Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Παράνομοι.


Παρά τις απανωτές εισηγήσεις και ερωτήσεις της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» προς τη Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής, αναφορικά με την τραγική εκτέλεση των έργων κατασκευής της νότιας επέκτασης του λιμένα Πειραιά και παρά την αυτοψία των Υπηρεσιών της Περιφέρειας της 11ης Ιουνίου, που έλαβε χώρα σε συνέχεια των δύο τελευταίων από αυτές – της 12ης και της 26ης Μαίου αντίστοιχα - τη σύνταξη σχετικού πορίσματος και την κλήση σε απολογία των υπεύθυνων για «παράβαση των όρων 4.2.5.5.1.1. και 4.2.7.1. της σχετικής ΑΕΠΟ», η ΟΛΠ ΑΕ, ο εργολάβος και οι λοιποί «διάφοροι», συνεχίζουν να εκτελούν τα έργα οφθαλμοφανώς παράνομα. Με το Λιμενικό - εν πλω - να δηλώνει, έμμεσα πλην σαφώς, «δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα» !

-----------------------------------------

Αθήνα, 25-07-2021
Αρ. Πρωτ.:

Προς :                     Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                                κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο

Κοινοποίηση :       Περιφερειάρχη Αττικής,
                                κ .Γεώργιο Πατούλη
                                κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
 
Θέμα : Προ ημερησίας εισήγηση περί της συνέχισης του έργου της επέκτασης του επιβατικού Λιμένα Πειραιά, σε παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, των όρων της σχετικής ΑΕΠΟ και της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής και του πορίσματος της αυτοψίας της 11ης Ιουνίου από μέρους των Υπηρεσιών σας, εν πλήρη αδιαφορία των αρμόδιων λιμενικών αρχών

Οφείλουμε να εκφράσουμε πλέον τη βαθιά μας ανησυχία για τη συνέχιση των έργων κατασκευής της νότιας επέκτασης του λιμένα Πειραιά στην Πειραϊκή σε κατάφωρη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, των όρων της σχετικής ΑΕΠΟ και της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής, αλλά και της βεβαίωσης συγκεκριμένων παραβάσεων της νομοθεσίας από μέρους των Υπηρεσιών της Περιφέρειας μετά την αυτοψία που διενήργησαν στις 11 Ιουνίου 2021.

Με την τελευταία από τη σειρά σχετικών καταγγελιών προς την Περιφερειακή Διοίκηση, που είχαμε καταθέσει ως προ ημερησίας στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 9ης Ιουνίου, σας καταγγέλλαμε ότι σχετικά με τα εκτελούμενα έργα κατασκευής της νότιας επέκτασης του λιμένα Πειραιά στην Πειραϊκή :
1. Τα πλωτά πετάσματα στο χώρο των «γνωστών» κυψελωτών κιβωτίων σκυροδέματος – κεσόν, αποτελούν μόνιμα απλό διάκοσμο (sic !!!) με την θαλάσσια ρύπανση να έχει αναχθεί πλέον σε μόνιμο αξιοθέατο της περιοχής.
2. Οι εργασίες «μετάγγισης» του υλικού άγνωστης προέλευσης για την πλήρωση των κεσόν, από την φορτηγίδα που το μεταφέρει σε αυτά, πραγματοποιείται κατά τρόπο που καταστρατηγεί το σύνολο της νομοθεσίας και των Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών : Οι εργασίες λαμβάνουν χώρα ακόμη και με δυνατό αέρα και κατά τρόπο που το ήμισυ του υλικού της κάθε πράξης μετάγγισης διαχέεται επικίνδυνα στην ατμόσφαιρα και, επακολούθως, στο θαλάσσιο περιβάλλον, με την μορφή κονιορτού ή και με τη μορφή λάσπης - βιντεοσκοπήσεις του «Παρατηρητηρίου Πειραϊκής» :
α) της 14ης Μαΐου 2021 - https://youtu.be/9PoV550KYrs
β) της 17ης Μαΐου 2021 - https://youtu.be/X7PZaexSp2E
γ) της 7ης Ιουνίου 2021 - https://youtu.be/nK9LMIBEHMs
δ) της 7ης Ιουνίου 2021 - https://youtu.be/2Z0nAC2RFPc
3. Το κατεστραμμένο κεσόν (CI-14) εξακολουθεί να παραμένει στην περιοχή ως ένα διαρκές απόβλητο. Από το φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό υλικό του «Παρατηρητηρίου Πειραϊκής», διαπιστώνεται ότι ο υπεύθυνος του έργου είχε εκκινήσει τον θρυμματισμό του στις 16 Δεκεμβρίου 2020 με τη χρήση πλωτού γερανού και βαρυτικής αιχμηρής σφύρας. Το κομμάτι που έχει αποκοπεί από το κύριο σώμα του βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το έξαλλο μέρος της κατασκευής παραμένει εμφανές έως σήμερα. Η σχετική καταγγελία ότι αυτές εργασίες δεν είχαν έγκριση, κατά ΤΕΠΕΜ, είχε κατατεθεί αρμοδίως στη ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ.
 
Μετά ταύτα η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» καλούσαμε την Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής να προβεί :
1. στην άμεση επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων αναφορικά με τις παραπάνω παραβάσεις της νομοθεσίας και των όρων της σχετικής ΑΕΠΟ και της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής,
2. στην άμεση πρόσκληση του κύριου του έργου όπως συμμορφωθεί κατά την εκτέλεση του έργου με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία και οι όροι της σχετικής ΑΕΠΟ και της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής, με χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού και,
3. στην συγκρότηση στρατηγικής συνεχών και αποτελεσματικών ελέγχων, σύμφωνα με τον νόμο και τους κανόνες της επιστήμης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι παράνομες εργασίες και οι σοβαρότατες επιπτώσεις τους στην υγεία των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
 
Ετσι, μετά την προ ημερησίας εισήγηση - καταγγελία μας :
 
1. Στις 11 Ιουνίου, οι Υπηρεσίες σας πραγματοποίησαν αυτοψία στον χερσαίο και στον θαλάσσιο χώρο εκτέλεσης του έργου «Επέκταση επιβατικού Λιμένα Πειραιά προς τη νότια πλευρά – Α φάση» με τη συνδρομή της Λιμενικής Αρχής. Στην αυτοψία - αναφέρει το σχετικό πόρισμα - δεν παρευρισκόταν εκπρόσωπος του ΚΛΠ και του Γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (βλ. συνημμένα).
2. Η αυτοψία των Υπηρεσιών σας επιβεβαίωσε μέρος των παραπάνω καταγγελιών μας, προχώρησε στην έναρξη διαδικασίας επιβολής προστίμου και υπενθύμισε εν μέρει καθήκοντα και αρμοδιότητες του Λιμενικού :
α). «Στον χώρο εκτέλεσης του έργου νότιας επέκτασης επιβατικού λιμένα Πειραιά προς την Νότια πλευρά – Α΄φάση, διαπιστώθηκε ότι κατά την πλήρωση των τσιμεντοκιβωτίων δεν διασφαλίστηκε η αποφυγή έστω και περιορισμένων και στιγμιαίων διαρροών υλικών προς το θαλάσσιο περιβάλλον (διαπίστωση Α2 ), κατά παράβαση των όρων 4.2.5.5.1.1. και 4.2.7.1. της σχετικής (3) ΑΕΠΟ. Η μη τήρηση εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων συνιστά παράβαση, υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και επισύρει κυρώσεις στους υπεύθυνους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 1 του Ν.1650/1986 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (σχετ.1).
β). «Η Υπηρεσία μας προβαίνει στην έναρξη διαδικασίας επιβολής προστίμου στην εταιρεία ΟΛΠ ΑΕ για την διαπίστωση Α2, ως φορέα διαχείρισης που ασκεί την διοίκηση και εποπτεία του έργου και η οποία οφείλει σε εφαρμογή του όρου 4.1.11 «να οργανώσει Μονάδα Περιβάλλοντος, η οποία θα έχει την ευθύνη ολοκληρωμένης μέριμνας για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, περιλαμβανόμενης της επίβλεψης τήρησης των περιβαλλοντικών όρων,…ενώ έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ανάλογο προσδιορισμό από τα τρίτα μέρη».
γ). «Η αρμόδια λιμενική αρχή έχει την δυνατότητα και την αρμοδιότητα της υπόδειξης τυχόν πρόσθετων μέτρων για την αποφυγή θαλάσσιας ρύπανσης κατά την εκτέλεση του έργου σε εφαρμογή του όρου 4.2.7.4. της προαναφερόμενης ΑΕΠΟ.»
 
Εξοργιστικά μάταια απ΄ότι φάνηκε, καθόσον οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα – Σάββατο 24 Ιουλίου - σε κατάφωρη, εγκληματική, περιφρόνηση της ισχύουσας νομοθεσίας, των όρων της σχετικής ΑΕΠΟ και της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής καθώς και του πορίσματος της αυτοψίας της 11ης Ιουνίου από μέρους των Υπηρεσιών σας, εν πλήρη, παράνομη, αδιαφορία των αρμόδιων λιμενικών αρχών :
1. Οι εργασίες «μετάγγισης» του υλικού - άγνωστης προέλευσης- για την πλήρωση των κεσόν, από την φορτηγίδα που το μεταφέρει σε αυτά, συνεχίζει να πραγματοποιείται κατά τρόπο που καταστρατηγεί το σύνολο της νομοθεσίας και των Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών, διαχεόμενο επικίνδυνα στην ατμόσφαιρα και επακολούθως στο θαλάσσιο περιβάλλον με την μορφή κονιορτού (εικ.1).
2. Τα πλωτά πετάσματα στο χώρο των «γνωστών» κυψελωτών κιβωτίων σκυροδέματος – κεσόν - δεν αποτελούν πλέον ούτε μόνιμα απλό διάκοσμο, έτσι ώστε η θαλάσσια ρύπανση να αναχθεί οριστικά κομμάτι του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής (εικ.2).



Συμπληρωματικά και από πληροφορίες μας σχετικά με το υλικό - άγνωστης προέλευσης- πλήρωσης των κεσόν :
«Τα κοκκινωπά βυθοκορήματα που προέρχονται από την επέκταση του λιμένα της Βουλιαγμένης – της τάξης των 140.000 κμ. – είναι αυτά τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα για την πλήρωση των κεσόν. Ενώ θα προορίζονταν για ανακύκλωση, μεταφέρονται προς χρήση στο εργοτάξιο Κερατσινίου όπου σχηματίζουν ήδη «βουνά». Σημειωτέο ότι, τεχνικά, απαγορεύεται να γεμίζουν τα κεσόν μόνο με βυθοκορήματα, αλλά με μίγμα 50-60% λίθινα αδρανή και το υπόλοιπο με βυθοκορήματα, πράγμα το οποίο δεν γίνεται. Σημειωτέο επίσης ότι ήδη έχουν «μεταγγισθεί» στα κεσόν περί τα 30.000 κμ άκρως επιβαρυμένα βυθοκορήματα από την κατασκευή Ναυπηγείου στο Πέραμα, ενώ σύντομα θα χρησιμοποιηθούν και άλλα 105.000 κμ. άκρως βεβαρυμμένων βυθοκορημάτων από την κατασκευή της προβλήτας Κερατσινίου-Ηρακλέους, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί άκρως ακατάλληλα και υψηλής βιολογικής επικινδυνότητας, αφού περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων.»
 
Ως εκ τούτου και δεδομένων :
 
1. Της κρισιμότητας της κατάστασης, με την πρωτοφανή, επίμονη, άρνηση του φορέα του έργου να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία και με τους όρους της σχετικής ΑΕΠΟ και της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής,
2. της κρισιμότητας της κατάστασης με την πρωτοφανή εμμονή των λιμενικών αρχών να αποφεύγουν την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων που τους αποδίδει ο νόμος αναφορικά με το έργο επέκτασης του επιβατικού Λιμένα Πειραιά προς τη νότια πλευρά και,
3. της κρισιμότητας της κατάστασης με την συνεχή, σοβαρή, υποβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού - χερσαίου και θαλάσσιου - περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής,
 
η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» καλούμε :
 
1. Tο Περιφερειακό Συμβούλιο όπως τοποθετηθεί και αποφασίσει τα κάτωθι:
α). Να καλέσει το φορέα του έργου όπως συμμορφωθεί άμεσα με την ισχύουσα νομοθεσία, τους όρους της σχετικής ΑΕΠΟ και της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής καθώς και με το πόρισμα της αυτοψίας της 11ης Ιουνίου.
β). Να καλέσει τις λιμενικές αρχές όπως ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους κατά το νόμο σχετικά με την εκτέλεση του έργου επέκτασης του επιβατικού Λιμένα Πειραιά προς τη νότια πλευρά.
2. Την Περιφερειακή Διοίκηση όπως μας απαντήσει το ταχύτερο δυνατό :
α). Σχετικά με το αποτέλεσμα των διαδικασιών επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων - τύπος παράβασης, ποσό προστίμου, τρόπος καθορισμού κ.λπ. - μετά την αυτοψία της 11ης Ιουνίου, όπως το έχουμε ήδη ζητήσει με επιστολή μας την 19η Ιουλίου.
β). Εάν η βεβαίωση της παράβασης ή των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν κατά την αυτοψία της 11ης Ιουνίου έχει σταλεί ή θα σταλεί στον εισαγγελέα.
γ). Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες περί της προέλευσης και της ποιότητας του υλικού πλήρωσης των κεσόν.
 
Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Γιώργος Δημητρίου (επικεφαλής)
Στέλλα Αναστασοπούλου
Χριστίνα Τατάγια
 
«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr