Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Δραματική η υποβάθμιση του Ιλισσού


35 χρόνια διαμαρτυρίας προς πάσα διεύθυνση και κάθε «αρμόδιο» για την καθημερινή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής γύρω από το τελευταίο, ανοικτό, τμήμα του περίφημου Ιλισσού. 35 χρόνια αναπάντητων αιτημάτων γύρω από την βαριά περιβαλλοντική υποβάθμιση ενός ρέματος που, από κατοικία των Μουσών και μούσα του Χατζηδάκη κατέληξε - «νέτα σκέτα» - φρεάτιο και βόθρος. 35 χρόνια αιτημάτων με το τελευταίο μόλις προχθές, 8 Ιουλίου, όταν τα ίδια «υγρά», οι ίδιες δυσοσμίες και οι ίδιες αναθυμιάσεις ανάγκασαν δήμαρχους και δημοτικές αρχές να ξαναστείλουν τις ίδιες επιστολές στους ίδιους «αρμόδιους» και στις ίδιες διευθύνσεις. Λες και δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται, λες και δεν ξέρουν τι χρειάζεται ή και τι θα χρειαζόταν !!!

«ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ» και «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» αντέδρασαν πάραυτα. Η  «ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ» περπάτησε την ίδια ημέρα όλο το «ύποπτο» τμήμα του υπογειοποιημένου Ιλισσού για να καταγράψει, εν ήδη αυτοψίας, χείμαρρους λυμάτων και πηγές μόλυνσης, ευτροφισμούς, υπόγειους «υγρότοπους» (sic !!!) και εκροές πετρελαιοειδών. Την ίδια δε ημέρα, η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κατέθεσε σχετική καταγγελία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Περιφέρεια Αττικής, για να ανοίξει επιτέλους ο φάκελος «Ιλισσός», πρώτα για την συνολική του εξυγίανση και έπειτα για την πολυπόθητη επανένταξη του στην πόλη.

-----------------------------------------

Αθήνα, 09-07-2021
Αρ. Πρωτ.:
 
Προς :                         Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                                    κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :           Περιφερειάρχη Αττικής, 
                                    κ .Γεώργιο Πατούλη
                                    κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
 
Θέμα Περί της περιοδικής εκροής «υγρών» στον Ιλισσό, στα όρια των Δήμων Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας και της επακόλουθης δημιουργίας επικίνδυνων καταστάσεων για την υγεία του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής

Κύριε Πρόεδρε,
 
Είναι γνωστό ότι, εδώ και χρόνια, οι Δημοτικές Αρχές του πρώην Δήμου Μοσχάτου και του σημερινού Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου διαμαρτύρονται εγγράφως προς όλες τις αρμόδιες αρχές – ΥΠΕΝ, Περιφέρειας Αττικής, ΕΥΔΑΠ - για το περιοδικό φαινόμενο της εκροής υγρών στον Ιλισσό ποταμό στα όρια των Δήμων Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας τα οποία προκαλούν έντονη δυσοσμία και συμβάλλουν στη δημιουργία ιδιαίτερα επικίνδυνων καταστάσεων για την υγεία του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής. Λέγεται ότι το πρόβλημα απασχολεί μόνιμα Δήμο και δημότες εδώ και 35 περίπου χρόνια - από τη δεκαετία του ’90 - και ότι η πηγή της εκροής βρίσκεται σε άλλες περιοχές ενώ οι δραματικές της επιπτώσεις ενδιαφέρουν το ανοιχτό τμήμα του Ιλισσού στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και στο Δήμο Καλλιθέας.
 
Μόλις χθες, 8 Ιουλίου, το δραματικό πρόβλημα που υποσκάπτει χρόνια και συστηματικά την ποιότητα ζωής στην περιοχή, οδήγησε τη Δημοτική Αρχή στη σύνταξη της χιλιοστής επιστολής διαμαρτυρίας προς όλους του αρμόδιους, από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έως τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, ζητώντας «τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ώστε να διερευνηθεί η αιτία και να αντιμετωπιστεί με έμπρακτες ενέργειες το πρόβλημα αυτό, το οποίο επαναλαμβάνεται κατά καιρούς χωρίς να έχει δοθεί οριστική λύση.»
 
