Ίσως ο παραγωγικός μετασχηματισμός να χρειαστεί «πολύ σοβαρές αλλαγές που ούτε εύκολα θα γίνουν, ούτε γρήγορα», σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, Θεοδωρικάκου, στο 7ο Athens Investment Forum. Ίσως να αφορά τις «αντιλήψεις των ανθρώπων, την ίδια τη σχέση μας με την εργασία και την παραγωγή, αλλά και την ανάγκη να υπερβούμε στερεότυπα δεκαετιών», κατά τον Υπουργό. Ένα είναι όμως σίγουρο : Η όποια βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση και ο όποιος παραγωγικός μετασχηματισμός δεν είναι μόνο ασύμβατοι με τις πολιτικές τους αλλά και ουσιαστικά ανέφικτοι πέρα μιας άλλης, αναπροσανατολισμένης, πρότασης μεταστροφής του σημερινού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης στο πεδίο της Οικολογικής μετάβασης σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας, όπου η μείωση του εμπορικού ισοζυγίου και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του Υπουργού Ανάπτυξης θα συνάδει πραγματικά με την καταπολέμηση της ακρίβειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.
Για την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ η οικονομική ανασφάλεια και η ακρίβεια που πλήττουν τα ελληνικά νοικοκυριά απαιτούν βαθιές αλλαγές : Αντί για την αναζήτηση κερδοφορίας σε βάρος του φυσικού κεφαλαίου, της κοινωνικής συνοχής και των τοπικών οικονομιών, απαιτείται μια άλλη οικονομία που θα εξυπηρετεί τον πολίτη, μειώνοντας τις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών.
Για την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αυτή η άλλη οικονομία οφείλει να θεμελιώνεται στα εξής :
1. Στην εξοικονόμηση ενέργειας : Σε αντίθεση με τη βραχυπρόθεσμη ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και στις μεταφορές μπορεί να προσφέρει άμεση ελάφρυνση στα νοικοκυριά. Οι πολιτικές για την ενεργειακή αναβάθμιση και τα μέτρα εξοικονόμησης μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος της ενέργειας, ειδικά σε μια περίοδο που οι αυξήσεις είναι δυσβάσταχτες για τους πολίτες.
2. Στην προστασία της τοπικής παραγωγής και στην διασφάλιση χαμηλότερων τιμών στα βασικά αγαθά : Αντί να επιδιώκουμε μόνο την αύξηση των εξαγωγών, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή για να μειωθούν οι τιμές στα βασικά προϊόντα διατροφής και κατανάλωσης. Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καλεί σε στήριξη των μικρών παραγωγών και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, ώστε να μειωθούν τα κόστη μεταφοράς και οι τιμές για τους καταναλωτές.
3. Στη διασφάλιση δίκαιης φορολόγησης και κίνητρα για βιώσιμη κατανάλωση : Οι πολίτες υποφέρουν από την ακρίβεια σε αγαθά και υπηρεσίες λόγω των συνεχών αυξήσεων και της περιορισμένης ρύθμισης στην αγορά. Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ προτείνει φορολογικά κίνητρα που ενισχύουν την Οικολογική Μετάβαση, μειώνοντας το κόστος για αγαθά και υπηρεσίες που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προαγωγή της κυκλικής οικονομίας.
4. Στην ενίσχυση κοινωνικών υποδομών για ευάλωτες ομάδες. Η «μείωση των ανισοτήτων» του Υπουργού είναι ουσιαστικά ανέφικτη δίχως επενδύσεις σε κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές. Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καλεί για άμεση στήριξη στις υπηρεσίες υγείας και παιδείας και για προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που μειώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Για την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ η καταπολέμηση της ακρίβειας δεν μπορεί να περιορίζεται σε συμβατικά οικονομικά μέτρα, αλλά πρέπει να ενσωματώνεται στην στρατηγική και στις πολυεπίπεδες πολιτικές της Οικολογικής Μετάβασης, μια δέσμη πολιτικών που δεν στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στη βραχυπρόθεσμη αύξηση της παραγωγικότητας, αφήνοντας το περιβάλλον και την κοινωνία στο περιθώριο, όπως οι πολιτικές τους. Η μόνη ουσιαστική απάντηση στην ακρίβεια και τις κοινωνικές ανισότητες είναι η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα στηρίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος, της κοινωνικής συνοχής και των τοπικών οικονομιών και, επακολούθως, στη μείωση των ανισοτήτων και στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες.
Πληρ : 697 994 5323
«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
- Για ένα κόσμο που μπορεί να γίνει.