Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Στην Άγρια Φύση και στην «ΑΛΚΥΟΝΗ» της Πάρου το βραβείο «ΛΗΚΥΘΟΣ - Περιβάλλον 2022»

Στην πρώτη συνεδρίαση, στις 11 Μαρτίου 2021, η νεοσύστατη Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής - αποφασιστικού χαρακτήρα - διεύρυνε τις προτεινόμενες 5 κατηγορίες του ετήσιου βραβείου «ΛΗΚΥΘΟΣ» με μία έκτη κατηγορία, εκείνη του «Περιβάλλοντος». Η διεύρυνση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια πρότασης της Περιφερειακής Παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ως απαραίτητη για να ενισχυθούν καταλυτικά οι στόχοι του βραβείου, «της ανάδειξης της Ελλάδας της εξωστρέφειας, της δημιουργίας και των ανοιχτών οριζόντων» και της έμπρακτης επιβράβευσης των παραδειγμάτων που θα μπορούσαν να «εμπνεύσουν και να αποτελέσουν πρότυπα για τους νέους».

Στην τελευταία συνεδρίαση της 25ης Φεβρουαρίου και σε συνέχεια πρότασης της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ», η Επιτροπή αποφάσισε να ονομάσει «Χρόνης Μίσσιος» το εφετινό βραβείο «ΛΗΚΥΘΟΣ-Περιβάλλον 2022» και να το απονέμει στο πεδίο της Άγριας Φύσης και ειδικότερα στον Μάριο Φουρνάρη και στο Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ» της Πάρου.

Συγγραφέας, αντιστασιακός, αγωνιστής της Aριστεράς, με πολύχρονες φυλακίσεις και εξορίες, ο Χρόνης Μίσσιος ενέπνευσε μια λογοτεχνία που δεν χάνει ποτέ την αισιοδοξία και την πίστη της στις δημιουργικές δυνάμεις του ανθρώπου. Κομιστής του ανθρωπιστικού μηνύματος ενός κόσμου καλύτερου και δικαιότερου χωρίς καμία ιδεολογική διόπτρα και απόστολος της γκαντιανής ανυπακοής, της ανοχής, της μη βίας, της αποδοχής του πλουραλισμού και της διαφορετικότητας, της απόρριψης του ανθρωποκεντρισμού, της καταλυτικής ανάγκης αποδοχής των δικαιωμάτων της φύσης και της ολιστικής οικολογικής φιλοσοφίας, ο Μίσσιος πέρασε γρήγορα από τον πρωτο-οικολογισμό των Λαμπράκηδων στην τελική επίγνωση ότι μόνο η οικολογία σώζει.

Ο Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ» ιδρύθηκε από τον Μάριο Φουρνάρη το 1995 στην Πάρο με σκοπό την περίθαλψη και επανένταξη στη φύση όλων των Άγριων Ζώων, τα οποία τραυματισμένα, εξασθενημένα ή άρρωστα φθάνουν στο νοσηλευτήριό της. Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί στο νοσηλευτήριο της περισσότερα από 17.000 άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους πτηνά. Από αυτά περίπου το 60% έχουν επιστρέψει υγιή στη φύση.

Η λειτουργία της «ΑΛΚΥΟΝΗΣ» στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά εργασίας, τόσο σε επίπεδο επιστημονικών συνεργατών όσο και μόνιμου και εποχικού προσωπικού. Οι πόροι για τη λειτουργία της προέρχονται από δωρεές ιδρυμάτων και ιδιωτών. Από το ξεκίνημα της συνδέθηκε με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, είτε με επισκέψεις σχολείων στις εγκαταστάσεις της, είτε με επισκέψεις συνεργατών της σε σχολεία, συχνά με παράλληλες απελευθερώσεις πουλιών.

Ο Μάριος Φουρνάρης και η «ΑΛΚΥΟΝΗ» θέτουν ως αδιαπραγμάτευτη αρχή της λειτουργίας τους ότι η περίθαλψη των άγριων ζώων - παρότι θεραπεύει και επανεντάσσει στη φύση ένα μικρό ποσοστό ζώων σε σχέση με αυτά που καθημερινά υποφέρουν και πεθαίνουν αβοήθητα - επιδρά σε σημαντικό βαθμό στην ευαισθητοποίηση του κόσμου. Αυτό το άγνωστο νούμερο των ανθρώπων που συμμερίστηκαν τη δράση τους και πορεύτηκαν στη ζωή τους με περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον θεωρούν ότι, ίσως, αποτελεί και τη μεγαλύτερή τους επιτυχία, μαζί με την αδιάλειπτη συμβολή τους στην προστασία της βιοποικιλότητας και της Άγριας Φύσης.

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com