Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Βίγκαν για το κλίμα τα Βερολινέζικα Πανεπιστήμια


Και τα 34 εστιατόρια και οι καφετέριες των 4 Πανεπιστημίων του Βερολίνου θα περιορίσουν δραστικά το κρέας στα μενού τους με απαρχή τον προσεχή Οκτώβριο 2021 . Το νέο διατροφικό σχέδιο των βερολινέζικων Πανεπιστημίων θα συγκροτείται κατά το 68% από συνταγές βίγκαν, κατά το 28% από χορτοφαγικές συνταγές και κατά το υπόλοιπο 4% από συνταγές με βάσει το κρέας ή το ψάρι.

Η πρωτοβουλία των Πανεπιστημίων του Βερολίνου «θεσμοθετεί» μια διάχυτη τάση σε όλη τη Γερμανία, όπου τα εστιατόρια και οι καφετέριες των Πανεπιστημίων προσφέρουν ήδη μενού κατά το 30-50% χορτοφαγικά. Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου – το μεγαλύτερο της πόλης με περισσότερους από 30.000 φοιτητές – λειτουργεί από το 2010 ένα εστιατόριο που προσφέρει μόνο χορτοφαγικά ενώ από το 2019 ένα ακόμη εστιατόριο μόνο βίγκαν. Όχι τυχαία, το Βερολίνο είναι η δεύτερη πόλη «vegan-friendly 2021» σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μια νέα διατροφική αντίληψη για να ικανοποιήσουμε την επιθυμία των φοιτητών που ζητούν επανειλημμένα ένα μενού που να σέβεται το κλίμα», δήλωσε η εκπρόσωπος μιας από τις μεγαλύτερες φοιτητικές οργανώσεις που παρέχει οικονομική, κοινωνική και υγειονομική στήριξη στους φοιτητές των Πανεπιστημίων του Βερολίνου. Η αλλαγή ρότας στις διατροφικές συνήθειες των φοιτητών της πόλης έχει παρελθόν και αποτελεί προϊόν της συνειδητής συμμετοχής τους στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή : Τα βερολινέζικα Πανεπιστήμια προγραμματίζουν να εκμηδενίσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα μεταξύ 2030 και 2045, ανάλογα με διάφορα άλλα Πανεπιστήμια της παλαιάς ηπείρου, από το Λονδίνο έως τη Λισαβώνα.

Σημειωτέο ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η εντατική – βιομηχανική - κτηνοτροφία παράγει το 1/5 των αερίων θερμοκηπίου, ως επί το πλείστο λόγω των εκπομπών μεθανίου, ενώ συμβάλλει καταλυτικά στην αποψίλωση των δασών και στη μη βιώσιμη χρήση του εδάφους και των υδατικών πόρων. Η έντονη ευαισθητοποίηση αναφορικά με το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων συμβάλλει εδώ και καιρό στη λήψη σημαντικών πρωτοβουλιών με στόχο την προαγωγή της φυτικής διατροφής ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr