Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Άνεμος Οικολογίας στις αυτοδιοικητικές στη Γαλλία !



του Ιάσονα Πασχαλίδη-Γεροστεργίου
Μέλους FYEG -
Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων
και «Οικολογικής Συμμαχίας»
O Γαλλικός λαός, που φημίζεται για τη δυναμικότητά του, έδειξε με την ψήφο του την περασμένη Κυριακή, πως όλα ξεκινούν από το επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το κόμμα Ευρώπη Οικολογία / Πράσινοι (EELV) κατάφερε σημαντικές νίκες στις τοπικές εκλογές της χώρας. Η Λυών - τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας - άλλαξε χρώμα, με τον βετεράνο πρώην δήμαρχο Σοσιαλιστή Gérard Collomb, να χάνει από τον υποψήφιο των Οικολόγων (EELV). Οι Οικολόγοι κατέκτησαν και την διακυβέρνηση του Μπορντό, που θεωρείται προμαχώνας της κεντροδεξιάς, όπως και εκείνες του Στρασβούργου, του Μπεζανσόν, του Πουατιέ, του Αννεσύ και της Τουρ.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στη Γαλλία τείνουν να επιβεβαιώνουν τους απερχόμενους δημάρχους. Οι αλλαγές αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Σε αυτές δε τις εκλογές οι περισσότεροι απερχόμενοι δήμαρχοι προέρχονταν είτε από τον σοσιαλιστικό είτε από τον συντηρητικό χώρο, με μερικούς από αυτούς τους τελευταίους να έχουν μεταβεί στο φιλελεύθερο En Marche. Τώρα όμως από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις θα διακυβερνηθούν από τους Οικολόγους, 2 από τους Συντηρητικούς και οι 4 υπόλοιπες από τους Σοσιαλιστές, με τις 3 από αυτές να βλέπουν τους συνδυασμούς με τους Οικολόγους να έχουν την καθαρή πλειοψηφία.


Οι Οικολόγοι κυβερνούσαν έως χθες μόνο 1 από τις 50 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ενώ από σήμερα καλούνται να κυβερνήσουν 9, την ίδια στιγμή που κατέκτησαν την πλειοψηφία και σε ένα σημαντικό αριθμό μικρότερων πόλεων, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Αναλυτικά :

Παρίσι - Η απερχόμενη δήμαρχος Anne Hidalgo των Σοσιαλιστών επικράτησε με μεγάλη πλειοψηφία. Οι Οικολόγοι ήταν μέρος του συνασπισμού και θα έχουν διαμερισματικούς δήμαρχους και αναπληρωτές δήμαρχους.
Λυών - Οι Οικολόγοι συνασπίστηκαν με την Αριστερά και επικράτησαν του πρώην σοσιαλιστή Colomb  ο οποίος είχε συνασπιστεί με τη Δεξιά. Ο απόφοιτος της FYEG -Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων, Fanny Dubot, εξελέγη δήμαρχος του 7ου διαμερίσματος της πόλης.
Μασσαλία - Η πόλη διοικούνταν από τη Δεξιά για πάρα πολλά χρόνια. Οι εκλογές έδωσαν μεν στην «Άνοιξη της Μασσαλίας» και στον συνασπισμό Αριστεράς και Οικολόγων την νίκη αλλά θα χρειαστούν ευρείες διαβουλεύσεις με άλλα σχήματα για τον σχηματισμό της πλειοψηφίας της διακυβέρνησης.
Τουλούζη - Ο απερχόμενος δεξιός δήμαρχος επανεκλέχθηκε με μικρή διαφορά.
Νις - Κέρδισε η Δεξιά, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη.
Νάντη - Ο συνασπισμός Αριστεράς και Οικολόγων κατέκτησε την πλειοψηφία.
Μονπελιέ - Ο συνασπισμός Αριστεράς και Οικολόγων κατέκτησε την πλειοψηφία.
Στρασβούργο - Τεράστια έκπληξη η νίκη των Οικολόγων απέναντι σε ένα κεντροδεξιό συνασπισμό και ένα πρώην σοσιαλιστή δήμαρχο.
Μπορντό - Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη η νίκη του συνασπισμού Οικολόγων και Σοσιαλιστών απέναντι σε μια κεντροδεξιά και σε μια αριστερή λίστα. Η πόλη δεν έχει κυβερνηθεί ΠΟΤΕ ως τώρα από έναν Οικολόγο δήμαρχο.
Λιλ - Ο απερχόμενος σοσιαλιστής δήμαρχος κατέκτησε την πλειοψηφία με ελάχιστη διαφορά, 200 ψήφων, απέναντι στους Οικολόγους και τους Κεντρώους.
Ρεν - Ο συνασπισμός Σοσιαλιστών και Οικολόγων κατέκτησε την πλειοψηφία.
Γκρενόμπλ - Ο απερχόμενος Οικολόγος δήμαρχος επικράτησε θριαμβευτικά.
Τουρ – Εκλέχθηκε Οικολόγος ως δήμαρχος.
Αννεσύ - Εκλέχθηκε Οικολόγος ως δήμαρχος.
Μπεζανσόν - Εκλέχθηκε Οικολόγος ως δήμαρχος.
Ρουέν – Εκλέχθηκε σοσιαλιστής ως δήμαρχος
Πουατιέ - Η 30 ετών, υποψήφια των Οικολόγων, Leonore Moncond'huy επικράτησε του απερχόμενου Σοσιαλιστή δήμαρχου.

#Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.