Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Ζητείται Κράτος !

Μετά τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και την τραγική υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών, η αποκάλυψη της διαρροής και διακίνησης προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού προς όφελος ευρωβουλεύτριας του κυβερνώντος κόμματος θέτει, και πάλι, στο προσκήνιο την δραματική αποσύνθεση αυτού του παρωχημένου Κράτους :
- Κράτους της διάχυτης επικάλυψης αρμοδιοτήτων και εξουσιών.
- Κράτους των δήθεν ανεξάρτητων αρχών.
- Κράτους της επίσημης ανάμειξης του κυβερνητικού περίγυρου στην οργάνωση της δικαστικής εξουσίας.
- Κράτους του αποκλεισμού από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, χάρη σε σκληρά, καλπονοθευτικά, πλειοψηφικά συστήματα και επιμελούς απουσίας από το νομοθετικό πλαίσιο όλων εκείνων των εργαλείων που θα επέτρεπαν τον υγιή πλουραλισμό και τον διαρκή έλεγχο του νομοθετικού και του εκτελεστικού σώματος και έργου.
- Κράτους όπου το κόμμα ταυτίζεται με την κυβέρνηση και τα συμφέροντα του ενός ταυτίζονται - επικίνδυνα - με τα συμφέροντα του άλλου.
- Κράτους των εργολαβικών εκπτώσεων και όχι της ποιότητας του έργου.
- Κράτους της εικονικής αυτοδιοίκησης και της ξεδιάντροπης εξάρτησης Δημάρχων και Περιφερειαρχών από τον κυβερνητικό περίγυρο.
- Κράτους της αναγωγικής σκέψης, του ερασιτεχνισμού και της ασυναρτησίας, της ανεξέλεγκτης εξυπηρέτησης κάθε είδους συμφερόντων, των πελατειακών σχέσεων και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, των αλληλοαναιρούμενων νομοθετημάτων, των περιβαλλοντοκτόνων πολιτικών και της ερμηνείας των ευρωπαϊκών κανόνων όπως συμφέρει και όπως να ‘ναι.

Σε αυτό το Κράτος, η οποιαδήποτε «συζήτηση» για το απεχθές αδίκημα της διαρροής και διακίνησης προσωπικών δεδομένων εκλογέων περιττεύει. Οφείλει να παραιτηθεί πάραυτα η ιεραρχία του Υπουργείου Εσωτερικών, που με τον ένα ή άλλο τρόπο ευθύνεται για αυτό, να αναλάβει τα σχετικά η δικαιοσύνη αλλά και να εκκινήσει άμεσα η δραστική ανασυγκρότηση  αυτού του Κράτους. Ζητείται Κράτος με λίγα λόγια...

Ζητείται Κράτος που να επιδιώκει την βιωσιμότητα με κάθε τρόπο, σε κάθε επίπεδο και κάθε άποψη της ζωής, ως γνήσια πολιτική οπτική. Κράτος που να θέτει τη βιωσιμότητα ως πρώτιστο όρο ρύθμισης της ανθρώπινης δραστηριότητας για την επίτευξη της δυναμικής ισορροπίας μεταξύ οικoσφαίρας και ανθρώπινης δραστηριότητας, μεταξύ των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων στο εσωτερικό της ίδιας της ανθρώπινης κοινότητας και μεταξύ αυτής και της οικοσφαίρας.

Ζητείται Κράτος :
- Της ισότητας και της δικαιοσύνης, της ισότιμης θεώρησης όλων - στο παρόν και στο μέλλον - στο πλαίσιο της ελεύθερης πρόσβασης στα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά αγαθά που απαιτεί η πραγμάτωση της βιώσιμης ευημερίας, της ισότιμης πρόσβασης σε τροφή, νερό, ένδυση, ενέργεια και ποιοτική διαβίωση, στην ισότιμη θεώρηση του ανθρώπου και των λοιπών οικοσυστημάτων και στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη για όλους.
- Της «οριζόντιας» διακυβέρνησης και του δικαιώματος στην ουσιαστική συμμετοχή, κάθε κοινότητας και κάθε συλλογικότητας, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που επηρεάζουν την ζωή του ανθρώπου και των λοιπών οικοσυστημάτων, από την σκοπιά μιας γνήσια πολιτισμικής και οικολογικής ευαισθησίας και κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.
- Της αλληλεγγύης και των κοινών αγαθών, της συνεργατικότητας και της συλλογικότητας, με σεβασμό τόσο στις ατομικές ελευθερίες όσο και στις παραδόσεις και στον νεωτερισμό.
- Των ορίων και της οικολογικής ακεραιότητας, ή της διασφάλισης της λειτουργικής ακεραιότητας των οικοσυστημάτων, της βιοποικιλότητας και των οικολογικών διεργασιών ως οικολογικό όριο της ανθρώπινης οικονομίας και της ανθρώπινης δραστηριότητας.
- Της υπευθυνότητας, όπου κάθε πολίτης και κάθε κοινότητα είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίζουν τη λήψη αποφάσεων βασισμένων στη διττή αρχή της οικολογικής ακεραιότητας και της κοινονικο-οικονομικής δικαιοσύνης.
- Της διασφάλισης της διαφορετικότητας, ή του σεβασμού της διαφορετικότητας οικοσυστημάτων και τύπων περιβάλλοντος, ειδών και γονιδίων, άγριων και οικόσιτων, πολιτισμικών τύπων και τρόπων ζωής, αξιών και συστημάτων γνώσης, οικονομικών, πολιτισμικών και πολιτικών συστημάτων, εφόσον εναρμονίζονται με τις αρχές της ισότητας και της βιώσιμης ευημερίας.
- Του δικαιώματος της φύσης και όλων των έμβιων ειδών της – άγριων και κατοικίδιων – να ζουν και να εξελίσσονται στις συνθήκες του φυσικού τους περιβάλλοντος στο πλαίσιο του σεβασμού της «κοινότητας της ζωής» στο σύνολο της.

Ζητείται Κράτος :
- Της απλής αναλογικής.
- Της απάλειψης του ορίου εισόδου στη Βουλή του 3%.
- Της σταθερής ημερομηνίας εκλογών ανά 4ετία.
- Της Παραμονής κενών των εδρών που αντιστοιχούν στα λευκά ψηφοδέλτια.
- Του ανώτατου ορίου δύο συνεχόμενων θητειών σε όλα τα αιρετά και κυβερνητικά αξιώματα.
- Του ασυμβίβαστου για ταυτόχρονη κατοχή θέσεων βουλευτή και υπουργού.
- Της μείωσης κατά 50% των αποδοχών των βουλευτών και της κατάργησης φορολογικών προνομίων και όλων των πρόσθετων απολαβών.
- Του υπολογισμού της χρηματοδότησης κομμάτων ανά εγγεγραμμένο ψηφοφόρο.
- Της μείωσης της συνολικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων τουλάχιστον κατά 30%.

Ζητείται Κράτος διαρκούς ελέγχου της διακυβέρνησης, με την κοινωνία πραγματικό φορέα εξουσίας :
- Των ακυρωτικών δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών.
- Της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
- Των δημοψηφισμάτων ανάκλησης αιρετών.
- Της ενίσχυσης των Ανεξάρτητων Αρχών και της υπηρεσιακής ανεξαρτησίας της Δημόσιας Διοίκησης.
- Του αυτοδιοίκητου της δικαιοσύνης.
- Της απάλειψης του νόμου περί Ευθύνης Υπουργών.
- Των νομοθετικών δικλείδων αντιμετώπισης της σύγκρουσης συμφερόντων (τύπου blind trust).
- Του πλήρους χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας.

Ζητείται Κράτος διοικητικής, οικονομικής και πολιτικής αυτονομίας όλων των βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παραφράζοντας την Σούζαν Τζόρτζ *, η προοπτική ενός παρόμοιου Κράτους θα πρέπει να ωθήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, «στην πραγματοποίηση μίας κίνησης ανατροπής της ιεραρχίας των παραδοσιακών κύκλων εξουσίας… Να δοθεί προτεραιότητα στους κύκλους της βιόσφαιρας και της κοινωνίας… Μίας κοινωνίας οργανωμένης δημοκρατικά, στην οποία οι κυβερνήσεις να είναι υποχρεωμένες να λογοδοτούν και η ίδια η κοινωνία να αποτελεί τη βάση της λειτουργίας τους».

* Η Σούζαν Τζόρτζ είναι Αμερικανίδα πολιτική και κοινωνική επιστήμονας, ακτιβίστρια και συγγραφέας για την παγκόσμια κοινωνική δικαιοσύνη, τη φτώχεια του Τρίτου Κόσμου, την υπανάπτυξη και το χρέος. Έχει διατελέσει σύμβουλος σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και είναι διευθύντρια του Transnational Institute του Άμστερνταμ και επίτιμη πρόεδρος της ένωσης Attac στη Γαλλία. Ζει στο Παρίσι.


«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr