Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Αθήνα, 26 Ιούνη 2021 : «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά»



«Πολλοί από τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως περιβαλλοντιστές θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικοί και πολύ περισσότερο αντικειμενικοί : Επικαλούνται τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας σαν μοναδικό αντίδοτο για όλα τα δεινά. Στην ουσία όμως θα ήθελαν να συνεχίσουν όλα όπως πάντα - ή σχεδόν πάντα - με την μόνη διαφορά ότι η αναγκαία ενέργεια θα πρέπει να προμηθεύεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών της.

Καμιά πηγή αυτού του τύπου δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην ζήτηση που σκιαγραφεί το μοντέλο της συνεχούς ανάπτυξης κατά τις επόμενες δεκαετίες και η προειδοποίηση είναι σαφής : το παραπάνω μοντέλο είναι πρακτικά αδιέξοδο. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλη επιλογή παρά η εγκατάλειψη του και η δραστική μείωση όλων των ειδών της κατανάλωσης – ενεργειακής συμπεριλαμβανομένης - καθόσον εγκυμονούν σοβαρούς τύπους αρνητικής ανάδρασης.
- Τo αιολικό : Είναι φρικτό, καταβροχθίζει χώρο και συμβάλλει στην δολοφονία έμβιων υψηλής ευαισθησίας όπως τα πουλιά. Θα ήταν ανεκτό αν θα περιορίζονταν στους νερόμυλους ή στο πλαίσιο των ανεμόμυλων. Μόνο για επιτόπια κατανάλωση με λίγα λόγια.
- Το φωτοβολταικό : Απέραντες επιφάνειες γυαλιστερών πανέλων που σακατεύουν τον χώρο για να διοχετεύσουν την παραγόμενη ενέργεια σε ένα δίκτυο καταβροχθίζοντας άλλο χώρο για δρόμους, μεταφορές κ.λπ. Η κάλυψη των αναγκών της συνεχούς ανάπτυξης θα απαιτούσε την ταχεία κάλυψη με πανέλα μιας άπειρης επιφάνειας, σχεδόν αδιανόητης. Αξιοποιήσιμο μόνο στο πλαίσιο της απόλυτης ενεργειακής αυτονομίας των κτιρίων μας.
- Απομένουν τα ηλιακά και κάποιοι τύποι υδροηλεκτρικής τεχνολογίας, περιορισμένων διαστάσεων αλλά ικανοποιητικής ισχύος, της τάξης των 4-500 kW, σε επίπεδο τοπικής κλίμακας και ικανοποίησης τοπικών ενεργειακών αναγκών, με άμεση απόδοση του χρησιμοποιούμενου νερού. Οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας αποτελούν, με την σειρά τους, αιτία σοβαρότατων προβλημάτων: αφαιρούν νερό από τις υδρολογικές λεκάνες σε μεγάλη έκταση και, φυσικά, καταβροχθίζουν και αλλοιώνουν ατελείωτο χώρο.

Για καλή μας τύχη η ενέργεια που παράγεται εύκολα με τα ηλιακά είναι ακριβώς εκείνη που μας είναι απαραίτητη. Με τα ηλιακά στις στέγες και με την δραστική μείωση των θερμικών απωλειών των κτηρίων μας θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ικανοποιητικά μεγάλο μέρος του ενεργειακού προβλήματος. Όλα τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται παρά μόνο για να δημιουργούν σοβαρά, σοβαρότατα, προβλήματα.»

Από : «Το τέλος της ενέργειας» του Γκουίντο ντάλα Κάζα, Απρίλιος 2011
http://prasinovelos.blogspot.com/2012/08/blog-post.html#more

 «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com