«Ζήσε Μάη μου για να φας τριφύλλι» θα λέγαμε εμείς. Και για να μην περάσουν άλλα 35 ή 40 χρόνια μεταξύ διαμαρτυριών, επιστολών, αμφιβολιών, συσκέψεων, ερωτήσεων, επερωτήσεων και δηλώσεων αναρμοδιοτήτων (sic !!!), εμείς - που βλέπουμε τα ρέματα ως οικότοπους και τόπους διαμόρφωσης οικοσυστημικής ισορροπίας - κινηθήκαμε τάχιστα, εθελοντικά και όπως φαίνεται αποτελεσματικά, για να ανακαλύψουμε όχι μόνο τα αίτια του επιζήμιου προβλήματος αλλά και το ότι, για κάποιους άλλους, τα ρέματα μπορούν να είναι ακόμη και ευκαιριακοί βόθροι.
 
Αμέσως μετά την χθεσινή δημοσιοποίηση της επιστολής της Δημοτικής Αρχής Μοσχάτου-Ταύρου, οι φίλοι της ομάδας «Γεωμυθική» - έμπειρων σπηλαιολόγων και μηχανικών, με επικεφαλής τους Δ.Θεοδοσόπουλο και Γ.Καφαντάρη - επιχείρησαν μία ad hoc αυτοψία στον Ιλισσό με κύριο στόχο τη διερεύνηση του υπόγειου τμήματος, από την Καλλιθέα - στο ύψος της Σιβιτανιδείου - έως το δίδυμο  κυκλικό αγωγό στο Καλλιμάρμαρο - https://youtu.be/Rx81BDyB6aA (εικ.1). 

Η αυτοψία ανέδειξε τα εξής:
1. Παρατηρείται μικρή αλλά σταθερή ροή «υγρού» σε όλο το μήκος των 3 χιλ. της ανοιχτής κοίτης του Ιλισσού, από το ύψος της Σιβιτανιδείου έως τις εκβολές (εικ.2).
2. Παρατηρείται έντονος ευτροφισμός σε όλο το μήκος των 3 χιλ. της ανοιχτής κοίτης του Ιλισσού, από το ύψος της Σιβιτανιδείου έως τις εκβολές (εικ.2).


3. Η σταθερή παρουσία «υγρού» στο ανοιχτό τμήμα του Ιλισού οφείλεται σε δυο αγωγούς :
- Στον ωοειδή αγωγό της οδού Πλωμαρίου, στο ανοιχτό τμήμα του Ιλισσού και από τη μεριά του Μοσχάτου (εικ.3) και,


- στον ορθογώνιο αγωγό της οδού Φιλαρέτου, στο υπόγειο τμήμα του Ιλισσού και από τη μεριά της Καλλιθέας (εικ.4).


Και στους δυο αγωγούς παρατηρήθηκαν φαινόμενα ευτροφισμού.
4. Το «υγρό» του αγωγού της οδού Φιλαρέτου, καταλήγει σε είδος υπόγειας «λίμνης» που έχει δημιουργηθεί εξ’αιτίας της καθίζησης της κοίτης σε αυτό το σημείο (εικ.4)
5. Σε αυτό το είδος «λίμνης» καταλήγουν και όλα τα «υγρά» που προέρχονται από το υπόγειο τμήμα ανάντι (περιοχές Ζωγράφου, Γουδί, Καισαριανής, Αθηνών).
6. Δεδομένης της μόνιμης ροής «υγρών» από τον αγωγό της οδού Φιλαρέτου, η «λίμνη» υπερχειλίζει τροφοδοτώντας μόνιμα, κατ’ αυτό τον τρόπο, την ροή στο ανοιχτό κομμάτι του Ιλισσού έως τις εκβολές.
7. Στο σημείο της εκτροπής των «υγρών» προς την Ψυττάλεια - στο ύψος των οδών Σαλαμίνος και Ευαγγελιστρίας στην Καλλιθέα - συμβάλλουν ακάθαρτα «υγρά» τα οποία προέρχονται από τα ανάντι, από τις περιοχές Ζωγράφου, Γουδίου, Καισαριανής και Αθηνών.
8. Ανάντι της εκτροπής, στην περιοχή των «παλαιών σφαγείων», παρατηρήθηκε αγωγός ο οποίος εκχύνει πετρελαιοειδή (εικ.5).
9. Ανάντι της εκτροπής, η υπάρχουσα ποσότητα εμφανών λυμάτων στα «υγρά» υποδεικνύει τη μόνιμη διαρροή ενός η περισσοτέρων αγωγών ακαθάρτων εντός της κοίτης του Ιλισσού, ή και την εκβολή μεγάλων παροχών πιθανόν από τα νοσοκομεία των Αθηνών - από το Αρεταίειο έως το Σωτηρία. Παρόμοιες ποσότητες λυμάτων δεν δικαιολογούνται από παράνομες ρίψεις ιδιωτών (εικ.6).


