Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Από την παρέμβαση του Σωματείου «Save Ios» στην Παρουσίαση της Μελέτης με θέμα το «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Ιητών» - Χωροταξικό της Ίου

Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιητών, Ιος, Τετάρτη 16/10 και ώρα 11:00

1. Νόμιζαν ότι θα απευθυνθούν σε μία αίθουσα 5-10 αργόσχολων αλλά βρήκαν μια «συνέλευση» περισσότερων από 100 συνειδητοποιημένων πολιτών που ήξεραν και τι έχουν αλλά και τι θέλουν !

2. Η παρουσία τους αναγγέλθηκε ως συνάντηση για την εναρκτήρια παρουσίαση της μελέτης του «Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου» Δήμου Ιητών, ενώ το θέμα αφορά σε όλα και καθ’ όλα τη σύνταξη «Χωροταξικού Σχεδίου», σε μία πρωτοφανή σύγχυση όρων και εννοιών για να δικαιολογηθεί στο τέλος ότι «συμφέρει».

3. Η εναρκτήρια παρουσίαση πραγματοποιήθηκε - ως «μια πρώτη κουβέντα» - από κάποια ομάδα «μελετητών», παρουσία του Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και του Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

4. Η παρουσίαση περιορίστηκε στην παράθεση τετριμμένων ή και άχρηστων πληροφοριών για ένα σοβαρό Χωροταξικό, με την πλειοψηφία των αναφορών αποκλειστικά και μόνο στον «τουρισμό» ως η χωροθέτηση να αποσκοπεί στη μετάλλαξη του νησιού σε ένα απέραντο ξενοδοχείο (sic !!!).

5. Τουρισμός εδώ, τουρισμός εκεί, η σχετική μας παρατήρηση σκόνταψε πάραυτα στο νόμο που, κατ’ αυτούς, θέτει ως υπερκείμενο Χωροταξικό του Τοπικού, όχι το Περιφερειακό αλλά το Ειδικό Χωροταξικό Τουρισμού (sic !!!).

6. Μετά ταύτα και αφού πήραν τον λόγο οι όσοι παρευρισκόμενοι, προχωρήσαμε τελευταίοι στη δική μας παρέμβαση, σημειώνοντας συνεκτικά τα θεμελιώδη που συνδράμουν στην σύνταξη ενός σύγχρονου βιώσιμου Χωροταξικού Σχεδίου νησιωτικής περιοχής, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στη σχετική πλατφόρμα του ΥΠΕΝ - https://polsxedia.ypen.gov.gr/comment_details/1fc9cf08-ca9c-486d-a39d-a98fe3273f36.

7. Μετά την αναγκαστική μας αποχώρηση, λίγα λεπτά πριν από την λήξη της συνάντησης, πληροφορηθήκαμε ότι ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος προχώρησε - για δες - στις εξής πρωτοφανείς δηλώσεις :
α. Δήλωσε οργισμένος για το κείμενο της παρέμβασης που παρουσιάσαμε και καταθέσαμε (sic !!!).
β. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα σύνταξης Θαλάσσιου Χωροταξικού, γιατί αν περιοριστούμε στα 6 μίλια παραιτούμαστε από κυριαρχικά μας δικαιώματα και αν πάμε στα 12 μίλια θα έρθει η τουρκική φρεγάτα (sic !!!)
γ. Δήλωσε ότι οι Στρατηγικές Επενδύσεις δεν θα συμπεριληφθούν στο Χωροταξικό καθόσον δεν υπάρχει λόγος αφού «περνάνε» από πολύ αυστηρούς ελέγχους και έτσι εξασφαλίζεται η νομιμότητα αλλά και το συμφέρον του επενδυτή (sic !!!),

Παραθέτοντας στη συνέχεια το κείμενο της παρέμβασης, δηλώνουμε με τη σειρά μας ότι η διαχείριση της Χωρικής Κληρονομιάς των Τόπων μας δεν χωράει και δεν θα χωρέσει στα αστεία Χωροταξικά τους ή αλλιώς ότι, εάν χρειαστεί, «Θα τα πούμε στα Δικαστήρια» σύμφωνα με τον αξιολογότατο Καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης Χαράλαμπο Κουταλάκη.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της ΙΟΥ
Σε αναμονή του οριστικού Χωροταξικού Σχεδίου της Ίου - αλλά και των όμορων νήσων - καταθέτουμε το παρόν ως «memo» για τις πιθανές μελλοντικές μας ενέργειες.

1. Το όποιο βιώσιμο χωροταξικό οφείλει να θεμελιωθεί στην πολύτιμη Φέρουσα Ικανότητα του Τόπου αναφοράς σε όλες της τις διαστάσεις, την οικολογική, την κοινωνικο-πολιτιστική και την πολιτικο-οικονομική, έτσι όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.
2. Το όποιο βιώσιμο νησιωτικό χωροταξικό οφείλει να προκύψει αποκλειστικά και μόνο βάσει των αναγκαίων προϋποθέσεων μιας βιώσιμης νησιωτικής πολιτικής, έτσι όπως στοιχειοθετήθηκαν μέσω των δύο σχετικών ψηφισμάτων, του Ευρωκοινοβουλίου το 2020 και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών το 2022.
3. Το όποιο βιώσιμο νησιωτικό χωροταξικό οφείλει να στηριχθεί σε ένα ειλικρινές Θαλάσσιο Χωροταξικό, το οποίο αποτελεί κατά τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς το «καίριο εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων περιοχών και των παράκτιων περιφερειών» και, παρεμπιπτόντως, και των νήσων.
4. Το όποιο βιώσιμο νησιωτικό χωροταξικό οφείλει να συνταχθεί βάσει της αναγκαίας πλέον προσέγγισης στις έννοιες της ανθεκτικότητας και της ανάκαμψης και, κατ’ ακολουθία, στις πολυεπίπεδες πολιτικές της Οικολογικής Μετάβασης που επιβάλλουν οι οδηγίες και οι επιταγές της την Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Πρωταρχική προϋπόθεση του όποιου βιώσιμου χωροταξικoύ σχεδιασμού είναι ο μέγιστος δυνατός περιορισμός της κατανάλωσης του εδάφους - βασικό προαπαιτούμενο της νησιωτικής πολιτικής κατά τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και θεμελιώδης πολιτική των σημαντικότερων κρατών μελών ΕΕ - ο οποίος επιβάλλει τον προγραμματισμό της συμπαγοποίησης της οικιστικής κατάστασης και «ανάπτυξης» και κατ’ ακολουθία :
α) Την προστασία και διατήρηση του Τοπίου, των φυσικών και γεωργικών πόρων.
β) Τη σημαντική εξοικονόμηση σε επίπεδο δικτύων.
γ) Τη σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση.
δ) Την ελαχιστοποίηση των αποστάσεων και, κατά συνέπεια, τη μείωση της μηχανοκίνησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
ε) Τη σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των κοινοτήτων, λόγω της αποτελεσματικότερης χρήσης των υποδομών και της οικονομικότερης διαχείρισης των κοινών λειτουργιών τους, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων.
στ) Τη βέλτιστη δυνατή ανταπόκριση στα προαπαιτούμενα της ανθεκτικότητας και της επανάκαμψης διασφαλίζοντας κατά κύριο λόγο την προστασία από τους φυσικούς κινδύνους.

Ο Λειτουργικός «Χωροταξισμός» του περασμένου αιώνα, ως απεικόνιση «των δυνατοτήτων που προσφέρει ο χώρος στις σχέσεις του με τον άνθρωπο, στο πλαίσιο των όλο και πιο περίπλοκων φιλοδοξιών του κοινωνικού συνόλου», έχει πλέον εκπνεύσει. Η συγκυρία επιτάσσει πλέον την αλλαγή παραδείγματος με την υιοθέτηση της οικο-χωρικής προσέγγισης, με αποκλειστική αναφορά στη συνεξέλιξη ανθρώπου και φύσης, στη συμμετοχή της κοινότητας στη διακυβέρνηση του χώρου της και στη σχέση της κοινότητας με το χώρο ως ζωντανό υποκείμενο και όχι ως αντικείμενο. Με λίγα λόγια, ο προγραμματισμός του χώρου με την μορφή γεωμετρικού συμβάντος τακτοποίησης κατοικιών, υποδομών και δικτύων και στόχο την χρηματο-οικονομική ανάπτυξη ως παράγοντα υποτιθέμενης ατομικής και συλλογικής ευημερίας, έχει αφήσει οριστικά τη θέση του στον χωρικό προγραμματισμό βάσει της κοινωνικής, ιστορικής και οικοσυστημικής πολυπλοκότητας της χωρικής κληρονομιάς.

Στον πρόλογο του Πρότυπου Χωροταξικού Σχεδιασμού της νήσου Ίου που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Πολεοδομικής Σύνθεσης ΕΜΠ πριν από 14 περίπου χρόνια, ο επιστημονικός υπεύθυνος Ιωσήφ Στεφάνου έγραφε : «Μόνος και πρωταρχικός στόχος ενός αειφόρου Χωροταξικού Σχεδίου είναι ο εντοπισμός, η προστασία, η ανάδειξη και αξιοποίηση της Φυσιογνωμίας ενός Τόπου». 14 χρόνια μετά είμαστε σίγουροι ότι αυτό αποτελεί και τη μόνη παράμετρο σε θέση να διασφαλίσει την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα του Τόπου και, εν κατακλείδι, την βιώσιμη ευημερία των κατοίκων του. Αυτό θα υπερασπιστούμε.

Για το Σωματείο «Σώστε την Ίο - Save Ios»
Γιώργος Δημητρίου, Αντιπρόεδρος
Dr. Αρχιτέκτονας
πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»

#Save_Ios
#saveios

«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr