Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

ΜΠΑΖΩΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟΝ !!!


Αθήνα, 19-10-2022
Αρ. Πρωτ.:
 
Προς :                 Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                            κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση :    Περιφερειάρχη Αττικής,
                             κ .Γεώργιο Πατούλη
                             κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
 
Θέμα : ΕΗΔ για την άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής Διοίκησης σχετικά με την επίχωση πρανών κλάδου του ρέματος Κρυονερίου εντός του αστικού ιστού της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου, Δήμου Διονύσου

Κύριε Πρόεδρε,
 
Στην πρωτοφανή στάση της Δημοτικής Αρχής Διονύσου ως προς την διαχείριση των μπάζων είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο παρελθόν όταν καταγγείλαμε επανειλημμένα την διαχρονική συσσώρευση όγκου χιλιάδων κυβικών απόβλητων και αδρανών στην περιοχή «Προφήτη Ηλία» - Σταμάτας - του Δήμου Διονύσου, με άμεσο κίνδυνο για την περιοχή του Μαραθώνα σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας ή σεισμού. Αν όμως η παραπάνω περίπτωση οφείλεται σε εγκληματική αδιαφορία, η προκειμένη περίπτωση εντάσσεται δίχως αμφιβολία στη σφαίρα της συνειδητής - και επικίνδυνης - περιβαλλοντικής κακοποίησης.
 
Όπως μας κατήγγειλαν μόλις την περασμένη Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στον κλάδο του ρέματος του Κρυονερίου που διέρχεται από τον αστικό ιστό της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου, του Δήμου Διονύσου, μεταξύ των οδών Σεβδικίου και Βρυούλων, η Δημοτική Αρχή προχωρεί σε επιχώσεις των πρανών του ρέματος με ασύνδετα υλικά εκσκαφών και κατεδαφίσεων, απ’ ότι φαίνεται για να αυξήσει εις βάρος του ρέματος το εύρος του πεζοδρόμου στην στέψη του πρανούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι το μεγάλο ύψος της επίχωσης σε συνδυασμό με τη μεγάλη κλίση του διαμορφωμένου πρανούς και την ασύνδετη φύση των αποθέσεων, καθιστούν την όλη «κατασκευή» ιδιαίτερα επικίνδυνη καθόσον ευάλωτη στην επιφανειακή διάβρωση, στη διάβρωση από την κίνηση του νερού του υδροφόρου ορίζοντα και, δίχως αμφιβολία, στην σεισμική φόρτιση. Και σαν να μη έφτανε αυτό, η επικινδυνότητα της κατασκευής αυξάνει γεωμετρικά λόγω των σημειακών εξόδων στην επιφάνεια των επιχώσεων υδρορροών για την αποστράγγιση νερών από τα γειτονικά σπίτια με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη, διαχρονική, ανάπτυξη διασωλήνωσης στο υλικό του πρανούς.
 
Ως εκ τούτου,
 
και δεδομένων των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής αναφορικά με την «αστυνόμευση των υδατορεμάτων» - Π.Δ. 18/21/1924, Π.Δ./24.2.1932 (ΦΕΚ 51 Α’/25.2.1932), εγκύκλιος ΥΠΕΧΩΔΕ Δ7α/οικ.3147/ΕΓΚ.33/12-10-98 και έγγραφο Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της 5.10.2022 - σύμφωνα με τις οποίες οι ορισμένοι από τον Περιφερειάρχη αρμόδιοι υπάλληλοι είναι υπεύθυνοι για :
1. Τον εντοπισμό καταλήψεων, επιχώσεων (μπαζώματα), ανεξέλεγκτες αμμοληψίες, απόρριψη στερεών αποβλήτων (σκουπίδια) και γενικώς όλων των παράνομων ενεργειών που γίνονται στις κοίτες των υδατορεμάτων.
2. Την λήψη των προβλεπομένων, από τη νομοθεσία, διοικητικών και άλλων μέτρων στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παράνομες ενέργειες στις κοίτες των υδατορεμάτων.
3. Τον έλεγχο της κατάστασης που βρίσκεται η φυσική κοίτη των υδατορεμάτων.
4. Τη σύνταξη δελτίου αυτοψίας στο οποίο καταγράφονται τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και τις ενέργειες που έγιναν για την αποκατάσταση των παραβάσεων.
5. Την υποβολή του ως άνω δελτίου στον Περιφερειάρχη, στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες συντηρήσεως.
 
η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» καλούμε την Περιφερειακή Διοίκηση να προβεί άμεσα στην εφαρμογή του νόμου, όπως παραπάνω, στο επίμαχο τμήμα του ρέματος και να καταθέσει το σχετικό δελτίο στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την ολοκλήρωση των κατά τον νόμο ενεργειών της. Παράλληλα, καλούμε την Περιφερειακή Διοίκηση να κοινοποιήσει τα στοιχεία των ορισμένων από τον Περιφερειάρχη υπαλλήλων αρμόδιων για την «αστυνόμευση των υδατορεμάτων» της Περιφέρειας Αττικής.
 
Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Γιώργος Δημητρίου (επικεφαλής)
Στέλλα Αναστασοπούλου
Αναστασία Χρήστου
 
«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com