θα λέγαμε σε αυτές της περιπτώσεις. Αφήστε τις διακηρύξεις περί «Αττικής Πράσινης Περιφέρειας» γιατί, όπως αποδεικνύεται, αποτελούν πάγια επικοινωνιακή φούσκα μέχρι το άνοιγμα της κάλπης. Μετά έρχονται τα χημικά. «Πράσινα» κατ’ εσάς.

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» καταψηφίζει το εν λόγω «Πρόγραμμα για την καταπολέμηση των ακρίδων».

 
«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com