Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» για την χρηματοδότηση των φορέων Κ.ΑΛ.Ο


Μετά τη γενική ευφορία της προηγούμενης 4ετίας, κάθε αναφορά στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και στη συμβολή της στην ανακούφιση οικονομικά καχεκτικών κοινωνιών, όπως η δική μας, φαίνεται να έχει εξαφανιστεί. Παρόμοια φαίνεται να έχει εξαφανιστεί και κάθε αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης αυτής, της άλλης, μορφής οικονομίας που, στην πραγματικότητα και εκτός «απροόπτων», εξακολουθούν να παραμένουν λησμονημένα σε κάποια γωνιά των Περιφερειακών Ταμείων της χώρας. Τα θυμηθήκαμε εμείς και, χαρτί και μολύβι, εισηγούμαστε στην Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής να τα ανασύρει στην επιφάνεια και να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την
«Επιχορήγηση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας - Κ.ΑΛ.Ο» στην Περιφέρεια Αττικής». Όπως η Περιφέρεια Ηπείρου το περσινό φθινόπωρο, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου προχθές και η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας πολύ σύντομα.

----------------------------------------------------------------------


Αθήνα, 07-02-2021
Αρ. Πρωτ.:
 
Προς :                         Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                                    κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :           Περιφερειάρχη Αττικής,
                                    κ .Γεώργιο Πατούλη
                                    κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
 
Θέμα : Προκήρυξη υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων για την «Επιχορήγηση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας - Κ.ΑΛ.Ο» στην Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 9v - ΠΕΠ Περιφέρειας Αττικής

Κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Αττικής και στην Προτεραιότητα 9V είχε κατανεμηθεί το ποσόν των 26.490.168 ευρώ. Το ποσό προοριζόταν για την χρηματοδότηση και την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη Περιφέρεια μας.

Η Περιφερειακή Διοίκηση Ηπείρου από τον Σεπτέμβριο 2020 και μόλις πριν από λίγες ημέρες η Περιφερειακή Διοίκηση Β. Αιγαίου, ανάρτησαν προκηρύξεις σχετικά με την προτεραιότητα 9v (συνημμένα η προκήρυξη Β. Αιγαίου), ενώ θα ακολουθήσει - εντός του Φεβρουαρίου - και η ανάλογη προκήρυξη της Περιφερειακής Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, με προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ.

Μολονότι το Μητρώο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας φέρει εγγεγραμμένους στην Περιφέρεια Αττικής περί τους 650 φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας – Κ.ΑΛ.Ο – και παρ’όλο που υπάρχουν τα διαθέσιμα ποσά, δεν τους έχει δοθεί καμία απολύτως ενίσχυση έως σήμερα, τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και στη συνέχεια.

Ως εκ τούτου :

η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» καλούμε την Περιφερειακή Διοίκηση προβεί στην άμεση προκήρυξη υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων για τη δράση 9v - «Επιχορήγηση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας - Κ.ΑΛ.Ο στη Περιφέρεια Αττικής» - στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής 2014-2020, εφόσον δεν το έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα.
- Για τη δημιουργία/ενίσχυση παραγωγικών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και της συλλογικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
- Για τη μείωση της ανεργίας κυρίως ευάλωτων και ειδικών ομάδων του πληθυσμού.
- Για την ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων.

Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Γιώργος Δημητρίου (επικεφαλής)

#Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.