Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Για το χαμόγελο του Δελφινιού !


Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το οριστικό τέλος των παράνομων παραστάσεων του Δελφινάριου των Σπάτων

Αθήνα, 01-11-2023

Σε 8μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε πρωτοβάθμια την περασμένη Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου, η ιδιοκτησία της Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ΑΕ για παράβαση του νόμου 4039/2012 περί απαγόρευσης παραστάσεων με χρήση ζώων, εν προκειμένω για τις περιώνυμες παραστάσεις του Δελφινάριου της επιχείρησης.

Η ποινή επιβλήθηκε στην ιδιοκτησία της επιχείρησης από Στ Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε συνέχεια αυτεπάγγελτης δίωξης που προκλήθηκε από επιστολή καταγγελίας της Ο.Κήκου και του Α.Φρατζή - μέλους Δ.Σ. της Dolphinaria-Free Europe και προέδρου του Ιντιτούτου Kητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» αντίστοιχα - προς την Περιφέρεια Αττικής και την αρμόδια Εισαγγελία Ζώων, 7 ημέρες μετά την απόφαση ανάκληση της άδειας Λειτουργίας του Δελφινάριου από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 5 Φεβρουαριου 2020 με εισήγηση της Περιφερειακής Παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Η σπουδαία απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών αποτελεί την κορωνίδα μιας σειράς στοχευμένων θεσμικών παρεμβάσεων, που σχεδίασαν και έθεσαν σε εφαρμογή στελέχη της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων του οικολογικού και φιλοζωικού χώρου από το 2016 και μετέπειτα, μετά από μια 10ετία άκαρπων καταγγελιών, προσφυγών, βουλευτικών και ευρωβουλευτικών επερωτήσεων και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, από ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, πολιτικούς φορείς, επιστήμονες και ακτιβιστές, εν πλήρη αδιαφορία των κεντρικών και των περιφερειακών διακυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων - https://oikosymmaxia.blogspot.com/2021/01/blog-post_54.html?fbclid=IwAR0-_SJ3qsxscLXEPSdWL04h3_3FnIxo4eSERYIhoBfL5AuS0zyueeEBGAg

1. Τον Δεκέμβριο 2016 κατατίθεται στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ μία 20σέλιδη καταγγελία κατά της εταιρείας Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε., για εκτέλεση παραστάσεων με συμμετοχή δελφινιών κατά παράβαση του νόμου 4039/2012, άρθρα 12 και 13. Την καταγγελία υπογράφουν οι Γ.Δημητρίου, Ο.Κήκου, Ε.Δόδουρα, Δ.Γιάντση και Χ.Δούκας.
2. Βάσει της καταγγελίας, τον Νοέμβριο 2017 πραγματοποιείται αυτοψία της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ στην Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με αποτέλεσμα την «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» των όρων της άδειας λειτουργίας του Δελφινάριου και στην επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων. Η «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» κοινοποιείται στην Εισαγγελία και στην Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής ως αρμόδια για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
3. Τον Σεπτέμβριο 2018 ο Υπουργός ΥΠΕΝ επιβάλλει στην επιχείρηση των Σπάτων το προβλεπόμενο πρόστιμο 44.350 ευρώ, για «πραγματοποίηση παραστάσεων με συμμετοχή ζώων - δελφίνια». Η απόφαση κοινοποιείται στην Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής για την αναστολή ή ανάκληση της άδειας και την επιβολή προστίμου και από μέρους της, ύψους 70.000 ευρώ. Η Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προσφεύγει κατά της υπουργικής απόφασης αλλά η προσφυγή της απορρίπτεται.
4. Τον Μάιο 2019 η οργάνωση Dolphinaria - Free Europe (DFE) και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ζητούν με επιστολή τους προς την Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής να σταματήσουν οι παράνομες παραστάσεις με τα δελφίνια, βάσει της βεβαιωμένης παράβασης του νόμου από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ.
5. Σε συνέχεια της επιστολής, τον Ιούνιο 2019 η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής διενεργεί αυτοψία κατά την οποία διαπιστώνει ότι η λειτουργία του Δελφινάριου «παραπέμπει σε παραστάσεις», γίνεται σχετική σύσταση προς την Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, αλλά οι παραστάσεις συνεχίζουν αδιάκοπα.
6. Μετά ταύτα, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ συνοψίζει την όλη προσπάθεια σε μία εμπεριστατωμένη εισήγηση και την καταθέτει στην 3η/2020 Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, της 5ης Φεβρουαρίου 2020, πετυχαίνοντας την πολυπόθητη ανάκληση της αδείας λειτουργίας του Δελφινάριου από την αδειοδοτούσα Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής. Η παρέμβαση της οικολογικής Παράταξης πλαισιώθηκε από μία εξαιρετική «performance» στελεχών της, μελών των οργανώσεων Sea Shepherd Greece και My Dolphin Club καθώς και ακτιβιστών του Κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων.

Μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020 η Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θα προσπαθήσει να επανακτήσει την άδεια λειτουργίας του Δελφινάριου. Αντ΄ αυτής, τον Ιούλιο 2020 η Περιφερειακή Διοίκηση θα επιτρέψει την απλή κατοχή των κητωδών υπό όρους, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση ταΐσματος ενώπιον των επισκεπτών του Ζωολογικού Πάρκου, ώστε να διασφαλιστεί η μη διενέργεια των παραστάσεων. Μέλη της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ θα διενεργήσουν έκτοτε περιοδικούς ελέγχους και όταν αντιληφθούν ότι καταστρατηγούνται οι όροι της Περιφερειακής Διοίκησης θα προχωρήσουν σε εξώδικο με το οποίο θα την καλούν στην εκτέλεση όλων των αναγκαίων που απορρέουν από την ανάκληση της άδειας, μεταξύ των οποίων και η αποξήλωση των εγκαταστάσεων που συντείνουν στην λειτουργία του χώρου ως Δελφιναρίου - κερκίδες, ηχεία, κ.λπ. - η οποία πραγματοποιήθηκε.

Εάν η ανάκληση της άδειας του Δελφινάριου από την Περιφέρεια Αττικής έκλεισε ένα πολυετή κύκλο αγώνων υπέρ της κατάργησης των παράνομων παραστάσεων και, έμμεσα πλην σαφώς, υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, η πρόσφατη καταδίκη του ιδιοκτήτη της Αττικό Ζωολογικό Πάρκο σε 8μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή, ήλθε να τον κλειδώσει οριστικά και αμετάκλητα, σημειώνοντας «τέλος εποχής» ! Ακόμη και εάν εκκρεμεί η δικάσιμος και άλλης, παρόμοιας μήνυσης, ακόμη και εάν ήδη «τρέχει» η προσπάθεια της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για την υποχρεωτική κατάσχεση των κητωδών μετά την ανάκληση της άδειας σύμφωνα με τον νόμο - Π.Δ. 98/2004 - ΦΕΚ 69/Α/3-3-2004. Για να ξαναλάμψει το χαμόγελο του δελφινιού… Για να ξαναλάμψει ελεύθερο και αυθεντικό και όχι ως έκφραση πόνου μέσω της βίαιας υποταγής από τον εξαναγκασμό στην πείνα.

Πληρ. : 697 291 1008

#oikologikisymmaxia
#Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com