Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Πως η κλιματική αλλαγή βοήθησε την άνοδο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν *


του Αθανάσιου Κόκκοτου
Msc Περιβαλοντολόγου

Το αγροτικό Αφγανιστάν έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από την κλιματική αλλαγή. Οι τελευταίες 
τρεις δεκαετίες έφεραν πλημμύρες και ξηρασία που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και άφησαν τους ανθρώπους πεινασμένους. Οι Ταλιμπάν - πιθανότατα χωρίς να γνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή ήταν η αιτία - εκμεταλλεύτηκαν αυτή την απογοήτευση της υπαίθρου για να επικρατήσουν στη χώρα.

Σύμφωνα με κοινή μελέτη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού και Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών καθώς και της Εθνικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος του Αφγανιστάν, η γεωργία είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για περισσότερο από το 60% των Αφγανών κατοίκων, γεγονός που συνδέεται άμεσα με το 80% των συγκρούσεων που έχουν διεξαχθεί στη χώρα εφόσον αυτές ήταν συγκρούσεις ελέγχου και κυριαρχίας επί των φυσικών πόρων. Το 2019, το Αφγανιστάν κατέλαβε την έκτη θέση στον κόσμο ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγήσύμφωνα με τον δείκτη του Παγκόσμιου Κλιματικού Κινδύνου της Germanwatch.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τα τελευταία 20 χρόνια τα έσοδα από την γεωργία
κυμαίνονται στο 20-40% του ΑΕΠ του Αφγανιστάν προερχόμενα κυρίως από τα φημισμένα ρόδια της, τα κουκουνάρια της, τις σταφίδες της και πολλά άλλα. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή χρόνο με το χρόνο κάνει τη γεωργία όλο και πιο δύσκολη.

Η έντονη ξηρασία και οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει το έδαφος και οι αγρότες της περιοχής αγωνίζονται σκληρά για να διατηρήσουν παραγωγικές τις καλλιέργειες τους και να εξασφαλίσουν τροφή για τα ζώα τους. Όταν δεν μπορούν να καλλιεργήσουν επικερδώς, αναγκάζονται να δανειστούν κεφάλαια από τοκογλύφους για να επιβιώσουν, δάνεια τα οποία δεν μπορούν εύκολα να αποπληρώσουν κάνοντας τους Ταλιμπάν να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να παρεμβαίνουν για να ενισχύουν και να διασπείρουν την κυβερνητική δυσαρέσκεια μεταξύ των αγροτών.

«Εάν έχετε χάσει τη σοδειά και τη γη σας και η αφγανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει αρκετή προσοχή [σε εσάς], τότε φυσικά και οι Ταλιμπάν βρίσκουν την ευκαιρία να έρθουν και να εκμεταλλευτούν την δυσαρέσκεια σας», είπε ο Kamal Alam, ανώτερος υπάλληλος στο
Atlantic Council's South Asia CenterΟι Ταλιμπάν εκμεταλλεύτηκαν το θυμό και τη δυσπιστία των αγροτών προς την κυβέρνηση για να στρατολογήσουν υποστηρικτές στις τάξεις τους. Σύμφωνα με τον Alam «Οι Ταλιμπάν έχουν τα μέσα να πληρώνουν τους μαχητές τους περισσότερα (5-10 $ την ημέρα) απ’ όσα θα μπορούσαν να βγάλουν από τη γεωργία».


«Οι αγρότες ξεμένουν από επιλογές και τότε είναι που γίνονται θηράματα ανθρώπων που τους λένε: «Κοιτάχτε, η κυβέρνηση αδιαφορεί για εσάς ενώ αυτή η γη θα έπρεπε να είναι παραγωγική, δεν σας βοηθούν, ελάτε να ενταχθείτε μαζί μας να ανατρέψουμε αυτή τη κυβέρνηση», δηλώνει ο Nadim Farajalla, διευθυντής του προγράμματος κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος του Αμερικανικού πανεπιστημίου της Βηρυτού.

Στο βόρειο ορεινό Αφγανιστάν, το χιόνι και οι παγετώνες λιώνουν πιο γρήγορα και νωρίτερα από ποτέ πλημμυρίζοντας τα χωράφια και τα συστήματα άρδευσης ενώ παράλληλα οδηγεί σε ξηρασία που σχετίζεται με το λιώσιμο του χιονιού το χειμώνα. Σε ορισμένες περιοχές που βρίσκονται στον νότο και στα δυτικά της χώρας έχουν τα τελευταία 30 χρόνια έντονα αυξηθεί κατά 10-25% οι βροχοπτώσεις. Αυτές οι περιοχές συχνά έμεναν στην τύχη τους, χωρίς επαρκή βοήθεια από την πρώην κυβέρνηση. «Με τη φτώχεια, τον πόλεμο και οτιδήποτε άλλο, η κλιματική αλλαγή είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται κάποιος», λέει ο Alam.

Σήμερα, το ένα τρίτο των Αφγανών βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο επίπεδο επισιτιστικής
ανασφάλειας λόγω ξηρασίας, ένας κίνδυνος πολύ πιο απειλητικός ακόμη και από την
ιστορική ξηρασία του 2018 που άφησε χιλιάδες νεκρούς. Ο Farajalla ισχυρίζεται ότι ακόμη και αν οι γεωργοί μετακινηθούν στις αστικές περιοχές για να αφήσουν πίσω την άθλια κατάσταση τους, δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις πιέσεις των «ανθρώπων με κακή φήμη». «Εκπίπτουν σε τέτοια πενία ώστε τους δίνονται μερικά δολάρια απλά και μόνο για να ενταχθούν σε αυτό το κόμμα ή σε εκείνη την ομάδα».

Τα κύματα εσωτερικών μεταναστών από Αφγανούς γεωργούς κατεστραμμένων από την κλιματική αλλαγή, μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Ο Farajalla λέει ότι οι αγρότες που εγκαταλείπουν τη γη τους συχνά αφήνουν τις οικογένειές τους πίσω, καθιστώντας αναμφισβήτητα τα παιδιά τους ευκολότερα για στρατολόγηση από εξτρεμιστικές ομάδες. Η κλιματική αλλαγή έχει τροφοδοτήσει την τρομοκρατία και τις εμφύλιες αναταραχές σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Μπόκο Χαράμ κατέλαβε την Κεντρική Αφρική μετά την έντονη λειψυδρία της ξηρασίας του 2017 καθώς απέκτησε ερείσματα κατά μήκος της λεκάνης της λίμνης Τσαντ. Το ISIS έχει εκμεταλλευτεί τις αγροτικές κοινότητες που υποφέρουν από ακραία ξηρασία στο Ιράκ και τη Συρία. Ο Farajalla λέει ότι οι άνυδρες ή ημίξηρες περιοχές σε φτωχές χώρες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης των πολιτών τους και φτωχές υποδομές είναι όλες κατάλληλες για την άνοδο εξτρεμιστικών ιδεολογιών.

Οι Ταλιμπάν δεν χρησιμοποίησαν μόνο απογοητευμένους αγρότες για να ενισχύσουν τις τάξεις τους, αλλά και για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των προσπαθειών τους φορολογώντας τους. Το πιο κρίσιμο είναι ότι έχουν καταφέρει να ελέγξουν το υπερκερδοφόρο εμπόριο οπιούχας παπαρούνας στο ΑφγανιστάνΗ χώρα είναι ο κορυφαίος προμηθευτής παπαρούνας οπίου στον κόσμο. Όχι μόνο οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και οι παπαρούνες είναι φυτά που απαιτούν λιγότερο νερό από άλλες καλλιέργειες, παρέχοντας πιο σταθερά μέσα στις ταλαιπωρημένες αγροτικές κοινότητες. Η καλλιέργεια παπαρούνας είναι πιο άφθονη στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου η ξηρασία είναι πιο σοβαρή διότι τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα οι Ταλιμπάν εκεί να είναι και πιο δημοφιλείς.


«Αυτός ο έλεγχος της καλλιέργειας παπαρούνας έχει βοηθήσει πολύ στη δημοτικότητα των Ταλιμπάν, αλλά από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, έχουν ορκιστεί να απαλλάξουν το έθνος από τις παπαρούνες - μια λεπτή πολιτική απόφαση που δεν θα ήταν δημοφιλής στις φτωχές αγροτικές κοινότητες που τα έσοδα τους βασίζονται σε αυτό το είδος καλλιέργειας», δήλωσε η Vanda Felbab-Brown διευθύντρια της Initiative on Nonstate Armed Actors και ανώτερη υπάλληλος του Ινστιτούτου Brookings. «Εάν υλοποιούσαν γρήγορα αυτή την απαγόρευση, θα προκαλούσαν τεράστια οικονομική ύφεση με αποτέλεσμα την πρόκληση τεράστιας εξαθλίωσης του πληθυσμού που θα δημιουργούσε πραγματικά προβλήματα σχετικά με τη διατήρηση της εξουσίας τους και της σταθερότητας». «Οι δικοί τους μαχητές μαζεύουν συχνά παπαρούνα. Για πολλούς από τους μαχητές, η παπαρούνα είναι η κύρια πηγή για να τους βοηθήσει να χρηματοδοτήσουν την οικογένειά τους και τους εαυτούς τους. Οι μαχητές θα μπορούσαν να διεξάγουν τζιχάντ για μήνες, αλλά θα έπρεπε κάποια στιγμή να απεμπλακούν για τη συγκομιδή ώστε να εξασφαλίσουν φαγητό για την οικογένεια τους.»

* Αναδημοσίευση: How climate change helped strengthen the Taliban by Cara Korte, cbs

 #Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
https://oikosymmaxia.blogspot.com