Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Περί παραστάσεων με χρήση αρπακτικών *




Τον
Οκτώβριο 2013 φθάνει στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της διοργάνωσης παραστάσεων με χρήση γερακιών στα σχολεία δύο ιταλικών περιοχών, που παρουσιαζόταν στη σχολική κοινότητα ως «περιβαλλοντική εκπαίδευση». Η καταγγελία κατατέθηκε από τις ιταλικές περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις Wwf, Lipu, Legambiente, Lida και LAV και παραλήφθηκε από τον αντιπρόεδρο της Διακομματικής Ομάδας για την Ευζωία και την Προστασία των Ζώων της Ευρωβουλής, Αντρέα Τζανόνι. Η καταγγελία συνοδευόταν από έγγραφη μαρτυρία 530 ψυχολόγων οι οποίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους σχετικά με τις παιδαγωγικές και ψυχολογικές συνέπειες στα παιδιά από την παρακολούθηση παραστάσεων που χρησιμοποιούν ζώα. Παρόμοιες παραστάσεις αποτελούν όχημα διαπαιδαγώγησης στον μη σεβασμό στα έμβια, οδηγούν στην μη συνειδητοποίηση των μηνυμάτων βάσανου και εμποδίζουν την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης - που αποτελεί σημαντικότατο βήμα της ανάπτυξης του παιδιού - καθόσον προκαλούν μία ανάρμοστη, χαρωπή και διασκεδαστική αντίδραση στο βάσανο, στη τιμωρία, στον πόνο και στην αδικία.

«Η ιερακοθηρία αποτελεί μορφή απεχθούς εκμετάλλευσης για καθαρά οικονομικούς λόγους», κατήγγειλε ο Τζανόνι. «Ενώ είναι εσωστρεφή και συνεσταλμένα, τα αρπακτικά αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν παραστάσεις, σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, πράγμα το οποίο θα απέφευγαν από τη φύση τους. Υποχρεώνονται σε αφύσικες συμπεριφορές, ασυμβίβαστες με τα χαρακτηριστικά τους και εξαναγκάζονται να διαβιούν σε κατάσταση διαρκούς αιχμαλωσίας. Απεχθείς καταστάσεις δεδομένου ότι προστατεύονται από την Συνθήκη της Ουάσινγκτον και από την Κοινοτική Οδηγία 2009/147/ΕΕ. Εύχομαι να σταματήσουν οι άδειες σε παραστάσεις αυτού του τύπου που, σίγουρα, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες των παραστάσεων «πολιτιστικής» και «περιβαλλοντικής» εκπαίδευσης… Καλώ δε τις διευθύνσεις των σχολείων να μην συμπεριλαμβάνουν στα σχολικά προγράμματα πρωτοβουλίες που βασίζονται στην θεώρηση των ζώων ως αντικειμένων, σε πλήρη αντίθεση με την Συνθήκη της Λισαβώνας που τα αναγνωρίζει ως συναισθανόμενα όντα. Οι μελλοντικές γενιές οφείλουν να συνειδητοποιήσουν το σεβασμό για τα ζώα και για κάθε μορφή ζωής, ο οποίος είναι ασυμβίβαστος με το καθεστώς της αιχμαλωσίας και της βίαιης υποταγής με την μορφή της «εκπαίδευσης»».

Από : Offensiva Animalista

#Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.