Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Για τον Υγρότοπο Ψάθας Βιλίων

Αθήνα, 27-03-2023

Προς την Αναπληρώτρια Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Των Αιρετών-Συμβούλων της Περιφερειακής Παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ

της απόφασης 80/2023 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και κάθε συναφούς προγενέστερης ή μεταγενέστερης πράξης της Διοίκησης

Αξιότιμη κα. Καρδαμίτση,
 
Το 3ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης της 8ης /2023 Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, της 15ης Μαρτίου 2023, αφορούσε την «Συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης-Παραλαβής για την κοπή των καλαμιώνων στον υγρότοπο της Ψάθας έτους 2023».

Από την εισήγηση της Περιφερειακής Διοίκησης και τα σχετικά που κατατέθηκαν στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ενόψει της συζήτησης και της λήψης απόφασης, έγινε προφανές ότι πίσω από το θέμα της Συγκρότησης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης-Παραλαβής του έργου υποκρυπτόταν η θεώρηση της κοπής των καλαμιώνων στον υγρότοπο της Ψάθας ως απλής εργολαβίας, ύψους 20.000, με μόνο στόχο την κουνουποκτονία, αδιάκριτα και δίχως καμία απολύτως αναφορά στον χαρακτήρα του υγρότοπου, στη νομοθεσία η οποία τον διέπει και τον προστατεύει, σε μέτρα ή και μεθόδους περιβαλλοντικού χαρακτήρα επέμβασης, στο υλικό που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για ην κουνουποκτονία, ή και στο επαγγελματικό προφίλ που θα έπρεπε να έχει ο όποιος εργολάβος θα αναλάμβανε το «ειδικό» έργο. Με λίγα λόγια, είτε επρόκειτο για υγρότοπο και μάλιστα τον προστατευόμενο της Ψάθας Βιλίων, είτε για το οποιοδήποτε περιαστικό αγροτεμάχιο, για την Περιφερειακή Διοίκηση ήταν ένα και το αυτό. Όχι τυχαία, η Επιτροπή που προτεινόταν για την Παρακολούθηση και Παραλαβή του έργου αποτελούνταν από μόνους υγειονομικούς (sic !!!).

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.

1. Ο υγρότοπος Ψάθας Βιλίων έχει ορισθεί ως υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας σύμφωνα με την υποπερίπτωση αα΄ της περίπτωσης γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 20 του ν.4277/2014 (Α’156) σε συνδυασμό με το Παράρτημα ΙΧ του ίδιου νόμου.
2. Ως εκ τούτου, για τον υγρότοπο Ψάθας Βιλίων ισχύουν τα προστατευτικά μέτρα και οι απαγορεύσεις που έχουν τεθεί με το άρθρο 54 του ν.4559/2018 - περί «Προστασίας υγρότοπων της Αττικής» - δηλαδή, «απαγορεύεται η δόμηση, η επιχωμάτωση, η άσκηση οχλουσών δραστηριοτήτων και κάθε δραστηριότητα που υποβαθμίζει την οικολογική κατάστασή τους, καθώς και η έκδοση αδειών δόμησης» εντός του περιγράμματος του υγρότοπου, όπως αυτό καθορίσθηκε με το τοπογραφικό διάγραμμα που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Α του ίδιου νόμου - ν.4559/2018.
3. Το κύριο κριτήριο για την οριοθέτηση των υγροτόπων αυτής της κατηγορίας, μέσω Προεδρικού Διατάγματος - όπως προβλέπεται από την περίπτωση δδ΄ της περ. γ΄ της παρ.2 του άρ 20 του ν.4277/2014 – αποτελεί η παρυδάτια και υγρόφιλη βλάστηση.
4. Δεδομένου ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη η οριοθέτηση του υγρότοπου Ψάθας Βιλίων, Α΄ προτεραιότητας, η οποιαδήποτε παρέμβαση καταστροφής της παρυδάτιας, υγρόφιλης και υδρόβιας βλάστησης απαγορεύεται «διπλά», καθόσον συνδράμει στην αλλοίωση της μορφής του υγροτόπου πριν από την σύνταξη της μελέτης οριοθέτησης και διαχείρισης.
 
Μολονότι δεν αφορά το παρόν αίτημα, σημειώνουμε ότι οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες που σέβονται το περιβάλλον - και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής των πολιτών τους - υιοθετούν εδώ και 3 δεκαετίες βιολογικές μεθόδους στο πεδίο της κουνουποκτονίας - όχι μόνο για τους προστατευόμενους υγρότοπους αλλά και όπου αλλού παρουσιάζεται το πρόβλημα - μέσω της χρήσης του Βακίλου της Θουριγγίας - Bacillus thuringiensis - ένα gram-θετικό βακτήριο που κατοικεί στο έδαφος και χρησιμοποιείται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο ως λίαν αποτελεσματικό βιολογικό φυτοφάρμακο. Η διαφορά είναι ότι ο βιολογικός πόλεμος προϋποθέτει την σύνταξη και την οργάνωση ενός ολόκληρου προγράμματος ενώ η κοπή των καλαμιώνων και το χημικό ράντισμα αποτελεί μια οποιαδήποτε εργολαβία με τελικό χαμένο το φυσικό κεφάλαιο και τον πολίτη.

Για τους λόγους αυτούς

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Την ακύρωση της απόφασης 80/2023 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και κάθε άλλης συναφούς προγενέστερης και μεταγενέστερης πράξης της Διοίκησης.

(Επισυνάπτονται 7 έγγραφα)

Για τον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
ο Επικεφαλής
Γιώργος Δημητρίου
Τηλ. : 6972 911 008

ΥΓ. Παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε αριθμό πρωτοκόλλου.

#Oikologiki_Symmaxia
#oikologikisymmaxia 

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.

contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com