Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Αγρότες, Αγροτική Πολιτική, Κοινωνία και Περιβάλλον

του Σταμάτη Πάρχα

Ως Οικολογική Συμμαχία τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της Οικολογικής Μετάβασης προς την αρμονική συμβίωση και συνεργασία των ανθρώπινων κοινοτήτων και σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον. Όσον αφορά την Αγροτική Παραγωγή, τασσόμαστε σαφέστατα υπέρ των πολιτικών που προωθούν και ενισχύουν:
- Την Αγροτική Οικολογία, τις οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς, που θα εξασφαλίσουν ποιοτική παραγωγή και βιωσιμότητα των αγροτικών κοινοτήτων της χώρας.
- Τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των αγροτών.
- Την τοπική παραγωγή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με μείωση της ανάγκης μακρινών μεταφορών, που επιβαρύνουν ενεργειακά και ρυπαντικά το περιβάλλον και θα μεγαλώσουν τον βαθμό αυτάρκειας των περιφερειών.
- Τη στροφή προς πιο χορτοφαγικά μείγματα διατροφής, που ευνοούν την εξοικονόμηση ενέργειας και την υγεία και ευημερία ανθρώπων και ζώων.
- Τη δραστική μείωση των βιοκτόνων χημικών και των βλαβερών τρόπων λίπανσης και την ενθάρρυνση της μετάβασης όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών παραγωγών σε βιολογικές και, ακόμα καλύτερα, βιοδυναμικές καλλιέργειες.
- Την προστασία της βιοποικιλότητας στο περιβάλλον και ενθάρρυνση της πολυκαλλιέργειας.
- Τη βοήθεια από τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές στους αγρότες να αντεπεξέλθουν στις ζημιές.
- Μέτρα για την προστασία και διάδοση των μελισσών.
- Καταπολέμηση της υπεραλίευσης, περιορισμό και κατάργηση των ιχθυοκαλλιεργειών και προστασία των θαλάσσιων βιοτόπων, που μπορεί να οδηγήσει σε δραστική αύξηση της αλιευτικής παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της νέας ΚΑΠ, έχει πάρει κάποια μέτρα που στοχεύουν σε πιο περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους αγροτικής παραγωγής, με αγραναπαύσεις και μετάβαση σε πιο οικολογικές μεθόδους καλλιεργειών. ΟΜΩΣ:

Οι αγρότες, τουλάχιστον στην Ελλάδα, βλέπουν να μειώνονται τα εισοδήματά τους, επειδή:
- Πολλές επιδοτήσεις συνδέθηκαν με μέτρα οικολογικά, ΧΩΡΙΣ να διευκρινιστούν έγκαιρα και ΧΩΡΙΣ να έχουν τη στήριξη και την καθοδήγηση της κυβέρνησης πώς να τα εφαρμόσουν.
- Το 80% των επιδοτήσεων κατευθύνεται προς μεγάλες εταιρείες γεωργικής παραγωγής και ΟΧΙ στους μικρούς καλλιεργητές.
- Η εφαρμογή των μέτρων της νέας ΚΑΠ έγινε οριζόντια (πχ μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο ίδιο ποσοστό για μικρές και τεράστιες εκμεταλλεύσεις), με αποτέλεσμα να συνθλίβει τις μικρότερες γεωργικές επιχειρήσεις.
- Το κόστος παραγωγής, που στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι κόστος ενέργειας (πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος) έχει εκτοξευτεί.
- Οι τιμές λιανικής των τροφίμων έχουν εκτοξευτεί, έτσι που πολλοί καταναλωτές μειώνουν την κατανάλωσή τους, ενώ το 60-80%, μερικές φορές παραπάνω, της τιμής λιανικής καταλήγει σε εμπόρους (που προκαλούν και έχουν εκμεταλλευτεί την αύξηση τιμών για να αποκομίζουν υπερβολικά κέρδη) και όχι στους παραγωγούς.
- Η αγορά κατακλύζεται από φτηνά προϊόντα επιδοτούμενα προερχόμενα από χώρες εκτός ΕΕ, στο πλαίσιο εξωτερικών πολιτικών κυρίως του ΝΑΤΟ (πχ Ουκρανία), προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό, μια που είναι και προϊόντα dumping (πωλούμενα κάτω του κόστους παραγωγής τους) και παράγονται με συνθήκες περιβαλλοντικά πολύ επιβαρυντικές, με μεθόδους που απαγορεύονται στην ΕΕ.


Για αυτό είμαστε με το μέρος των αγροτών και ζητάμε:
-  Πλήρη κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, που θα επαναφέρει τον δίκαιο ανταγωνισμό με αγροτικά προϊόντα άλλων χωρών της ΕΕ.
- Μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας προς τους αγρότες όχι με επιδότηση αλλά με έλεγχο της αισχροκέρδειας του ολιγοπωλίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος – το ίδιο να εφαρμοστεί για ολόκληρη τη χώρα, γιατί τα υπερκέρδη των εταιρειών αυτών έχουν οδηγήσει και σε πτωχοποίηση των καταναλωτών και σε τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση πλαφόν 7 λεπτά/kWh.
-  Περαιρτέρω μείωση του ΦΠΑ των τρομφίμων σε 6%.
-  Μείωση του ΦΠΑ όλων των εισροών στην αγροτική, κτηνοτροφική, μελισσοκομική και αλιευτική παραγωγή στο επίπεδο του ΦΠΑ των προϊόντων του κλάδου, για να μπορεί να συμψηφίζεται με το ΦΠΑ πωλήσεων και να μην αποτελεί ένα επιπλέον μη ανακτήσιμο κόστος.
-  Επιβολή για την εισαγωγή αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων όρων περιβαλλοντικής προστασίας και δίκαιης αμοιβής των αγροτών ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ίδιων με τους επιβαλλόμενους μέσα στην ΕΕ.
-  Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
-  Αυστηρό έλεγχο για παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, με κατασχέσεις, επανεξαγωγή και ουσιαστικά αποτρεπτικές ποινές.
-  Λήψη ενεργών πρωτοβουλιών από την Ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ για την προώθηση εναλλακτικών μη ρυπαινουσών μορφών ενέργειας στην αγροτική παραγωγή, με προκαταβολική και όχι εκ των υστέρων ενίσχυση, επιδότηση και εκπαίδευση των αγροτών για τη χρήση τους.
-  Λήψη ενεργών πρωτοβουλιών από την Ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ για την προώθηση ουσιωδώς βιολογικών μεθόδων καλλιεργειών στην αγροτική παραγωγή, με προκαταβολική και όχι εκ των υστέρων ενίσχυση, επιδότηση και εκπαίδευση των αγροτών για την εφαρμογή τους.
-  Έλεγχο της αισχροκέρδειας χονδρεμπόρων τροφίμων και αλυσίδων λιανικής, για να ελεγχθεί η τιμή που αγοράζουν οι καταναλωτές χωρίς πίεση στα αγροτικά εισοδήματα.
-  Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά με τελείως άλλη πορεία, εκπαιδεύοντας και ενισχύοντας τους αγρότες για τη μετάβαση και όχι τιμωρώντας – και προστατεύοντάς τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από άλλες χώρες που η ίδια η Επιτροπή έχει επιβάλει.
-  Εφαρμογή των μέτρων της νέας ΚΑΠ με γνώμονα τις χωρικές, περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες και τις ιδιομορφίες της κάθε παραγωγής.

Αναγνωρίζουμε τον σπουδαίο ρόλο του αγροτικού κόσμου στην Ελληνική και κάθε κοινωνία. Στηρίζουμε τα αιτήματά τους που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια. Στηρίζουμε τη μεταμόρφωση της αγροτικής παραγωγής στο πρότυπο της αγροοικολογίας, με μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, συνεταιρισμούς, με μεθόδους βιολογικών και βιοδυναμικών καλλιεργειών, για την ευημερία των ίδιων αλλά και την προσφορά υψηλής ποιότητας προσιτών οικονομικά τροφίμων σε όλους τους καταναλωτές. Όλα τα στάδια και βήματα του Οικολογικού και Κοινωνικού Μετασχηματισμού θα πρέπει να γίνονται παράλληλα σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κλάδους της παραγωγής και της κοινωνικής οργάνωσης, οπότε το κόστος και τα οφέλη να βαρύνουν και να απολαμβάνονται από όλη την κοινωνία μαζί.»

«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr