Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

DEPAVING, ή Κίνημα για την «αποσφράγιση» του δημόσιου χώρου



Η αφαίρεση του δαπέδου από σκυρόδεμα ή και άσφαλτο του δημόσιου χώρου γίνεται ολοένα και πιο κοινή πρακτική σε μία πλειάδα πόλεων σε όλο τον κόσμο. «Ξήλωσε το τσιμέντο για να αναπνεύσει η Γη !» είναι το σύνθημα που συνοδεύει ένα παγκόσμιο πλέον Κίνημα, γνωστό ως «Depaving» - ή Κίνημα για την «αποσφράγιση» του δημόσιου χώρου.

Οι κοινότητες δρουν για την απομάκρυνση του δαπέδου από σκυρόδεμα και άσφαλτο για να μετατρέψουν τον δημόσιο χώρο σε χώρο πρασίνου, για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του αστικού χώρου, την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την απορρόφηση του βρόχινου νερού. Η δαπεδόστρωση του αστικού χώρου αποτελεί αιτία του φαινόμενου της θερμικής νησίδας, που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασία του κατά 3-5°C ως προς τις περιαστικές περιοχές, αλλά και απώλειας του βρόχινου νερού που, αδυνατώντας να διεισδύσει στο έδαφος, παρασύρει τη ρύπανση - πλαστικό, βαρέα μέταλλα κ.α. - και χάνεται δημιουργώντας ποτάμια, υδάτινες οδούς και, ενίοτε, πλημμυρικά φαινόμενα.

Το Κίνημα «Depaving» γεννήθηκε στο Πόρτλαντ, μεταξύ 2007 και 2008, χάρη στη δράση ομάδων πολιτών αποφασισμένων να ελευθερώσουν τις πόλεις τους από την άσφαλτο και το τσιμέντο. Στόχος τους η αύξηση της απορροφητικότητας του εδάφους, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι πλημμύρας και να βελτιωθεί η ποιότητα της αστικής ζωής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για κάθε 1.000 τμ. μη ασφαλτοστρωμένης επιφάνειας, απορροφώνται από το έδαφος γύρω στο 1 εκατομμύριο λίτρα νερού ετησίως, μειώνοντας την απορροή, φιλτράροντας τους ρύπους και συμβάλλοντας στην επαναφόρτιση του υδροφόρου ορίζοντα.

Σήμερα το Κίνημα «Depaving» διευρύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Στην Γαλλία η κυβέρνηση χρηματοδοτεί γενναιόδωρα την αποσφράγιση του δημόσιου χώρου, ενώ στο Βέλγιο το Κίνημα αφαιρεί καθημερινά σημαντικούς όγκους τσιμέντου και ασφάλτου από το αστικό περιβάλλον. Οι ιταλικές πόλεις υιοθετούν ήδη αυτή την πρακτική με τη συμμετοχή πολιτών και αυτοδιοικήσεων. Στο Μιλάνο, για παράδειγμα, έχουν αφαιρεθεί τα τελευταία χρόνια γύρω στα 27.000 τμ. ασφάλτου με στόχο την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η αποδαπέδωση δεν ελευθερώνει μόνο το χώρο για το αστικό πράσινο, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά στην δημιουργία ενός υγιούς, ασφαλούς και βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος.

«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr