Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Δελφίνια-ρομπότ για τέλος της «βιομηχανίας της αιχμαλωσίας» των κητωδών *



Το εάν η ύπαρξη Ζωολογικών Κήπων και Δελφινάριων θέτει θέμα ηθικής ή όχι, αποτελεί ερώτημα του οποίου η απάντηση εξαρτάται σίγουρα από την κοσμοθεωρία του καθένα. Το ότι, όμως, η λειτουργία των Δελφινάριων προβάλλεται ως «εκπαιδευτική» αποτελεί εμφανώς παράδοξο καθόσον βασίζεται στην αιχμαλωσία πλασμάτων που αντί να ταξιδεύουν χιλιόμετρα στο εύρος των ωκεανών, εξαναγκάζονται να περιφέρονται παντελώς αφύσικα – μπρος-πίσω - στους λίγους όγκους νερού μιας τσιμεντένιας πισίνας.

Προβληματισμένη εδώ και χρόνια γύρω από το θέμα της αιχμαλωσίας των ζώων, η Νεοζηλανδή Μέλανι Λάνγκλοζ - πρόεδρος της εταιρίας Geo AR Games – άδραξε την ευκαιρία της ανάθεσης του σχεδιασμού ενός Δελφινάριου στην Κίνα, πριν από ένα χρόνο, για να κατασκευάσει και να χρησιμοποιήσει για αυτό δελφίνια-ρομπότ. Τα δελφίνια αποτελούν πιστά αντίγραφα των ρινοδέλφινων, κολυμπούν όπως αυτά και αντιδρούν, εξόχως πειστικά, στην επαφή με τον άνθρωπο. Μετά δε τις απαγορεύσεις στο πεδίο του εμπορίου άγριας φύσης που αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά στην Κίνα, οι Ζωολογικοί κήποι και τα Δελφινάρια της χώρας δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για το σχέδιο της νεοζηλανδικής εταιρίας. Τα δελφίνια-ρομπότ της Μέλανι φαίνεται να προσφέρουν μια μοναδική λύση στην οικονομική κρίση των κινέζικων επιχειρήσεων του τομέα ενώ παρέχουν την δυνατότητα εμπειρίας της άγριας ζωής πέραν της αιχμαλωσίας των ζώων.


Η υλοποίηση του σχεδίου της Μέλανι δεν στάθηκε διόλου εύκολη. «Άρχισα να αναζητώ όσους θεωρούσα ότι είχαν κάποια εμπειρία στο πεδίο της «animatronics» εξηγεί η ίδια. «Είναι πολύ δύσκολο, πραγματικά δύσκολο, μου έλεγαν… Είναι ένα πραγματικό έργο μηχανολογικής τέχνης, γιατί όλα θα πρέπει να είναι μέσα σε θαλασσινό νερό… Ενα σωρό ηλεκτρονικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα… Εν τέλει, δεν μπορούσα να βρω κάποιον να βοηθήσει.»

Εν τέλει, η Μέλανι τα κατάφερε. «Το δελφίνι-ρομπότ παίρνει ζωή από μία μπαταρία που διαρκεί μεν 10 ώρες αλλά αντέχει 10 χρόνια σε θαλασσινό νερό» προσθέτει. «Έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να προσομοιώνει σε όλα ένα πραγματικό νεαρό δελφίνι, από το βάρος και τη σκελετική δομή του έως τη μυϊκή αλληλεπίδραση με αυτή… Είναι τόσο ζωντανό που οι εθελοντές που κολύμπησαν με το πρωτότυπο νόμισαν ότι ήταν πραγματικό έως ότου τους είπαμε την αλήθεια.»


Το τέλος της «βιομηχανίας της αιχμαλωσίας»

Σήμερα, στο πλαίσιο του διαρκώς διογκούμενου αιτήματος κατάργησης της βιομηχανίας της αιχμαλωσίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, η ομάδα της Μέλανι εργάζεται πυρετωδώς για την μαζική παραγωγή των δελφινιών-ρομπότ, ενώ προσεγγίζεται από ολοένα περισσότερες κινέζικες επιχειρήσεις θεματικών πάρκων που διαβλέπουν μια εξαίσια λύση στο πρόβλημα.

Στο πρόγραμμα της ομάδας περιλαμβάνεται η κατασκευή και όλων των άλλων έμβιων που «διασκεδάζουν» αιχμάλωτα σε Ενυδρεία και Δελφινάρια, με την ελπίδα ότι θα προκληθεί, επιτέλους, η μετάλλαξη της απεχθούς αυτής βιομηχανίας σε κάτι άλλο, σίγουρα θετικό.

*Από : https://interestingengineering.com/

#Oikologiki_Symmaxia#FreeDolphins#CetaceanRights

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr