Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ευρωπαϊκή Χάρτα του Εδάφους


1. Το έδαφος είναι ένα από τα πολύτιμα αγαθά της ανθρωπότητας. Επιτρέπει τη ζωή των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων στην επιφάνεια της Γης.
2. Το έδαφος είναι ένας πεπερασμένος πόρος που καταστρέφεται εύκολα.
3. Η βιομηχανική κοινωνία χρησιμοποιεί το έδαφος τόσο για γεωργικούς όσο και για βιομηχανικούς ή άλλους σκοπούς. Η οποιαδήποτε χωροταξική πολιτική πρέπει να θεμελιώνεται στην αξία του εδάφους και στις ανάγκες της σημερινής και της αυριανής κοινωνίας.
4. Οι αγροτικές και οι δασικές πολιτικές πρέπει να προτάσσουν μεθόδους σε θέση να διατηρούν τον χαρακτήρα και την ποιότητα του εδάφους.
5. Τα εδάφη πρέπει να προστατεύονται από τη διάβρωση.
6. Τα εδάφη πρέπει να προστατεύονται από τη ρύπανση.
7. Κάθε οικιστικός ιστός πρέπει να οργανώνεται κατά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται οι δυσμενείς επιπτώσεις του στις γύρω περιοχές.
8. Τα δομικά έργα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλες οι επιπτώσεις τους στις γύρω περιοχές και πρέπει να προβλέπουν, να αξιολογούν και να ενσωματώνουν στο κόστος τους το κόστος της προστασίας τους.
9. Είναι αναγκαία η συστηματική καταγραφή όλων των πόρων του εδάφους.
10. Η ορθολογική χρήση και η προστασία του εδάφους απαιτεί την αύξηση της επιστημονικής έρευνας και την διεπιστημονική συνεργασία.
11. Η προστασία του εδάφους πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ευαισθητοποίησης σε όλα τα επίπεδα της πληροφόρησης του κοινού.
12. Οι κυβερνήσεις και οι διοικητικές αρχές πρέπει να προγραμματίζουν την ορθολογική διαχείριση διαχειριστούν των πόρων που εκπροσωπεί το έδαφος.
 
Συμβούλιο της Ευρώπης, Στρασβούργο, Ιούνιος 1972 


 
#Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
https://oikosymmaxia.blogspot.com