Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

21 Μαρτίου : Ημέρα της Άνοιξης, Ημέρα των Δασών

Σήμερα, ημέρα της Άνοιξης και Ημέρα των Δασών, δεν χωράνε πανηγυρικοί και πανηγυρισμοί, αλλά περίσκεψη, περισυλλογή και προγραμματισμός.

Εδώ και χρόνια τα δάση μας καταστρέφονται, εγκαταλελειμμένα στο έλεος των φυσικών καταστροφών, των καταπατητών και της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των πόρων τους. Εδώ και χρόνια κάθε κυβέρνηση επιδιώκει μετά μανίας την οριστική καταστροφή του όποιου φυσικού κεφαλαίου είχε απομείνει από τις καταστροφικές πολιτικές προηγούμενων διακυβερνήσεων. Είτε σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης, είτε σε επίπεδο της κατ’ ευφημισμό αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών, είτε νομοθετικά, είτε μέσω σαθρών αποφάσεων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, ελλείψει νομοθετικών ρυθμίσεων ή και ενάντια σε κοινοτικές Οδηγίες και στο κοινοτικό κεκτημένο. Η λίστα της καταστροφής είναι μεγάλη, ποικίλη και όσο πάει μεγαλώνει : Προγραμματισμοί εξορύξεων υδρογονανθράκων, σχέδια εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών πάρκων, άδειες ορυχείων και ξενοδοχειακών μεγα-συγκροτημάτων σε δασικές περιοχές, μανιώδης καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου ποταμών και ρεμάτων στο όνομα μιας κατ’ ευφημισμό αντιπλημμυρικής προστασίας - ενάντια στην επιστήμη, στις σύγχρονες τεχνικές και στις κοινοτικές οδηγίες - μανιώδης καρατόμηση του αστικού πρασίνου «όπου το πετύχουν και όπου το συναντήσουν». Ένα από τα τελευταία κρίσιμα πλήγματα στο σπουδαίο δασικό μας κεφάλαιο στάθηκε η υπερψήφιση του ν.4782/2021 που επιτρέπει την κατασκευή «αναπτυξιακών» έργων στο εσωτερικό του δικτύου NATURA της χώρας στο οποίο ανήκει το 45% των δασικών περιοχών.

Λέγεται ότι, κάποτε, δολοφονήθηκε στην Ινδία μία γυναίκα προσπαθώντας να σώσει το δάσος της περιοχής της. Λέγεται ότι η γυναίκα, οι 3 κόρες της και άλλα 363 γυναικόπαιδα αποκεφαλίστηκαν, παραμένοντας αγκαλιασμένοι με τα δέντρα στην προσπάθεια να τα σώσουν από τους ξυλοκόπους. Λέγεται επίσης ότι η μύθος της γυναίκας που θυσιάστηκε για να σωθεί το δάσος ενέπνευσε το Κίνημα «CHIPKO» που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του ’70 ενάντια στην αποψίλωση των δασών και στην ερημοποίηση. «CHIPKO» - ή «γαντζώσου» - ως επίκληση της τεχνικής των διαδηλωτών να παραμένουν αγκαλιασμένοι στα δέντρα για υλοτόμηση, αρνούμενοι να υποκύψουν στη λογική της καταστροφής τους.

Πριν από 50 περίπου χρόνια, η μη βίαια δράση του Κινήματος «CHIPKO» κατόρθωσε να πετύχει την αφύπνιση του κόσμου αναφορικά με τη διαρκώς αυξανόμενη, παράλογη και καταστροφική, εκμετάλλευση των δασικών πόρων. Σήμερα λοιπόν, Ημέρα της Άνοιξης και Ημέρα των Δασών, δεν χωράνε πανηγυρικοί και πανηγυρισμοί, αλλά περίσκεψη, περισυλλογή και η υπόσχεση της ανασύστασης ενός νέου Κινήματος «CHIPKO», κινηματικής και μη βίαιας θεσμικής αντίστασης, ίσως με άλλους όρους και άλλα εργαλεία.


«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr