Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Αποσύρεται η ψευδεπίγραφη ΜΠΕ γεωτρήσεων στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»



Αποσύρθηκε, δίχως δεύτερη κουβέντα, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το αίτημα έγκρισης της ψευδεπίγραφης «Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του υφιστάμενου δικτύου γεωτρήσεων που βρίσκεται εντός του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Βουλευτών «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» στην περιοχή Κηφισιά Αττικής» το οποίο είχε κατατεθεί στην σημερινή 25ηΣυνεδρίαση.

«Αποσύρθηκαν», επίσης, η άκαρπη προσπάθεια του εισηγητή της πλειοψηφίας, κ. Νίκου Παπαδάκη να περάσει ως εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάςτην ψευδεπίγραφη ΠΜΕ, όταν αυτή είχε απορριφθεί και η παντελής του άγνοια τόσο για το θέμα όσο και για το ότι συνέδραμε στην απόρριψη της, όπως η εξαιρετική επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο της κ.Ράνιας Ντάλλη, νομικού και Κοινοτικής Συμβούλου Κηφισιάς.


Η παρέμβαση της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» που οδήγησε στην απόσυρση της ψευδεπίγραφης ΜΠΕ στηρίχθηκε στην επιστολή της κ.Ντάλλη η οποία εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής και τεκμηριώνει καθηλωτικά το παράλογο, το αντιπεριβαλλοντικό και το παράνομο του αιτήματος :
1. Σύμφωνα με το άρθρο 39 εδ. 13 ν. 4030/2011 «Οι προϋφιστάμενοι της 16.1.1984 Ο.Σ. με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο διέπονται εφεξής από τις διατάξεις του ν. 1667/1986. Όσοι από αυτούς δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τα έργα υποδομής, οφείλουν να τα ολοκληρώσουν είτε οι ίδιοι είτε σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4-7 μέσα σε δώδεκα μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος.(21/11/11 δημοσίευση δηλαδή 21/11/12) Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας την ολοκλήρωση των έργων αναλαμβάνουν αυτοδίκαια και αποκλειστικά οι οικείοι Ο.Τ.Α.». το άρθρο 36 ν. 4223/2013 παρέτεινε για ένα έτος την ως άνω προθεσμία. Συνεπώς, ο εν λόγω Οικοδομικός Συνεταιρισμός δεν νομιμοποιείται να εκτελεί έργα υποδομής στην Πολιτεία, για τα οποία μόνος αρμόδιος είναι ο Δήμος Κηφισιάς.
2. Τα υπόγεια κοιτάσματα ύδατος είναι δημόσιο αγαθό και πράγμα εκτός συναλλαγής. Όπου χορηγείται διοικητική άδεια για την ύδρευση ιδιωτών αυτή γίνεται για την κοινή ωφέλεια και από τους ΟΤΑ και δεν έχει σκοπό το κέρδος. Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Βουλευτών «Η Πολιτεία», αντιθέτως, εμπορεύεται το νερό και εγγράφει στους ετήσιους ισολογισμούς του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κέρδη από την ύδρευση.
3. Η ΕΥΔΑΠ είναι η μόνη αρμόδια για την ύδρευση της πρωτεύουσας και, μόνο εάν η ίδια δεν διαθέτει επαρκές ύδωρ, επιτρέπεται η υδροδότηση από άλλους παρόχους. Στην Πολιτεία δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η ΕΥΔΑΠ δεν έχει χορηγήσει βεβαίωση ότι δεν επαρκεί το νερό που διαθέτει για την ύδρευση, ώστε να δικαιολογείται η κατασκευή νέας γεώτρησης και η δημιουργία νέου δικτύου από ιδιώτες.
4. Δεν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη για το έργο (σκοπιμότητας, νομιμότητας και προϋπολογισμός) ούτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
6. Πρόκειται για την κατασκευή νέου τεχνικού έργου και όχι για υφιστάμενο.
7. Στην κορυφή του οικισμού και σε υψόμετρο 500 μέτρων επιχειρείται γεώτρηση 300 μέτρων βάθους, πράγμα εξόφθαλμα παράλογο.
8. Δεν έχει εκδοθεί άδεια του δασαρχείου, δεδομένου ότι η έκταση στους δασικούς χάρτες είναι έκταση που τη διαχειρίζεται το δασαρχείο ως αστικό άλσος.
9. Δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια τεχνικού έργου.
10. Δεν έχει τροποποιηθεί το Γ.Π.Σ. το οποίο προβλέπει άλλες χρήσεις γης.
11. Οι διοικητικές πράξεις ανόρυξης, γεώτρησης και η κατασκευή του έργου προϋποθέτουν την αναγνώριση της κυριότητας του ΟΣΒΠ στο δίκτυο ύδρευσης και επομένως επιδρούν στην έκβαση δικών, οι οποίες σήμερα εκκρεμούν μεταξύ του Συνεταιρισμού και του Δήμου.
12.Είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων της Πολιτείας η σύνδεσή τους με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ καθ’ ολοκληρίαν, συνεπώς η αιτούμενη γεώτρηση είναι άσκοπη και αποτελεί κατασπατάληση οικονομικών πόρων σε βάρος των κατοίκων αλλά και των ίδιων των μελών του Συνεταιρισμού.

Γιώργο Πατούλη, το είπαμε και το ξαναλέμε : δέχεσαι που δέχεσαι τα πιο παράδοξα αιτήματα, βρες τουλάχιστον εισηγητές και πιο τίμιους και πιο διαβασμένους.

Γιώργος Δημητρίου
Επικεφαλής «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής