Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Τα οικομουσεία, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και η Περιφέρεια Αττικής

Με εισήγηση της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ», η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας υπερψηφίζει την υιοθέτηση του θεσμού και προχωρά στη διαδικασία διαβούλευσης με την κεντρική διακυβέρνηση για τη νομοθετική του κατοχύρωση

--------------------------------------------------

Αθήνα, 28-02-2022

Αν θα επρόκειτο να καταρτιστεί λίστα των εργαλείων περιφερειακής πολιτικής ως προς την συμβολή τους στην ανάπτυξη με όρους περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, μία από τις πρώτες θέσεις θα καταλάμβαναν σίγουρα τα οικομουσεία.

- Ορισμένοι τα χαρακτήρισαν ως άτυπα «συμβόλαια» μεταξύ των θεσμών και μιας κοινότητας, στην οποία ανατίθεται η φροντίδα του χώρου της και η προστασία και χρήση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της στο παρόν και στο μέλλον.
- Άλλοι ως φυσικούς και ψυχικούς χώρους μιας κοινότητας που «παντρεύουν» τη φύση και το τοπίο με την ιστορία.
- Άλλοι ως περιεκτικές και δημιουργικές διαδρομές πολιτιστικής ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, θεμελιωμένες στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών, των φορέων και των συλλόγων τους.

Τα οικομουσεία γεννιόνται ως έννοια και ως θεσμός τη δεκαετία του ’70 στο πλαίσιο της κρίσης των συμβατικών μουσείων, για να θέσουν την έννοια της κοινότητας στο επίκεντρο της δημιουργίας και της λειτουργίας τους. Ως οικομουσείο νοείται ο μουσειακός ορισμός του χώρου μίας κοινότητας, που προτάσσει ως μουσειακά εκθέματα όχι μόνο τα αντικείμενα της καθημερινότητας αλλά και το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο του, τις αρχιτεκτονικές του, την συσσωρευμένη γνώση της κοινότητας, τις παραδοσιακές τεχνικές και τεχνολογίες και τις προφορικές μαρτυρίες της τοπικής παράδοσης. Δημιουργείται και λειτουργεί ως μορφή υπαίθριου μουσειακού εργαστηρίου το οποίο προσφέρει τη γνώση των τοπικών κοινωνιών και την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιά τους, καθιστώντας την ίδια την κοινότητα αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης των μετασχηματισμών του χώρου στο χρόνο. Ένα οικομουσείο δεν αφαιρεί τα πολιτιστικά αγαθά από τον τόπο τους αλλά, αντίθετα, προσφέρεται ως εργαλείο ανάκτησης της φυσικής και πολιτιστικής διάστασης και κληρονομιάς του.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η θεσμοθέτηση των οικομουσείων εκκίνησε συστηματικά στο κατώφλι της χιλιετίας με πρωτοβουλία των Περιφερειών και των Περιφερειακών διοικήσεων. Η θεσμοθέτηση πραγματοποιείται - κατά περίπτωση - σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης και εξειδικεύεται και τίθεται σε εφαρμογή από τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Διοικήσεις. Σήμερα η Ευρώπη αριθμεί περισσότερα από 350 με γύρω στα 100 μόνο στην Ιταλία.

Η χώρα μας, δυστυχώς, δηλώνει παντελώς απούσα στο πεδίο της νομοθετικής υιοθέτησης του θεσμού και του όποιου ενδιαφέροντος προαγωγής και συστηματικής εφαρμογής του. Και αυτό, παρά την λαμπρή φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των τόπων και των τοπικών της πραγματικοτήτων και παρά τη σίγουρη ενδυνάμωση των τοπικών ταυτοτήτων και των ευκαιριών βιώσιμης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης που θα επέφερε η διάχυτη εφαρμογή του.

Με αυτά και άλλα, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ της δημιουργικής οικο-αντιπολίτευσης καταθέσαμε σχετική και εμπεριστατωμένη εισήγηση στην 2η Συνεδρίαση 2022 της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού - αποφασιστικού χαρακτήρα - της Περιφέρειας Αττικής η οποία υπερψηφίστηκε πανηγυρικώς ομόφωνα. Γιατί θεωρούμε ότι τα οικομουσεία αποτελούν πραγματικά εργαστήρια ζωής, παραγωγής κουλτούρας, χώρου και σχέσεων. Γιατί πιστεύουμε ότι η ελληνική Περιφέρεια θα πρέπει να εγκαταλείψει το ρόλο του παθητικού αποδέκτη των αποφάσεων των κεντρικών διακυβερνήσεων και να καταστεί ουσιαστικό εργαστήρι πολιτικών στην κατεύθυνση της οικολογικής μεταστροφής της κοινωνίας ή της οικολογικής μετάβασης σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.

Αναλυτικά, η εισήγηση της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ : https://oikosymmaxia.blogspot.com/2022/02/blog-post_24.html

Πληρ. : 6772 911 008

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com