Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Οι παρεμβάσεις μας στην 5η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της 30 Οκτωβρίου 2019


Οι δύο θεμελιώδεις άξονες της πολιτικής μας προσπάθειας στο πλαίσιο της παρουσίας μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποτέλεσαν και αποτελούν :
1. Η ριζική αναδιατύπωση των πολιτικών της Περιφέρειας στην κατεύθυνση της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας :
- της προστασίας και ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου,
- της αγρο-οικολογίας,
- της διαχείρισης των υδατικών πόρων,
- της οικο-κίνησης,
- της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων,
- της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών,
- των περιβαλλοντικών ελέγχων,
- των οικολογικών δικτύων,
- της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής,
- της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων,
- της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής,
- της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών,
- της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου και,
- της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης.
2. H προοδευτική αναδιατύπωση της αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας στο πεδίο της πολιτικής και λειτουργικής αυτονομίας, αναγκαίας για την ανταπόκριση στις απαιτήσεις της «Οικολογικής Μετάβασης» και των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ιδιαιτεροτήτων της τοπικότητας.
Αυτό διακηρύσσαμε κατά την συγκρότηση της Περιφερειακής μας Παράταξης, αυτά στο εκλογικό μας πρόγραμμα, αυτά σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας και αυτά στον σύντομο χαιρετισμό μας στην εκδήλωση ορκωμοσίας των αιρετών μας.

Δυστυχώς, μέσω των ελάχιστων Περιφερειακών Συμβουλίωνπου πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής προβάλλει παντελώς γυμνή πολιτικής οπτικής, εντελώς απρόθυμη αλλά και ανώριμη να θέσει τα αιτήματα προς έγκριση σε μία νηφάλια, αναλυτική, συναινετική, συζήτηση από την σκοπιά της επικαλούμενης «βιωσιμότητας» - με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει – περιοριζόμενη στην βιαστική, άκριτη, έγκριση του οτιδήποτε αιτείται και στον ρόλο του «απλού μηχανισμού διανομής χρήματος, ελεγχόμενου από την κεντρική κυβέρνηση». Προφανώς εις βάρος της ποιότητας ζωής και του φορολογούμενου πολίτη, όπως ακριβώς υπογραμμίζαμε στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη, στο εκλογικό μας πρόγραμμααλλά και στον σύντομο χαιρετισμό μας κατά την ορκωμοσία μας στις 29 Αυγούστου.
Οι παρεμβάσεις μας στην 23η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής – 5η τακτική της νέας θητείας - επικεντρώθηκαν στα δύο σοβαρά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, στις εγκρίσεις της «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Χαλανδρίου» και του «Προγράμματος δράσεων προβολής και προώθησης προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2020» της τάξης των 580.000 ευρώ (sic !!!)


1. Για το θέμα 17 της ΗΔ, «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Χαλανδρίου.»


Οποιαδήποτε μελέτη επί της πόλης, ολόκληρης ή επί τμημάτων της – γιατί περί αυτού πρόκειται - δίχως σχέδιο ή σειρά σχεδίων που να αποτυπώνουν το θεωρητικό σκεπτικό της δεν υφίσταται. Η σοβαρή αυτή έλλειψη της συγκεκριμένης «μελέτης» σημειώνεται - αρκετά χαλαρά κατά την γνώμη μας - στο τέλος της παρούσας έκθεσης από τον υπογράφοντα Αν. Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος &
Κλιματικής Αλλαγής : «Διαπιστώνεται ότι στο κείμενο της ΣΜΠΕ υπάρχουν σχέδια – χάρτες σε σμίκρυνση που όμως δεν συνοδεύουν την ΣΜΠΕ υπό μορφή χαρτών κατάλληλης κλίμακας. Το γεγονός αυτό δυσχέραινε πολύ την κατανόηση του
προτεινόμενου σχεδιασμού».

Με λίγα λόγια, η προτεινόμενη «μελέτη» δεν αποτελεί το θεωρητικό σκεπτικό πολεοδομικού σχεδίου – όπως θα έπρεπε - αλλά πυκνή, ασυγκρότητη, παράθεση κοινοτυπιών, χλωμότατου οικολογισμού, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ή ξεπερασμένων, ή αναποτελεσματικών, ή και σχεδόν αδύνατης υλοποίησης δεδομένου του χαρακτήρα του αστικού ιστού στον οποίο αναφέρονται. Η ανθεκτικότητα των πόλεων επιτυγχάνεται προοδευτικά και συστηματικά μέσω συνολικών, εις βάθος, παρεμβάσεων αστικής ανάπλασης με κύριο εργαλείο το φυσικό κεφάλαιο και την μέγιστη δυνατή κάρπωση των οικοσυστημικών υπηρεσιών του, πράγμα παντελώς ξένο για την προτεινόμενη «μελέτη». Κορωνίδα της παντελούς αναξιοπιστίας της «μελέτης» - σελ. 9 - αποτελεί η λανθασμένη βεβαιότητα του συντάκτη ότι η χρήση αναβαθμών από συρματοκιβώτια διασφαλίζει τα πρανή από διαβρωτικά φαινόμενα και επιτρέπει την αναβλάστηση. Ως προς αυτό, καταθέτουμε μία σειρά πρόσφατων φωτογραφιών από ρέματα της περιοχής που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετα.




Εμείς, της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ», θεωρούμε ότι η  «μελέτη» θα πρέπει να επιστραφεί και να συγκεκριμενοποιηθεί. Διαφορετικά, η έγκριση της πλειοδοτεί πρακτικές αυτού του τύπου που οδήγησαν την χώρα στο σημερινό της χάλι.

2. Για το θέμα 2 της ΗΔ «Έγκριση προγράμματος δράσεων προβολής και προώθησης προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2020»

α. Εμείς, της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ», είμαστε σίγουροι ότι όλοι εδώ μέσα έχουμε πλέον στην καρδιά μας την κλιματική κρίση και την προσπάθεια ανεύρεσης τρόπων αναχαίτησης της αλλά και προσαρμογής σε αυτή.
β. Εμείς, της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ», είμαστε σίγουροι ότι, όλοι, γνωρίζουμε τα εργαλεία - θεσμικά και διακηρυσσόμενα από πάμπολλες πλευρές - τα οποία απαιτούνται επειγόντως για αυτό. Ένα από αυτά και από τα πιο σημαντικά είναι και οι κατάλληλες πολιτικές στον αγροδιατροφικό τομέα, με λίγα λόγια οι πολιτικές της αγρο-οικολογίας, πολυδιάστατης και ποιοτικής, της μικρής παραγωγικής αλυσίδας και της κατανάλωσης εγγύτητας, μέσω της προοδευτικής αντικατάστασης της βιομηχανικής αγροτικής παραγωγής, βασισμένης στην χρήση χημικών, ορυκτών καυσίμων, συσκευασιών και μεταφορών μεσαίας και μεγάλης κλίμακας και ενέχουσας σημαντικής κατανάλωσης πόρων και παραγωγής σημαντικών ποσοτήτων αποβλήτων.
γ. Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει, ευτυχώς, μια εύρωστη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ, με αρκετές υποδιευθύνσεις, που ασκεί σίγουρα πολιτικές όπως κάθε Περιφέρεια και κάθε περιφερειακή διοίκηση που σέβεται και τον ρόλο της και τον εαυτό της.

Τα ερωτήματα τα οποία τίθενται εύλογα αναφορικά με τα παραπάνω και τις προτάσεις του θέματος 2 είναι τα παρακάτω:
α. Ποιες οι αγροδιατροφικές πολιτικές που άσκησε και ασκεί η Περιφέρεια Αττικής σε σχέση με το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής;
β. Τι έχει να επιδείξει σχετικά με τα παραπάνω στις αναφερόμενες στην εισήγηση του θέματος 2 Εκθέσεις για το αιτούμενο κονδύλι των 580.000 ευρώ; Τα προιόντα των 7 ή 9 εκθετών της Αττικής που αναφέρει; Ποιοι είναι αυτοί και πως τοποθετείται η παραγωγή τους ως προς τα παραπάνω;
 
Από την συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «Summer Fancy Food Show 2019», τον Ιούνιο 2019 στη Νέα Υόρκη : παρουσία μόλις 8 επιχειρήσεων τις οποίες η Περιφέρεια ενίσχυσε, επιδοτώντας κατά 60% τη συμμετοχή τους.
Από την ανάλυση των έως σήμερα δεδομένων θεωρούμε ότι τα ερωτήματα μας δεν μπορούν να έχουν απάντηση. Δεδομένου δε ότι οι καιροί άλλαξαν, καλό είναι η Περιφέρεια Αττικής να επιδοθεί στην συγκρότηση και στην επιμελή άσκηση αειφορικών πολιτικών, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, παρά να προσπαθεί να επιβιώσει με επικοινωνιακές φούσκες εις βάρος και του κλίματος αλλά και του φορολογούμενου πολίτη.

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής»
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.