10. Από τα «αξιοθέατα» της όλης διαδρομής είναι σίγουρα τα υπολείμματα της περίφημης καθίζησης του οδοστρώματος του χώρου στάθμευσης, πλευρικά του υπογειοποιημένου Ιλισσού, τα οποία παραμένουν έτσι ως έχουν από τον Μάιο 2018 παρουσιάζοντας πλέον και έντονα σημάδια βλάστησης (εικ.7).


Κύριε Πρόεδρε,
 
Είναι γνωστό ότι ο Ιλισσός συνέβαλλε ανέκαθεν στην αποστράγγιση των πλαγιών του Υμηττού, με επιφανειακή ροή εξαρτημένη ως επί το πλείστον από τα καιρικά φαινόμενα, ενώ η υπογειοποίηση και η εκροή σε αυτόν σημαντικών ποσοτήτων νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα και από περιμετρικές αντλίες, συνέδραμαν στη σημερινή δημιουργία μόνιμης ροής καθ’ όλο τον χρόνο. Είναι το ίδιο γνωστό, όμως, ότι Ιλισσός αποτέλεσε ανέκαθεν τον μαρτυρικό αποδέκτη κάθε είδους ακάθαρτων, ως επί το πλείστον μετά την υπογειοποίηση,  είτε μέσω παράνομων συνδέσεων με το υπόγειο δίκτυο των αστικών λυμάτων, είτε μέσω παράνομων ρίψεων, πράγμα που αποδείχτηκε ξεκάθαρα από την εξαιρετική αυτοψία των φίλων και συνοδοιπόρων της «Γεωμυθικής». Από αυτό έως την παντελή του εγκατάλειψη και την ουσιαστική μετατροπή του σε δυσώδη αγωγό λυμάτων, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών που διασχίζει, η απόσταση είναι μεγάλη και χρήζει τον προγραμματισμό δραστικών παρεμβάσεων. Εάν όχι στο όνομα της συνολικής του ανάδειξης προς όφελος της πόλης - όπως συνηθίζεται στην περίπτωση πολλών, μικρών και μεγάλων, ποταμών της σύγχρονης Ευρώπης - τουλάχιστον στο πλαίσιο της άμεσης, συνολικής και ολικής, εξυγίανσης μέσω των κατάλληλων έργων.
 
Ως εκ τούτου
 
και δεδομένων των δραματικών καταγγελιών της Δημοτικής Αρχής Μοσχάτου-Ταύρου, η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» καλούμε την Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής να προβεί άμεσα :
1. Στην επιμελή επαλήθευση και αποτύπωση των αποτελεσμάτων της αυτοψίας των φίλων της ομάδας της «Γεωμυθικής».
2. Στον εντοπισμό των πιθανών υπεύθυνων της επικίνδυνης περιβαλλοντικής καταβαράθρωσης του Αττικού ρέματος και στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων από τον νόμο.
3. Στην άμεση κατάρτιση ενός γενναίου προγράμματος παρεμβάσεων για τη συνολική του εξυγίανση, σε αναμονή της πολυπόθητης και πολυσυζητημένης αποκάλυψης και ανάδειξης προς όφελος της πόλης και του πολίτη.
 
Σημειώνουμε ότι η ομάδα της «Γεωμυθικής» έχει ασχοληθεί τα τελευταία 6 χρόνια με τις διερευνήσεις πλήθους υπόγειων χώρων και ειδικότερα με τα υπογειοποιημένα ρέματα της Αττικής. Μεταξύ άλλων είχε αποκαλύψει τον τοίχο στο υπόγειο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης, τη ρύπανση στο υπόγειο του ρέματος Καλογήρων, τη ρύπανση στο ρέμα της Φιλοθέης και πολλά άλλα, τα οποία αποτέλεσαν στοιχεία ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών η και των σχετικών συλλόγων, με θετικά αποτελέσματα ως προς την επίλυση χρόνιων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, σε συνέχεια των διερευνήσεων της ομάδας, κατεδαφίστηκε ο παράνομος τοίχος στο υπόγειο τμήμα της Πικροδάφνης και εξαλείφθηκε το πρόβλημα της ρύπανσης στο ρέμα Καλογήρων από αγωγό της ΕΥΔΑΠ.
 
Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Γιώργος Δημητρίου, Επικεφαλής
Στέλλα Αναστασοπούλου
Χριστίνα Τατάγια
 
«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com