Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Αίτημα απολογισμού/προγραμματισμού δράσεων Περιφερειακής Διοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας



Ποια η δράση της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας την περίοδο της πανδημίας; Ποιος ο προγραμματισμός δράσεων στο εφεξής δεδομένου ότι ο κύκλος της πανδημίας δεν φαίνεται να έχει κλείσει ;
Αίτημα κατάθεσης Απολογισμού και Προγραμματισμού της Περιφερειακής Διοίκησης από την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» για την 6η και δια τηλεδιάσκεψης Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας 4 Μαίου 2020.

-------------------

Αθήνα, 01-05-2020
Αρ. Πρωτ.:

Προς :                         Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                                    κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :           Περιφερειάρχη Αττικής,
                                    κ .Γεώργιο Πατούλη
                                    κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους

Θέμα : Απολογισμός και προγραμματισμός δράσεων Περιφερειακής Διοίκησης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας την εποχή της πανδημίας κορονοϊού - Προτεινόμενο θέμα ΕΗΔ για τη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 04.05.2020.

Κύριε Πρόεδρε,

Δεδομένων ότι :

1. Οι επιπτώσεις της πανδημίας κορονοϊού δεν αφορούν μόνο τη οικονομία αλλά και τη ψυχική υγεία των πολιτών της Περιφέρειας και είναι πλέον γνωστές.
2. O χρονικός ορίζοντας της πανδημίας είναι ακόμη άγνωστος.
3. H δημόσια υγεία οφείλει πλέον να αποτελέσει προτεραιότητα και για την Περιφέρεια Αττικής.
4. Η κυρίαρχη τάση «κοινωνικής αποστασιοποίησης» ευνοεί πλέον την αποϊδρυματοποίηση ευάλωτων ομάδων όπως γέροντες, ψυχικά ασθενείς κ.λπ.
5. Η Περιφέρειά Αττικής έχει, εκ του Π.Δ. 145/2010 (ΦΕΚ 238 Α), τις παρακάτω, σημαντικές, αρμοδιότητες :
α. Διαφύλαξη και βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του πληθυσμού, τοπικού, παγκόσμιου, μετακινούμενου και μη, μέσω πολυτομεακών συνεργασιών και πρακτικών που αποσκοπούν στην προάσπιση και προαγωγή της υγείας και της ευεξίας του ατόμου ώστε να είναι ικανό να αναπτύξει τον έλεγχο πάνω στην υγεία του και να τη βελτιώσει, στον εκσυγχρονισμό, τον έλεγχο και την προστασία των επαγγελμάτων και των υπηρεσιών υγείας, με σαφή προσανατολισμό στην ποιότητα ζωής ασθενών και μη, και με βάση τις ανάγκες ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και στην προστασία και προαγωγή της υγείας με την ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας, πρόληψης και προαγωγής της υγείας.
β. Εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής, τη διαφύλαξη της υγείας των ταξιδιωτών και προάσπιση της δημόσιας υγείας, τους εμβολιασμούς μετακινούμενου πληθυσμού, τη χορήγηση προληπτικής, φαρμακευτικής αγωγής όπως χημειοπροφύλαξη, την ενημέρωση για την αντιμετώπιση των ασθενειών και οδηγίες για νοσήματα, για την κατανάλωση νερού και τροφίμων, για τις επιδημίες λοιμωδών νοσημάτων σε διάφορες χώρες, καθώς και για τη λήψη μέτρων για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων
γ. Εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, οδοντιατρικής, ψυχικής υγιεινής, κοινωνικής επανένταξης και αποϊδρυματοποίησης χρονίως ψυχικά πασχόντων, την πρόληψη εξαρτήσεων από εξαρτησιογόνες ουσίες, την αντιμετώπιση του αλκοολισμού, την κατάχρηση ουσιών, τις ψυχικές εξαρτήσεις και τον εθισμό (Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας συνεργάζεται με το αρμόδιο καθ’ ύλην Υπουργείο και με φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας.)
δ. Αρμοδιότητες προνοιακού χαρακτήρα που αφορούν την οικογένεια, το παιδί, τους ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, καθώς και αρμοδιότητες που ανάγονται στην κοινωνική και οικονομική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στη διεξαγωγή ερευνών για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της κοινωνίας και τέλος σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση και την προαγωγή του αθλητισμού και του πολιτισμού.

η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

καλούμε την Περιφερειακή Διοίκηση :
1. Να καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο σύντομο απολογισμό των έως σήμερα δράσεων που ανέλαβε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας και, εύλογα, των αρμοδιοτήτων της.
2. Να καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο σύντομο απολογισμό της συνολικής κατάστασης που παρέλαβε από προηγούμενες διοικήσεις στο πεδίο της Υγείας όσο αφορά την πανδημία που προέκυψε στην αρχή της θητείας της.
3. Να προγραμματίσει άμεσα κάθε πρωτοβουλία σχετικά με την εφεξής αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της, βάσει των αρμοδιοτήτων της και του θεσμικού της ρόλου, με προτεραιότητα :
α. Στον συντονισμό της υλοποίησης όλων των επιβεβλημένων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στον δημόσιο χώρο αρμοδιότητας της.
β. Στον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών και φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
γ. Στην εκπόνηση προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής, προληπτικής ιατρικής και προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, οδοντιατρικής, ψυχικής υγιεινής, κοινωνικής επανένταξης και αποϊδρυματοποίησης χρονίως ψυχικά πασχόντων.
δ. Στην εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής.
ε. Στην εκπόνηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, οδοντιατρικής, ψυχικής υγιεινής, κοινωνικής επανένταξης και αποϊδρυματοποίησης χρονίως ψυχικά πασχόντων.

Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Ο Επικεφαλής
Γιώργος Δημητρίου

#Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.