Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Επείγουσα καταγγελία και Επίκαιρη Επερώτηση σχετικά με παράνομο κολαστήριο αλόγων στις πλαγιές της δυτικής Πάρνηθας


Αθήνα, 18-05-2023
Αρ. Πρωτ.:
 
Προς :               Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                          κ. Δημόπουλο Γεώργιο
Κοινοποίηση : Περιφερειάρχη Αττικής,
                          κ .Γεώργιο Πατούλη
                          κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
 
Επείγουσα καταγγελία και Επίκαιρη Επερώτηση
 
Θέμα : Περί παράνομου κολαστηρίου αλόγων στις πλαγιές της δυτικής Πάρνηθας

Κύριε Πρόεδρε,

Μόλις προχθές, από ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του κ. Γιώργου Ψυχάρη πληροφορηθήκαμε ότι απότομη, πετρώδης, πλαγιά της δυτικής Πάρνηθας, μόλις λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Δήμου Φυλής χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως ντροπιαστικό κολαστήριο - «Καιάδας» αλόγων (sic !!!)
 
Κατά τον κ. Ψυχάρη που προχώρησε στην ανάρτηση, «το πιθανότερο είναι ότι τα ζώα τα πετάνε ζωντανά (γέρικα, άρρωστα) αφού είναι πιο βολικό να τα μεταφέρουν στο σημείο, είναι βαριά ζώα άλλωστε και σίγουρα δεν είναι βαρέλια να κυλίσουν τόσο χαμηλά στη σάρα του φαραγγιού… Τα δύο ζώα άσχημα τραυματισμένα από τη πτώση θα προσπάθησαν πιθανόν να ανέβουν ή να κατέβουν αλλά πολύ σύντομα τα εγκατάλειψαν οι δυνάμεις τους και πέθαναν βασανιστικά… Εκτός αν τα εξαναγκάζουν με βίαιο τρόπο να κατέβουν και ύστερα τους σπάνε τα πόδια ή τα σκοτώνουν αν και το πολύ δύσκολο τερέν δε ευνοεί τόσο αυτή την εκδοχή. Δύσκολο να μιλήσουμε με σιγουριά και τα άψυχα σώματά δε φαίνονται από περαστικούς στο δρόμο. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του σημείου. Μέσα σε λίγες μέρες τα άλογα διαλύονται σε κομμάτια από τα άγρια και αδέσποτα ζώα και σκορπίζουν παντού. Τα δύο άλογα είναι σίγουρα γνωστά σε κάποιους αλλά κανείς δε μπορεί να ελπίζει να ανοίξουν στόματα ώστε να βρεθούν τα δίποδα σκουπίδια που το έκαναν» (εικ. 1-10).
 
Απ’ ότι φαίνεται, το ντροπιαστικό γεγονός δεν είναι διόλου περιστασιακό αλλά αποτελεί πάγια πρακτική σε εκείνο το εγκαταλελειμμένο - από την παρακμιακή πολιτική και όχι από τον Θεό - κομμάτι της «Αττικής Πράσινης Περιφέρειας» (sic !!!) : Ο ίδιος ο κ. Ψυχάρης πληροφορεί ότι πριν από 7 περίπου μήνες - τον Οκτώβριο 2022 - είχε διαπιστώσει παρόμοιο περιστατικό «στο ίδιο ακριβώς σημείο» (εικ.11) στη δε ανάρτηση την οποία είχε κάνει τότε σημείωνε : «Έτσι ξεφορτώνονται τα άλογα στην «άγρια δύση» της Αττικής. Το άψυχο σώμα αυτού του πλάσματος βρέθηκε σε πλαγιά-γκρέμι στη δυτική Πάρνηθα μερικά χλμ βόρεια της Φυλής και σε σημείο που δε φαίνεται από το δρόμο (έτσι ώστε) ακόμη και αν κάποιος σταθεί δεν είναι εύκολο να το δει. Παρόλη τη δυσκολία λόγω μεγάλης κλίσης του εδάφους και τη πολύ έντονη δυσοσμία προσέγγισα το σημείο. Παρατήρησα όσο περισσότερο μπορούσα το όλο σκηνικό και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το άλογο δε το έριξαν ήδη νεκρό αλλά ζωντανό ( άρρωστο ή τραυματισμένο). Η θέση και η στάση του σώματος μάλλον δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για διαφορετική εκτίμηση. Το ζώο, αφού το πέταξαν, χωρίς δυνάμεις πάλεψε να ανέβει σε μια πολύ απότομη πλαγιά αλλά δε τα κατάφερε και αποκαμωμένο πέθανε βασανιστικά κάτω από το θάμνο. Στο παρελθόν έχει ξαναβρεθεί νεκρό άλογο στο ίδιο σχεδόν σημείο.»
 
Ως εκ τούτου και δεδομένων ότι :
 
1. Σύμφωνα με τον ν. 4830/2021 - άρθρο 24, περί κακοποίησης οποιουδήποτε είδους ζώου, νοούμενου ως έμβιου οργανισμού που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιοδήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο, απαγορεύονται ρητά μεταξύ άλλων :
- η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση και,
- ο φόνος και ο βασανισμός, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου) και ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη),
2. Σύμφωνα με τον ν.1197/1981 - άρθρα 1 και 8 - τα ζώα συντροφιάς, εργασίας και εκτροφής, πρέπει να τυγχάνουν εκ μέρους των κατόχων τους της δέουσας στοργής και μεταχείρισης, μέσω της χορήγησης της κατάλληλης και επαρκούς για το είδος τροφής και ύδατος και της εξασφάλισης άνετου, υγιεινού καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης τους, ενώ όποιος κακοποιεί ζώα, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, ή τα εγκαταλείπει έκθετα ή αδέσποτα, τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 8.
3. Σύμφωνα με την ΥΑ 726/107637 - ΦΕΚ Β΄2028/21.04.2022 – περί «Καθορισμού συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 (L 84), του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 (L 314) και του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963 της Επιτροπής της 10ης Ιουνίου 2021 (L 213), όσον αφορά τη δημιουργία συστήματος για την ταυτοποίηση και την ιχνηλάτηση των δεσποζόμενων ιπποειδών.» κατά την οποία οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας είναι αρμόδιες μεταξύ άλλων :
- για την απόδοση κωδικών αριθμών καταχώρισης στις εγκαταστάσεις ιπποειδών,
- για την έκδοση εγγράφων ταυτοποίησης για τα ιπποειδή της περιοχής αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρούσας και των Κανονισμών του άρθρου 1,
- για τους ελέγχους της παρ. 3 του άρθρου 16,
- για τη διαχείριση των ανεπιτήρητων ιπποειδών και για τη συνδρομή στους επιτόπιους ελέγχους του άρθρου 11.
Σύμφωνα δε με την εν λόγω ΥΑ 726/107637, άρθρο 15, ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Διοίκηση έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα της όλης διαδικασίας διαχείρισης των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών της Περιφέρειας τους.
4. Πριν από μόλις λίγους μήνες είχε τεθεί σε Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το δραματικό θέμα των ιπποειδών στην Περιφέρεια ΑττικήςΘέμα 5, 23η/2022 Συνεδρίασή, «Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για τη διαχείριση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών στην Περιφέρεια Αττικής για το έτος 2023.» - και είχε εγκριθεί και η σκοπιμότητα αλλά και η δαπάνη.
 
Α. Καλείστε να ενεργήσετε άμεσα αυτοψία και να προχωρήσετε σε όσα απαραίτητα :

1. για την νεκροψία των άτυχων ζώων με στόχο την διαλεύκανση των αιτίων του θανάτου τους και την ανεύρεσή τυχόν μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων,
2. για τον έλεγχο της καταγραφής τους στην Κτηνιατρική υπηρεσία της σχετικής Περιφερειακής Ενότητας, για την επακόλουθη ιχνηλάτηση τους και για την ανεύρεση τυχών υπεύθυνων του απεχθούς εγκλήματος και,
3. για την επακόλουθη αξιοπρεπή υγειονομική ταφή τους, αυτών και των όσων άλλων είχαν παρόμοια τύχη σε εκείνο το εγκαταλελειμμένο κομμάτι της «Αττικής Πράσινης Περιφέρειας» (sic !!!).
 
Β. Καλείστε να μας απαντήσετε αρμοδίως στα παρακάτω, εντός του πλαισίου που θέτει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου :

1. Ένα χρόνο μετά την νομοθέτηση της ΥΑ Αριθμ. 726/107637 - ΦΕΚ Β΄2028/21.04.2022ποιο το στάδιο υλοποίησης των όσων επιφορτίζεται η Περιφέρεια από τον νόμο ;
2. Ποιο το στάδιο υλοποίησης της διαδικασίας «διαχείρισης των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών στην Περιφέρεια Αττικής για το έτος 2023», η σκοπιμότητα και η δαπάνη της οποίας εγκρίθηκε στην 23η/2022 Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ;
3. Κατά την συζήτηση του παραπάνω θέματος στην 23η/2022 Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ειπώθηκε από την μεριά της Διοίκησης ότι η προβλεπόμενη δαπάνη των 30.000 είναι ελάχιστη για το μέγεθος του απαιτούμενου έργου. Την στιγμή που η ίδια η Περιφερειακή Διοίκηση  μοιράζει απλόχερα χιλιάδες ευρώ δεξιά και αριστερά, όπως οι 100 και πλέον χιλιάδες για φεστιβάλ καρναβαλιού σε Δήμο του Δυτικού τομέα (sic !!!), ή τα 4.630.000 (sic !!!) τα οποία προβλέπει για την επικοινωνιακή πολιτική της - έτσι για παράδειγμα - για ποιο λόγο δεν προχωρεί στην ενδελεχή οικονομική αξιολόγηση της υλοποίησης των όσων την επιφορτίζει ο νόμος έτσι ώστε η χώρα να εναρμονιστεί - τελευταία και καταϊδρωμένη - με τις λοιπά κράτη μέλη της ΕΕ και τα άλογα να μην πεθαίνουν στα γκρεμνά ; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πόροι για την εφαρμογή του νόμου ; Σχετικά με την επιβαλλόμενη από τον νόμο συγκρότηση ομάδας αστυνόμευσης των ρεμάτων μας έχετε διαβεβαιώσει ότι δεν είναι δυνατή λόγω έλλειψης προσωπικού. Το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση ;
 
Τέλος, σημειώνουμε ότι :
 
1. Oι συντεταγμένες του σημείου του ντροπιαστικού κολαστηρίου - «Καιάδα» αλόγων στη δυτική Πάρνηθα είναι 38°08'13.4"N 23°38'51.9"E ή 38.137220, 23.647750 (εικ.12-13).
2. Το Σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών - «Ippothesis» προχώρησε ήδη σε εμπεριστατωμένη καταγγελία στις αρμόδιες Αστυνομικές αρχές.
3. Η παρούσα Καταγγελία/Επίκαιρη Επερώτηση στηρίζεται από τον «Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών - «Ippothesis» και την «Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία – «ΠΦΟ.»
 
Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Γιώργος Δημητρίου (επικεφαλής)
Στέλλα Αναστασοπούλου
Αναστασία Χρήστου

#Oikologiki_Symmaxia
#oikologikisymmaxia
 
«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com